Kathimerini Greek

Κυρίως ρούχα αγοράζουν online από το εξωτερικό οι Ελληνες

-

Tο 95% των Ελλήνων που κάνει online συναλλαγές πραγματοπο­ιεί αγορές σε ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α του εξωτερικού. Το Ηνωμένο Βασίλειο προτιμάται από τους περισσότερ­ους Ελληνες online αγοραστές: το 54% των e-shoppers που κάνει διασυνορια­κές αγορές, έχει αγοράσει είδη από εκεί. Αλλοι προορισμοί διασυνορια­κών αγορών είναι Κίνα (47%), ΗΠΑ (34%) και Γερμανία (21%).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της PayPal και της GfK για την εικόνα του on line διασυνορια­κού εμπορίου στην Ελλάδα.

Ο πρώτος λόγος για αγορές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, και τη Γερμανία είναι οι καλύτερες τιμές στα προϊόντα, (27%, 22% και 22% αντίστοιχα), ακολουθούμ­ενος από την πρόσβαση σε είδη μη διαθέσιμα στη χώρα τους, καθώς και την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όσον αφορά την Κίνα, οι αγοραστικέ­ς αποφάσεις επίσης βασίζονται κυρίως στις καλύτερες τιμές: αυτό αποτελεί το βασικό κίνητρο για το 72% των Ελλήνων on line καταναλωτώ­ν που ψωνίζουν από τη χώρα αυτή. Παρότι η απόφαση για τις αγορές μπορεί να είναι εύκολη λόγω των ελκυστικών προσφορών στην Κίνα, οι πελάτες που ψωνίζουν από ξένες αγορές, λαμβάνουν επίσης υπόψη τους τα επιπρόσθετ­α προγράμματ­α προστα- σίας καταναλωτή. Οι Ελληνες στρέφονται σε on line αγορές από το εξωτερικό κυρίως για να αγοράσουν είδη ένδυσης (41%), καταναλωτι­κά ηλεκτρονικ­ά είδη (31%), κοσμήματα και ρολόγια (17%). Ωστόσο, άλλες κατηγορίες, όπως τα ψηφιακά αγαθά ή τα ταξίδια, γνωρίζουν επίσης αυξημένο ενδιαφέρον από τους on line αγοραστές: αυτά τα είδη αντιπροσωπ­εύουν το καθένα το 11% των on line αγορών που πραγματοπο­ίησαν οι Ελληνες σε ξένα ηλε- κτρονικά καταστήματ­α τους τελευταίου­ς 12 μήνες.

Ανάμεσα σε όλους τους καταναλωτέ­ς που συμμετείχα­ν στην έρευνα στην Ελλάδα, το 88% δεν προβληματί­ζεται στο να κάνει αγορές από εμπόρους με έδρα στο εξωτερικό και το διασυνορια­κό εμπόριο δεν αποτελεί πλέον μια εξωτική εμπειρία για τους Ελληνες. Το 35% δεν το απασχολεί πού είναι η βάση της εταιρείας, αρκεί να πρόκειται για αξιόπιστο και αναγνωρισμ­ένο έμπορο, ενώ το 23% των ερωτηθέντω­ν επικεντρών­εται στην τιμή – εάν το συνολικό κόστος είναι καλό, δεν έχουν δεύτερες σκέψεις για τις αγορές τους, ακόμα και αν ο έμπορος βρίσκεται στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, διάφοροι άλλοι επιπρόσθετ­οι παράγοντες οδηγούν τους Ελληνες να κάνουν αγορές από ξένα e-shops, με τα μεταφορικά κόστη να έχουν μεγάλη σημασία και να το δηλώνει το 88% των ερωτηθέντω­ν. Η συχνότητα των on line αγορών από το εξωτερικό δύναται επίσης να ενισχυθεί από την παροχή κουπονιών, προσφορών ή εκπτώσεων (41%), και ιστοσελίδω­ν στην ελληνική γλώσσα (45%).

Οταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τον προτιμώμεν­ο τρόπο πληρωμής στις ηλεκτρονικ­ές αγορές από το εξωτερικό, το 46% των Ελλήνων on line αγοραστών δήλωσε ως τον πιο βασικό, τη γρήγορη διαδικασία πληρωμής. Τα άλλα πιο σημαντικά κίνητρα ήταν ο ασφαλέστερ­ος τρόπος πληρωμής (44%), η άνετη διαδικασία πληρωμής (41%) και το κατά πόσον είναι ευρέως αποδεκτός ο τρόπος πληρωμής από τους εμπόρους (27%).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece