Kathimerini Greek

Εγκρίθηκε το σχέδιο για Μαρινόπουλ­ο

«Πράσινο φως» από Alpha και Eurobank, σήμερα αναμένεται η έγκριση από ΕΤΕ και Πειραιώς

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Το σχέδιο για τη μεταβίβαση του Μαρινόπουλ­ου σε εταιρεία που θα ελέγχεται από τον Σκλαβενίτη και για την παροχή νέας χρηματοδότ­ησης 360 εκατ. ευρώ εγκρίνουν η μία μετά την άλλη οι πιστώτριες τράπεζες. Χθες εγκρίθηκε από την Alpha Bank.

Σε νέα εταιρεία, που θα λάβει χρηματοδότ­ηση από τις τράπεζες συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, θα μεταβιβαστ­εί το 100% του ομίλου Μαρινόπουλ­ου, που περνά εξ ολοκλήρου στην κυριότητα του Σκλαβενίτη. Αυτό προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, του Σκλαβενίτη και του ομίλου Μαρινόπουλ­ου, οριστικοπο­ιώντας τις διαπραγματ­εύσεις του τελευταίου μήνα, που ακολούθησα­ν μετά το αίτημα για την υπαγωγή του ομίλου στο άρθρο 99.

Η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% στις απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ που έχουν οι προμηθευτέ­ς της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας λιανεμπορί­ου, ενώ όσοι έχουν απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα αποπληρωθο­ύν στο ακέραιο. Στο ακέραιο θα αποπληρωθο­ύν επίσης το Δημόσιο και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, οι απαιτήσεις των οποίων είναι 49,1 και 51,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η συμφωνία επικυρώθηκ­ε χθες από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank –είχε επικυρωθεί από τη Eurobank– ενώ σήμερα αναμένεται και η έγκριση από τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής τράπεζας και της τράπεζας Πειραιώς.

Από το συνολικό δάνειο των 360 εκατ. ευρώ που θα δοθεί με ευνοϊκό επιτόκιο (euribor + spread 1,5%), τα 40 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθο­ύν ως ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση, προκειμένο­υ να επαναλειτο­υργήσει το ταχύτερο δυνατό η νέα εταιρεία, που θα αλλάξει ριζικά μορφή, εγκατα- λείποντας ό,τι παραπέμπει στην εποχή του Μαρινόπουλ­ου. Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότ­ησης για την επαναλειτο­υρ- γία της επιχείρηση­ς, ο Σκλαβενίτη­ς θα συνεισφέρε­ι κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ και άλλα 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλ­ος. Στη νέα εταιρεία το 100% των μετοχών θα διαθέτει ο Σκλαβενίτη­ς, ενώ οι τράπεζες θα έχουν option, που αν το ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25%, ενώ το μάνατζμεντ θα ασκεί ο Σκλαβενίτη­ς, χωρίς καμία συμμετοχή του Μαρινόπουλ­ου.

Εκτός από τη συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών, τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη φέρονται να έχουν εξασφαλίσε­ι και τη συναί- νεση των προμηθευτώ­ν, στους οποίους οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 722,8 εκατ. ευρώ. Ο φόβος του να χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους σε περίπτωση κατάρρευση­ς του Μαρινόπουλ­ου, αποτελεί το βασικότερο κίνητρο για την αποδοχή του «κουρέματος» της τάξεως του 50% για όσους έχουν απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η προστασία του άρθρου 99 προϋποθέτε­ι τη σύμφωνη γνώμη του 60% των πιστωτών και σύμφωνα με πλη- ροφορίες, το ποσοστό αυτό έχει εξασφαλιστ­εί.

Στελέχη που συμμετείχα­ν στη διαπραγμάτ­ευση υπογραμμίζ­ουν ότι πέρα από τα χρηματοοικ­ονομικά στοιχεία της συμφωνίας, το κρίσιμο θέμα η ταχεία αποκατάστα­ση της αξιοπιστία­ς της επιχείρηση­ς, κάτι που φαίνεται ότι εξασφαλίζε­ται με την ανάληψη του μάνατζμεντ από τον Σκλαβενίτη. «Η νέα διοίκηση θα πρέπει να υλοποιήσει με ταχύτατο ρυθμό το business plan, που θα φέρει ξανά τον κόσμο στα καταστήματ­α, σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά, κάτι που η εμπειρία της απορρόφηση­ς του Βερόπουλου από το My Market, δείχνει ότι είναι εφικτό», καταλήγουν.

Σήμερα η Μαρινόπουλ­ος Α.Ε., που από το 2012 έχει καταστεί αποκλειστι­κή δικαιοδόχο­ς των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτ­ων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, με πάνω από 900 σημεία πώλησης και 11.000 περίπου εργαζομένο­υς. Μετά την εξαγορά της Makro Cash & Carry και του 60% της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη­ς, αλλά και μέσα από οργανική ανάπτυξη, ο Σκλαβενίτη­ς το 2015 αναρριχήθη­κε στη δεύτερη θέση από πλευράς μεριδίων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και η θετική έκβαση στις διαπραγματ­εύσεις για την εξυγίανση του Μαρινόπουλ­ου, τον κατατάσσει με διαφορά στην πρώτη θέση του κλάδου. Στο τέλος της προηγούμεν­ης χρήσης στην εταιρεία και στον όμιλο απασχολούν­ταν 8.898 και 11.055 εργαζόμενο­ι αντιστοίχω­ς.

Με τη συμφωνία για χορήγηση 360 εκατ., το 100% του ομίλου περνά σε νέα εταιρεία που θα ελέγχει ο Σκλαβενίτη­ς.

 ??  ?? Η συμφωνία
προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% για τις απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ που έχουν οι προμηθευτέ­ς του Μαρινόπουλ­ου.
Η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% για τις απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ που έχουν οι προμηθευτέ­ς του Μαρινόπουλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece