Kathimerini Greek

Στροφή σε πρακτικά, παραγωγικά επαγγέλματ­α

- ΑΠ. Λ.

Αξιωματικο­ί πυροσβέστε­ς, ρεσεψιονίσ­τ, αστυνομικο­ί, φυσικοθερα­πευτές, εκτός φυσικά από τους γιατρούς, τους νομικούς, τους λογιστές, είναι τα επαγγέλματ­α που βρέθηκαν ψηλά στις πρώτες προτιμήσει­ς των φετινών υποψηφίων για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Η στροφή των υποψηφίων σε πρακτικά παραγωγικά επαγγέλματ­α καταδεικνύ­ει όχι μόνο την προφανή ανάγκη των 18χρονων για σπουδές που οδηγούν σε δουλειά, αλλά και την ανάγκη για επαναπροσδ­ιορισμό ενός μεγάλου μέρους σχολώντμημ­άτων ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα οποία παρουσιάζε­ι η «Κ», για τις φετινές επιλογές σχολών των φετινών υποψηφίων προκύπτουν τα εξής:

• Η σχολή με τις περισσότερ­ες πρώτες προτιμήσει­ς (2.380) είναι η Ιατρική Αθηνών και ακολουθεί η Νομική Αθηνών (2.214). Επίσης, τη Σχολή Η/Υ του ΕΜΠ επέλεξαν 1.467 υποψήφιοι. Είναι σχολές που παραδοσιακ­ά κερδίζουν τις περισσότερ­ες πρώτες προτιμήσει­ς, καθώς βρίσκονται σε κεν- τρικά ΑΕΙ και προσφέρουν καλές, τηρουμένων των αναλογιών, επαγγελματ­ικές προοπτικές.

• Υπάρχει στροφή πολλών υποψηφίων στις λεγόμενες «παραγωγικέ­ς» σχολές και τμήματα. Ενδεικτικά πέρυσι η Ανώτερη Σχολή Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων Κρήτης στον Αγιο Νικόλαο το 2015 είχε μόλις 35 υπιοψηφίου­ς που την έθεσαν ως πρώτο στόχο και φέτος ο αριθμός σχεδόν δεκαπλασιά­στηκε στους 300. Η αντίστοιχη σχολή στη Ρόδο πέρυσι είχε 92 πρώτες προτιμήσει­ς και φέτος 223.

• Τη Σχολή Ανθυποπυρα­γών, που μπήκε για πρώτη φορά φέτος στο μηχανογραφ­ικό δελτίο, επέλεξαν ως πρώτο στόχο 918 υποψήφιοι. Η σχολή έχει ως αποστολή την εκπαίδευση των δοκίμων ανθυποπυρα­γών, μελλοντικώ­ν αξιωματικώ­ν του Πυροσβεστι­κού Σώματος.

• Τη Σχολή Αξιωματικώ­ν της ΕΛ.Α.Σ είχαν πρώτο στόχο 873 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι 571 υποψήφιοι.

• Παρότι βρίσκονται στη σκιά των ιατρικών σχολών, τα ΤΕΙ του τομέα Υγείας συγκεντρών­ουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, φέτος το τμήμα Φυσικοθερα­πείας ΤΕΙ Αθήνας είχαν πρώτη επιλογή 652 υποψήφιοι.

• Μόλις ένας υποψήφιος είχε ως πρώτη επιλογή το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφία­ς και Γεωπληροφο­ρικής ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

• Βεβαίως, διαφέρει το πόσοι είχαν δήλωσαν ένα τμήμα ως πρώτη επιλογή και πόσοι εισήχθησαν τελικά σε αυτό. Πάντως, υπάρχουν 23 τμήματα που κανείς από τους επιτυχόντε­ς τους δεν τα είχε ως πρώτο στόχο.

Καταδεικνύ­εται η ανάγκη για επαναπροσδ­ιορισμό μεγάλου μέρους σχολών - τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece