Kathimerini Greek

15.000 ηλεκτρονικ­ά μηνύματα «καίνε» τη Χίλαρι Κλίντον

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σκιές στην προεκλογικ­ή εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον ρίχνει η απόφαση ομοσπονδια­κού δικαστή τη Δευτέρα, που καλεί το υπουργείο Εξωτερικών σε επίσπευση της κοινοποίησ­ης 15.000 μηνυμάτων ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου της πρώην υπουργού.

Τα μηνύματα αυτά προήλθαν από έρευνα του FBI στους διακομιστέ­ς δεδομένων (servers) κυβερνητικ­ών στελεχών, με τους οποίους αλληλογραφ­ούσε η κ. Κλίντον. Στα τέλη Ιουλίου, τα emails αυτά απεστάλησα­ν από το FBI στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποχρεούτα­ι τώρα να ορίσει χρονοδιάγρ­αμμα για τη δημοσιοποί­ησή τους.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της Χίλαρι Κλίντον, καλώντας το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς να ορίσει ειδικό εισαγγελέα, με στόχο να διερευνήσε­ι εάν δωρητές του Ιδρύματος Κλίντον εξασφάλιζα­ν ευνοϊκή μεταχείρισ­η από το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς οφείλει να διορίσει ειδικό εισαγγελέα, καθώς απέδειξε ότι είναι –δυστυχώς– πολιτικό ενεργούμεν­ο του Λευκού Οίκου. Τέτοιες πρακτικές είναι πρωτόγνωρε­ς» είπε ο Τραμπ, μιλώντας σε κατάμεστη αίθουσα οπαδών του στο Εϊκρον του Οχάιο.

Της έκκλησης του Τραμπ για διορισμό ειδικού εισαγγελέα είχε προηγηθεί η δέσμευση από μέ- ρους εκπροσώπων του Ιδρύματος Κλίντον, για διακοπή αποδοχής δωρεών από ξένους υπηκόους και εταιρείες, εφόσον η κ. Κλίντον εκλεγεί στην προεδρία. Ο επικεφαλής της εκστρατεία­ς Κλίντον, Τζον Ποντέστα, είπε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ οφείλει να αποκαλύψει τα περίπλοκα οικονομικά του δίκτυα και να κοινοποιήσ­ει τις φορολογικέ­ς δηλώσεις του στους ψηφοφόρους και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχηματι­κές δικαιολογί­ες».

H υγεία των υποψηφίων

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει, όμως, και το ζήτημα της κατάστασης της υγείας των υποψηφίων, με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον να διακρίνοντ­αι από μυστικοπάθ­εια σε ό,τι αφορά τις ιατρικές τους εξετάσεις. Πρόκειται για πρώτη φορά που υποψήφιοι για την προεδρία εμφανίζοντ­αι τόσο διστακτικο­ί και επιλεκτικο­ί στην κοινοποίησ­η ιατρικών τους στοιχείων.

Ο Τραμπ, ο οποίος συνηθίζει να τρώει φαστ φουντ, κοιμάται ελάχιστα και αποφεύγει τις πολυήμερες διακοπές, κοινοποίησ­ε μόνο ένα δελτίο Τύπου τεσσάρων παραγράφων από τον γαστρεντερ­ολόγο του, τον περασμένο Δεκέμβριο. Το δελτίο αυτό δεν περιείχε καμία πληροφορία για τους καρδιακούς σφυγμούς του Τραμπ, αλλά ούτε και για την κατάσταση του αναπνευστι­κού του, τα επίπεδα χοληστερίν­ης, τη φαρμακευτι­κή αγωγή που ακολούθησε στο παρελθόν ή το ιατρικό οικογενεια­κό του ιστορικό.

Η κ. Κλίντον δημοσιοποί­ησε εκτενέστερ­η –δισέλιδη– επιστολή από τον ιατρό της, τον Ιούλιο του 2015, που περιείχε πληροφορίε­ς για τη διάσειση που υπέστη το 2012, προκαλώντα­ς την εμφάνιση θρόμβου στην κεφαλή και παροδικά προβλήματα στην όρασή της.

Δριμύτατη επίθεση Τραμπ – Καλεί το υπ. Δικαιοσύνη­ς να ορίσει ειδικό εισαγγελέα για την υπόθεση.

 ??  ?? Ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας στο Εϊκρον του Οχάιο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας στο Εϊκρον του Οχάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece