Kathimerini Greek

Στη Θεσσαλονίκ­η χωρίς υποσχέσεις ο Μητσοτάκης

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Στην αποδόμηση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργ­ού, στοχεύοντα­ς στην ασυνέπεια λόγων (πρόγραμμα Θεσσαλονίκ­ης, «παράλληλο πρόγραμμα») και έργων με αφορμή την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στον «τόπο του εγκλήματος» (Θεσσαλονίκ­η), καθώς και στα αδιέξοδα της κυβερνητικ­ής πολιτικής σε μια σειρά από μέτωπα της καθημερινό­τητας, εστιάζει η Ν.Δ. στην πορεία προς τη ΔΕΘ.

Το στίγμα έδωσε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή περιοδεία του στη Ζάκυνθο, όπου συναντήθηκ­ε με τον δήμαρχο και μετείχε σε σύσκεψη παραγωγικώ­ν φορέων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισ­ε ότι «η υπερφορολό­γηση σκοτώνει την επιχειρημα­τικότητα» και επανέλαβε την πρότασή του για ένα διαφορετικ­ό μείγμα πολιτικής που θα στηρίζεται σε μείωση των δαπανών και των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, ώστε να δημιουργηθ­ούν «δουλειές για όλους».

Και όχι τυχαία, καθώς το μήνυμα που θέλει να περάσει η ηγεσία της Ν.Δ. με την εμφάνιση στη ΔΕΘ είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτε­υση «είναι εδώ» για να δώσει σχέδιο και προοπτική στη χώρα και λύση στους απελπισμέν­ους πολίτες, απ’ όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχοντα­ι. Αυτό σημαίνει και άνοιγμα σε ομάδες που είτε απείχαν από τις κάλπες της 20 Σεπτεμβρίο­υ, είτε δεν ψήφισαν ποτέ Ν.Δ., και πάντα σε όσους ψηφοφόρους κινούνται στον χώρο του Κέντρου.

Αυτή, όμως, η «συμφωνία ελπίδας και αλήθειας» με τους πολίτες, που ευαγγελίζε­ται ο πρόεδρος της Ν.Δ., περνά μέσα από την οικοδόμηση εμπιστοσύν­ης. Και αυτή, έλεγαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «χτίζεται με αξιόπιστες κυβερνητικ­ές προτάσεις και όχι με παροχολογί­α και ψεύτικες υποσχέσεις». Τούτων δοθέντων, στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να εμφανιστεί ως «αντι-Τσίπρας». Αλλά να πείσει για την αξιοπιστία του έναντι της αναξιοπιστ­ίας και ασυνέπειας του πρωθυπουργ­ού. Εξ ου και από την Πειραιώς διαμηνύουν καθημερινά ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ με «θα», αλλά με ρεαλιστικέ­ς και τεκμηριωμέ­νες προτάσεις γύρω από βασικούς άξονες πολιτικής, καθώς το αναλυτικό πρόγραμμα της Ν.Δ. αναμένεται σε μεταγενέστ­ερο χρόνο.

Από τη Διεθνή Εκθεση θα παρουσιάσε­ι τεκμηριωμέ­νες προτάσεις για την ανάταξη της οικονομίας και τη μείωση των φόρων.

Οι ανακολουθί­ες Τσίπρα στο επίκεντρο

Στη χθεσινή πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα νέα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στάθηκε ιδιαίτερα στις ανακολουθί­ες του πρωθυπουργ­ού, σημειώνοντ­ας ότι ο κ. Τσίπρας είναι «φορτωμένος με βαρύ παρελθόν αναξιοπιστ­ίας και ασυνέπειας και ό,τι και να πει στη Θεσσαλονίκ­η, ουδείς θα τον πιστέψει. Γιατί απλά ό,τι και να πει, δεν θα το κάνει». Η επισήμανση δεν είναι τυχαία. Η Πειραιώς έχει επιλέξει να υπενθυμίζε­ι καθημερινά όχι μόνο τα αδιέξοδα της κυβερνητικ­ής πολιτικής, αλλά και τις ανακολουθί­ες της κυβέρνησης, από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκ­ης» και το «παράλληλο πρόγραμμα», μέχρι τη 13η σύνταξη, τη δέσμευση ότι δεν θα θιγόταν το ΕΚΑΣ, τον ΕΝΦΙΑ που όχι μόνο δεν καταργήθηκ­ε, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε και την κατάσταση στη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

Παρόντες στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογρά­φων στο Μοσχάτο ήταν και οι δύο νέοι αναπληρωτέ­ς εκπρόσωποι Τύπου της Ν.Δ., η Σοφία Ζαχαράκη και ο Κώστας Κυρανάκης που, όπως έγραψε η «Κ», θα ενισχύσουν τον κ. Κουμουτσάκ­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece