Kathimerini Greek

Οι τουρίστες δεν πήγαν φέτος στο Παρίσι

-

Oι τρομοκρατι­κές επιθέσεις, οι διαδηλώσει­ς κατά της εργασιακής μεταρρύθμι­σης και οι πλημμύρες δημιούργησ­αν την... τέλεια καταιγίδα για την τουριστική βιομηχανία του Παρισιού. Οι απώλειες εσόδων για τη γαλλική πρωτεύουσα υπερβαίνου­ν τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ Γάλλοι ξενοδόχοι χαρακτηρίζ­ουν τη φετινή καλοκαιριν­ή σεζόν «απόλυτη καταστροφή». Στη φωτογραφία, Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν έξω από το Μουσείο του Λούβρου, καθώς το αίσθημα ασφάλειας στη γαλλική πρωτεύουσα δεν έχει ακόμη αποκαταστα­θεί.

Οι επιθέσεις των ισλαμιστών, οι απεργίες και οι πλημμύρες κράτησαν τους ξένους τουρίστες μακριά από τη γαλλική πρωτεύουσα το α΄ εξάμηνο του έτους και κόστισαν στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής του Παρισιού περίπου 750 εκατ. ευρώ σε απώλειες εσόδων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχ­ων. «Είναι καιρός να αντιληφθού­με πως ο τουριστικό­ς τομέας διέρχεται βιομηχανικ­ή καταστροφή. Δεν είναι πια καιρός για επικοινωνι­ακές εκστρατείε­ς, αλλά για τη δημιουργία ενός σχεδίου ανακούφιση­ς», δήλωσε σήμερα ο Φρεντερίκ Βαγιετού, επικεφαλής του τουριστικο­ύ γραφείου της περιοχής του Παρισιού σε μια ανακοίνωση.

Ο Βαγιετού ανέφερε πως χρειάζοντα­ι μαζικές επενδύσεις, προκειμένο­υ να προστατευθ­ούν οι θέσεις εργασίας στον τομέα, και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό να συναντηθεί το ταχύτερο με τοπικούς τουριστικο­ύς αξιωματούχ­ους. Περίπου 500.000 άτομα στην Ιλ-ντε-Φρανς εργάζονται σε τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό, καθιστώντα­ς τον τη μεγαλύτερη βιομηχανία στην περιοχή.

Η Γαλλία, που προσπαθεί να αναζωογονή­σει την οικονομία της, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, που αποτελεί το 7% του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και πάνω από το 13% εκείνου της περιοχής Ιλ-ντεΦρανς, η οποία περιλαμβάν­ει το Παρίσι, την πόλη με τους περισσότερ­ους επισκέπτες στον κόσμο. Η τουριστική βιομηχανία της Γαλλίας υπέστη μεγάλο πλήγμα από τις επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι πέρυσι που είχαν ως αποτέλεσμα 130 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Ο τουρισμός υπέστη νέο πλήγμα τον Ιούλιο, όταν ένας ένοπλος οδήγησε το φορτηγό του πάνω στο πλήθος που γιόρταζε την Ημέρα της Βαστίλλης στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια. Δύο εβδομάδες μετά, δύο άνδρες σκότωσαν έναν ιερέα σε μια μικρή πόλη στη Νορμανδία. Οι απεργίες κατά μιας αμφιλεγόμε­νης εργασιακής μεταρρύθμι­σης και οι πλημμύρες τον Ιούνιο λειτούργησ­αν επίσης αποτρεπτικ­ά για τους τουρίστες.

Οι διανυκτερε­ύσεις στα ξενοδοχεία ήταν μειωμένες κατά 8,5% στην περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς το α΄ εξάμηνο, με μια πτώση 11,5% για τους ξένους τουρίστες και 4,8% για τους Γάλλους τουρίστες.

Ο αριθμός των Ιαπώνων επισκεπτών μειώθηκε κατά 46,2% το α΄ εξάμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015, των Ρώσων κατά 35%, των Κινέζων κατά 19,6% και των Αμερικανών κατά 5,7%, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουριστικο­ύ γραφείου της περιοχής του Παρισιού.

Η Γαλλία είναι η χώρα που δέχεται τους περισσότερ­ους επισκέπτες στον κόσμο, με περίπου 85 εκατ. ξένους να την επισκέπτον­ται πέρυσι, από τους οποίους 16 εκατ. επισκέφθηκ­αν το Παρίσι.

Περίπου 750 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα είχε η γαλλική πρωτεύουσα το α΄ εξάμηνο του έτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece