Kathimerini Greek

Επίθεση κατά μεταναστών με γκαζάκια

Σε κτίριο υπό κατάληψη

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Νοταρά και Κουντουριώ­του στα Εξάρχεια, στο ισόγειο του κτιρίου που βρίσκεται υπό κατάληψη και φιλοξενεί οικογένειε­ς προσφύγων και μεταναστών. Ζημιές προκλήθηκα­ν σε χώρο ψυχαγωγίας των παιδιών και των γονιών τους, ενώ από τύχη δεν τραυματίστ­ηκαν νεαρά άτομα που φιλοξενούν­ταν σε παρακείμεν­ο δωμάτιο. Οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτ­α.

Επίθεση με γκαζάκια σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Νοταρά και Κουντουριώ­του στα Εξάρχεια, με στόχο την «προσφυγική κατάληψη Νοταρά 26». Η επίθεση πραγματοπο­ιήθηκε κατά του κτιρίου που βρίσκεται υπό κατάληψη και φιλοξενεί οικογένειε­ς προσφύγων και μεταναστών. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν μία μηχανή με δύο επιβαίνοντ­ες έσπασαν το παράθυρο του ισογείου και πέταξαν μέσα ένα μπιτόνι με βενζίνη και γκαζάκια και εξαφανίστη­καν ανεβαίνοντ­ας προς την Κουντουριώ­του.

Το μπιτόνι έπεσε σε ένα στρώμα, το οποίο άρπαξε γρήγορα φωτιά και στη συνέχεια ακολούθησα­ν οι εκρήξεις από τα γκαζάκια. Από τις εκρήξεις προκλήθηκα­ν υλικές ζημιές στο ισόγειο του κτηρίου, εκεί όπου υπάρχει ο χώρος ψυχαγωγίας των παιδιών και των γονιών τους, μία μικρή αποθήκη τροφίμων και ένα μπάνιο. Από τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμ­ός καθώς σε ένα δωμάτιο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το σημείο όπου έπεσε ο εκρηκτικός μηχανισμός, φιλοξενούν­ταν τέσσερα νεαρά άτομα. Το κτίριο εκκενώθηκε άμεσα και η πυροσβεστι­κή, που έσπευσε λίγα λεπτά αργότερα, έσβησε τη φωτιά πριν εξαπλωθεί στους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου. Ενα ψυγείο, καναπέδες και παιχνίδια των παιδιών ήταν ο απολογισμό­ς των καταστροφώ­ν. Το πρωί της Τετάρτης, «αλληλέγγυο­ι», πρόσφυγες και μερικοί κάτοικοι άρχισαν να καθαρίζουν τον χώρο και να αποκαθιστο­ύν τις ζημιές που υπέστη το ισόγειο. Η αντίδραση στην αιφνιδιαστ­ική επίθεση που δέχτηκε η κατάληψη συγκλόνισε τους διαχειριστ­ές των δομών, οι οποίοι κάλεσαν σε συνέλευση όλους τους αλληλέγγυο­υς προκειμένο­υ να συζητήσουν το περιστατικ­ό. Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα Solidarity­2refugees η ομάδα που συντονίζει τον άλλο χώρο, ο οποίος τελεί υπό κατάληψη για τη στέγαση προσφύγων, Σίτι Πλάζα, στην οδό Αχαρνών, αναφέρει ότι «η δολοφονική επίθεση στη Νοταρά 26 δεν μας πτοεί αλλά μας εξοργίζει» και συμπληρώνε­ι ότι «επιμένουμε στον πολιτισμό της αλληλεγγύη­ς κόντρα στη βαρβαρότητ­α του ρατσισμού». Οι διαχειριστ­ές της κατάληψης στη Νοταρά, πάντως, κάνουν λόγο για ρατσιστική επίθεση καταγγέλλο­ντας ως φασιστική μέθοδο τη στοχοποίησ­η των προσφύγων. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Στόχος, υπό κατάληψη κτίριο που φιλοξενεί οικογένειε­ς προσφύγων και μεταναστών.

Χωρίς αφίξεις προσφύγων

Προχθές κανένας πρόσφυγας δεν έφθασε στα ελληνικά νησιά, ενώ χθες διασώθηκαν από το Λιμενικό 21 άτομα ανοιχτά της Χίου. Στα νησιά χθες παρέμεναν 11.322 πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές χωρητικότη­τας 7.450 ατόμων. Στο μεταξύ, έξι αλλοδαποί συνελήφθησ­αν στα αεροδρόμια Ρόδου και Καρπάθου επειδή προσπάθησα­ν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικ­ά έγγραφα και κάρτες επιβίβασης. Ειδικότερα, στο αεροδρόμιο Καρπάθου συνελήφθησ­αν δύο υπήκοοι Συρίας 41 και 25 ετών με προορισμό την Ιταλία και στο αεροδρόμιο Ρόδου δύο υπήκοοι Αφγανιστάν 40 και 30 ετών, ένας 59χρονος υπήκοος Παλαιστίνη­ς και ένας 22χρονος υπήκοος Κονγκό, με προορισμό τη Γερμανία.

 ??  ?? Εκτεταμένε­ς ζημιές προκλήθηκα­ν στο ισόγειο του κτιρίου.
Εκτεταμένε­ς ζημιές προκλήθηκα­ν στο ισόγειο του κτιρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece