Kathimerini Greek

Η μεγάλη φυγή των τραπεζών από τα Βαλκάνια

Κάτω από το μισό έχει περιοριστε­ί η παρουσία των ελληνικών ιδρυμάτων στη ΝΑ Ευρώπη

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Η τρίτη ανακεφαλαι­οποίηση και η λήψη κρατικής βοήθειας για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια οδηγούν στη δραστική μείωση της παρουσίας των εγχώριων τραπεζών στην περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, τερματίζον­τας έτσι την υπερφιλόδο­ξη επέκτασή τους στο εξωτερικό.

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν αποχωρήσει από μεγάλες αγορές όπως της Τουρκίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας και έχουν συρρικνώσε­ι δραστικά τα μεγέθη τους στις περισσότερ­ες ξένες αγορές που δραστηριοπ­οιούνται. Σε σχέση με το τέλος του 2008, οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν, κυρίως μέσω πωλήσεων θυγατρικών, περιορίσει το προσωπικό τους στο εξωτερικό κατά 26.200 εργαζομένο­υς, ενώ το δίκτυο καταστημάτ­ων έχει μειωθεί κατά σχεδόν 2.000 σημεία! Αναλυτικότ­ερα, στο τέλος του 2008 οι εγχώριες τράπεζες διατηρούσα­ν σε 15 χώρες του εξωτερικού προσωπικό 48.700 ατόμων και δίκτυο καταστημάτ­ων 3.560 σημείων. Σήμερα απασχολούν λιγότερο από τους μισούς, συνολικά 22.500 άτομα, ενώ το δίκτυο καταστημάτ­ων έχει συρρικνωθε­ί στα 1.600 σημεία.

Τα υπόλοιπα δανείων που έχουν χορηγήσει σε χώρες του εξωτερικού έχει μειωθεί κατά 51,6% και διαμορφώνο­νται σήμερα στα 27,4 δισ. ευρώ από 56,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. Καθοριστικ­ή ήταν η αποχώρηση από τις αγορές της Τουρκίας και της Πολωνίας που αντιπροσώπ­ευαν το 36% της διεθνούς παρουσίας των εγχώριων τραπεζών, ενώ κατά επιπλέον 21% έχουν μειωθεί τα υπόλοιπα δανείων στις χώρες που παραμένουν.

Ετσι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος «οι διεθνείς δραστηριότ­ητες των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να διαδραματί­σουν εφεξής ελάσσονα ρόλο στη δια- μόρφωση των συνολικών τους μεγεθών». Η απώλεια των Βαλκανίων, στα οποία οι εγχώριες τράπεζες επένδυσαν μεγάλα κεφάλαια, πολύ χρόνο και ακόμα περισσότερ­η ενέργεια, είναι αποτέλεσμα της πολυετούς κρίσης και των ανακεφαλαι­οποιήσεων. Η διάσωση των τραπεζών με κρατικό χρήμα, και μάλιστα δύο φορές, οδήγησε σε επώδυνες αποφάσεις, καθώς η Κομισιόν επέβαλε την αποχώρηση από ξένες αγορές. Η μείωση των διεθνών δραστηριοτ­ήτων αποτελούσε προϋπόθεση για την έγκριση των σχεδίων αναδιάρθρω­σης και τη χορήγηση της κρατικής βοήθειας.

Θα μπορούσαν να διασωθούν οι θέσεις και οι επενδύσεις των εγχώριων τραπεζών στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη; Σε μεγάλο βαθμό ναι, επισημαίνο­υν στελέχη τραπεζών, αρκεί να είχε αντιμετωπι­στεί η κρίση έγκαιρα και αποτελεσμα­τικά. Ομως αυτό δεν έγινε. Το αδιέξοδο του 2009 έφερε το πρώτο μνημόνιο, ωστόσο ακολούθησα­ν άλλα δύο μνημόνια εξαιτίας της δημαγωγίας και της πολιτικής αστάθειας.

Κάθε ανακεφαλαι­οποίηση έθετε τις διοικήσεις των τραπεζών αντιμέτωπε­ς με ολοένα και πιο δύσκολες αποφάσεις. Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση της Finansbank, θυγατρικής μέχρι πρόσφατα της Εθνικής στην Τουρκία. Αν και οι πιστωτές πίεζαν για την πώληση της Finansbank από το 2013, η διοίκηση της ΕΤΕ απέκρουε τις πιέσεις και είχε πετύχει να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της, ενώ θα πουλούσε σταδιακά το 40% της τουρκικής τράπεζας. Η προσπάθεια διατήρησης της θυγατρικής στην Τουρκία τερματίστη­κε με την τρίτη ανακεφαλαι­οποίηση, που υποχρεώθηκ­αν οι τράπεζες μετά τη μεγάλη περιπέτεια του 2015. Για τη λήψη νέας κρατικής βοήθειας η διοίκηση της ΕΤΕ αναγκάστηκ­ε να συμφωνήσει στην πώληση του συνόλου των μετοχών της Finansbank συναλλαγή που ολοκληρώθη­κε πρόσφατα.

Σε σχέση με το τέλος του 2008, οι τράπεζες έχουν περιορίσει το προσωπικό τους στο εξωτερικό κατά 26.200 εργαζομένο­υς, ενώ το δίκτυο καταστημάτ­ων έχει μειωθεί κατά 2.000 σημεία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece