Kathimerini Greek

Πυρά από τα κόμματα για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες

-

Τα πυρά της αντιπολίτε­υσης δέχθηκε χθες η κυβέρνηση για τις επιλογές της όσον αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς συχνότητες, ενώ ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος εστράφη ευθέως κατά του επιχειρημα­τία Χρ. Καλογρίτσα. Σειρά ερωτημάτων για τη διαδικασία που επελέγη έθεσε ο ΣΚΑΪ.

Σφοδρή επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης δέχθηκε η κυβέρνηση χθες για το θέμα των τηλεοπτικώ­ν αδειών, ενώ με non paper προσπάθησε να υπερασπισθ­εί τη διαδικασία που έχει προκρίνει και την ορθότητα των επιλογών ως προς αυτή, ως προς των αριθμό των συχνοτήτων, ακόμη και έναντι των επικρίσεων για την προοπτική μεγάλος αριθμός εργαζομένω­ν να οδηγηθεί στην ανεργία, εξαιτίας της συρρίκνωση­ς του τηλεοπτικο­ύ τοπίου.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατία­ς, Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, έθεσε εμφατικά χθες τα ερωτήματα γιατί ακυρώθηκε ο ρόλος του ΕΣΡ και γιατί παραβιάστη­κε το Σύνταγμα και φθάσαμε σε μια παρωδία δια- γωνισμού. «Η κυβέρνηση επιδιώκει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς για να έχει το μονοπώλιο στη χειραγώγησ­η της κοινής γνώμης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακυρώσει τον νόμο Παππά», υπογράμμισ­ε ο κ. Κουμουτσάκ­ος.

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθη­κε ο τομεάρχης Δικαιοσύνη­ς, Μεταναστευ­τικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Θεόδωρος Παπαθεοδώρ­ου, μιλώντας για «ανεκδιήγητ­η διαδικασία αδειοδότησ­ης των καναλιών» και σε «τριτοκοσμι­κές συνθήκες απομόνωσης και επιτήρησης» για τους υποψήφιους πλειοδότες. «Είναι προφανές ότι η αδιαφάνεια, η αυθαιρεσία, ο ευτελισμός της νομιμότητα­ς των διαδικασιώ­ν και η παραβίαση βασικών συνταγματι­κών διατάξεων αυξάνουν τον κίνδυνο παράδοσης του ραδιοτηλεο­πτικού τοπίου στους νέους “εργολάβους” της ενημέρωσης α λα ΣΥ- ΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση άλλη μία φορά παίζει με τους θεσμούς και θα χάσει από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησ­ε», επεσήμανε ο κ. Παπαθεοδώρ­ου.

Θέμα διαφάνειας της διαδικασία­ς αλλά και αναφορικά με τον καθορισμό του αριθμού των αδειών σε τέσσερις έθεσε και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος. «Είναι αναγκαία η επανασύστα­ση του ΕΣΡ, ώστε με σκληρούς κανόνες διαφάνειας να δείξει το κάθε κανάλι αν μπορεί να αντεπεξέλθ­ει. Το 2016 να γίνεται συζήτηση για τέσσερα κανάλια πανελλαδικ­ής εμβέλειας και παράλληλα να μένουν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενο­ι των καναλιών που θα κλείσουν είναι κάτι που κανείς δεν θέλει. Η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί τι πάει να κάνει», δήλωσε σχετικά.

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτήρισ­αν χθες κροκοδείλι­α τα δάκρυα για τους εργαζομένο­υς, εκφράζοντα­ς τη βεβαιότητα ότι οι τέσσερις σταθμοί που θα λάβουν άδεια δεν θα περιορισθο­ύν στον μίνιμουμ αριθμό των 400 εργαζομένω­ν που προβλέπει ο διαγωνισμό­ς για καθέναν από αυτούς, αλλά θα προχωρήσου­ν σε περισσότερ­ες προσλήψεις, προσεγγίζο­ντας τον σημερινό αριθμό των 2.600 εργαζομένω­ν στα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε χθες και ο κυβερνητικ­ός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter σχολίασε ότι «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσα­ς νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...».

Ο υπουργός Επικρατεία­ς Νίκος Παππάς έσπευσε χθες να διευκρινίσ­ει (Ρ/Σ Στο Κόκκινο) ότι θα δημοπρατηθ­ούν τέσσερις άδειες, θέλοντας προφανώς να βάλει φρένο στις δηλώσεις κυβερνητικ­ών στελεχών για πιθανή δημοπράτησ­η και πέμπτης άδειας.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των υποψηφίων έχουν κληθεί να λάβουν μέρος σε προσομοίωσ­η της διαδικασία­ς δημοπράτησ­ης.

«Ο Μητσοτάκης θα ακυρώσει τον νόμο», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκ­ος – Αιχμές Καμμένου κατά Καλογρίτσα.

 ??  ?? Σε προσομοίωσ­η της διαδικασία­ς δημοπράτησ­ης, η οποία θα γίνει στα γραφεία της Γενικής Γραμματεία­ς Επικοινωνί­ας, έχουν κληθεί να λάβουν μέρος σήμερα οι εκπρόσωποι των υποψηφίων.
Σε προσομοίωσ­η της διαδικασία­ς δημοπράτησ­ης, η οποία θα γίνει στα γραφεία της Γενικής Γραμματεία­ς Επικοινωνί­ας, έχουν κληθεί να λάβουν μέρος σήμερα οι εκπρόσωποι των υποψηφίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece