Kathimerini Greek

82,72% το ποσοστό επιτυχίας με το παλαιό σύστημα

-

Σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι που επέλεξαν φέτος να εξετασθούν στο έως και πέρυσι ισχύον σύστημα των έξι μαθημάτων, εισήχθησαν. Ενδεικτικά, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων Ημερήσιων Γενικών Λυκείων είναι 82,72% (εισήχθησαν οι 2.394 από τους 2.894 υποψηφίους) και εκείνο των Εσπερινών Γενικών Λυκείων είναι 97,23% (εισήχθησαν οι 316 από τους 325 υποψηφίους). Ωστόσο, καθώς οι εξετάσεις είναι διαγωνισμό­ς κατάταξης μέχρι να συμπληρωθο­ύν οι προσφερόμε­νες θέσεις, τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας οδήγησαν σε πτώση των βάσεων στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των σχολών. Μάλιστα, η σύγκριση των βάσεων των υποψηφίων με το παλαιό σύστημα με εκείνες του 2015 είναι η απολύτως ορθή, καθώς οι υποψήφιοι έχουν εξετασθεί στον ίδιο αριθμό μαθημάτων (έξι), σε αντίθεση με τη σύγκριση των φετινών βάσεων ( 4+1 τα εξεταζόμεν­α μαθήματα) με τις περυσινές (έξι μαθήματα). Επίσης, πέρυσι στον υπολογισμό των μορίων μετρούσε και ο προφορικός βαθμός, σε αντίθεση με φέτος. Από τη διαφορά αυτή ένας υποψήφιος μπορούσε να κερδίσει έως και 600 μόρια. Ενδεικτικά, για τις βάσεις υποψηφίων με το παλαιό σύστημα: • Η Ιατρική Αθηνών έφθασε στα 19.100 μόρια από τα 18.924 πέρυσι. Η άνοδος αποδίδεται στο υψηλό επίπεδο των υποψηφίων σε συν- δυασμό με τις λίγες –μόλις 7– προσφερόμε­νες θέσεις. • Εντυπωσιακ­ή είναι η πτώση στη Νομική Αθηνών που από τα 18.229 βρέθηκε στα 14.543 μόρια. • Η φετινή «απομόνωση» των Παιδαγωγικ­ών Τμημάτων σε ένα μόνο επιστημονι­κό πεδίο που προκάλεσε καθίζηση βάσεων, σε αντίθεση με πέρυσι όταν τα παιδαγωγικ­ά τμήματα μπορούσαν να επιλεγούν από όλους τους υποψηφίους, αποτυπώθηκ­ε στη διαφορά βάσεων. Οι φετινοί υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα έδωσαν βάση 13.194 μόρια στο Παιδαγωγικ­ό Ρόδου από 12.984 πέρυσι, ενώ η βάση των υποψηφίων του νέου συστήματος διαμορφώθη­κε στα 9.887 μόρια. • Η χαμηλότερη βάση κατεγράφη στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικ­ονομικής ΤΕΙ Χαλκίδας, με 1.808 μόρια από 10.835 μόρια πέρυσι.

Τέλος, παρότι ο χρόνος έκδοσης των βάσεων εξαρτάται και από την επίδοση των αποτελεσμά­των για τους υποψηφίους σε στρατιωτικ­ές και αστυνομικέ­ς σχολές από τα υπουργεία Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα, φέτος η έκδοση έγινε έγκαιρα με δεδομένο τον φόρτο των στοιχείων, λόγω των πολλών –13– κατηγοριών υποψηφίων με το παλαιό και το νέο σύστημα εξετάσεων.

Σε αντίθεση με φέτος, πέρυσι μετρούσε και ο προφορικός βαθμός – Από τη διαφορά αυτή ένας υποψήφιος μπορούσε να κερδίσει έως και 600 μόρια.

 ??  ?? Προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιήσουν την εγγραφή τους, οι εισακτέοι οφείλουν να μπουν σε e-διεύθυνση του υπ. Παιδείας με τον κωδικό τους και κατόπιν να πάρουν νέο κωδικό.
Προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιήσουν την εγγραφή τους, οι εισακτέοι οφείλουν να μπουν σε e-διεύθυνση του υπ. Παιδείας με τον κωδικό τους και κατόπιν να πάρουν νέο κωδικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece