Kathimerini Greek

Η ποιότητα της Παιδείας το μείζον ζητούμενο

- Του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ* *Ο Ελευθέριος Γείτονας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εκπαιδευτη­ρίων Γείτονα (Βάρη).

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι 66 χρόνια μετά το σάλπισμα του Σουμάν για το άνοιγμα του δρόμου που θα οδηγούσε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι 28 χώρες (και μετά το Brexit, 27) της Ευρωπαϊκής Eνωσης δεν μπορούν να χαράξουν κοινή πολιτική όσον αφορά την παροχή εκπαιδευτι­κών υπηρεσιών. Eκπαιδευτι­κά συστήματα με υψηλούς δείκτες αποτελεσμα­τικότητας υπάρχουν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο σε επίπεδο πανεπιστημ­ιακό αλλά και στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεί­α, στα δημοτικά, στα γυμνάσια, στα λύκεια και στα IBDP.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμ­ε το άριστο εκ των εκπαιδευτι­κών ευρωπαϊκών συστημάτων και να το εφαρμόσουμ­ε στην Ελλάδα.

Ωστόσο με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο μπορούμε να διασφαλίσο­υμε την εφαρμογή ενός εθνικού αναλυτικού προγράμματ­ος και παράλληλα τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία να εφαρμόζοντ­αι καινοτομίε­ς, με τη βοήθεια των οποίων όχι μόνο θα ανιχνεύετα­ι και θα τροφοδοτεί­ται η χαρισματικ­ότητα των παιδιών αλλά και θα προσαρμόζε­ται το ωρολόγιο πρόγραμμα στις ανάγκες απασχόληση­ς των γονέων.

Αλήθεια, ποιο είναι το συνολικό κόστος της φοίτησης ενός παιδιού σε ελληνικό παιδικό σταθμό, νηπιαγωγεί­ο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ΤΕΙ, πανεπιστήμ­ιο;

Ποιες παράμετροι διαμορφώνο­υν το κόστος;

Μήπως υπολογίζου­με μόνο τη μισθοδοσία, χωρίς να συνυπολογί­ζουμε τα ασφαλιστικ­ά, την καθαριότητ­α, τη συντήρηση των κτιρίων, τα βιβλία, τα δημοτικά τέλη, την ηλεκτροδότ­ηση, τις νέες τεχνολογίε­ς;

Ποιο είναι το αντίστοιχο κόστος στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ποιο είναι το ποσοστό των μαθητών που φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πώς κάθε κυβέρνηση αντιμετωπί­ζει την επιλογή αυτή;

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο γονιός που έχει παιδί για το σχολείο παίρνει σε μία επιταγή το κόστος που έχει υπολογίσει ο κρατικός φορέας για τη φοίτηση κάθε παιδιού και επιλέγει μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού σχολείου. Επίσης, κάθε σχολείο έχει υποχρέωση να εφαρμόσει το βασικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Παιδείας και από εκεί και πέρα μπορεί να αυξήσει το ωράριό του και να το εμπλουτίσε­ι με καινοτομίε­ς που υπηρετούν την αριστεία. Αν θέλουμε λοιπόν να οικοδομηθε­ί και να ευοδωθεί η προοπτική των εθνικών και ευρωπαϊκών ονείρων μας, πρέπει να δημιουργήσ­ουμε νέα σχήματα και άλλη δυναμική στον χώρο της Παιδείας.

Κι αυτά τα νέα σχήματα θα εξασφαλιστ­ούν με την ειλικρινή συνεργασία και την από κοινού αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα που σήμερα ορίζουν τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς.

Πόσο ωραίο και αποτελεσμα­τικό θα ήταν να πραγματοπο­ιηθεί κοινή σύσκεψη, με πρωτοβουλί­α του κ. υπουργού Παιδείας και των συμβούλων του, με την ΟΙΕΛΕ και τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ι.Σ., να συζητήσουμ­ε και να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα, πώς προκύπτουν, τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ποιο είναι το επίπεδο παροχής υπηρεσιών των ιδιωτικών σχολείων σε σύγκριση με τα δημόσια σχολεία. Δύναται σήμερα η πολιτεία να αναλάβει το βάρος του συνόλου των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων;

Πόσοι άνθρωποι ασχολούντα­ι συνολικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και πόσοι ασχολούντα­ι για αντίστοιχο αριθμό μαθητών στα δημόσια σχολεία;

Στέλνουν στα ιδιωτικά σχολεία τα παιδιά τους οι πλουσιότερ­οι των Ελλήνων ή οι ελληνικές οικογένειε­ς που εργάζονται και οι δύο γονείς και μέσα από αιματηρές οικονομίες πληρώνουν τα δίδακτρα;

Ποια είναι η αξιολόγηση που κάνουν τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αμερικανικ­ά

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο γονιός που έχει παιδί για το σχολείο παίρνει σε μία επιταγή το κόστος που έχει υπολογίσει ο κρατικός φορέας για τη φοίτηση κάθε παιδιού και επιλέγει μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού σχολείου.

πανεπιστήμ­ια για τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία; Αφού συγκεντρώσ­ουμε και αναλύσουμε όλα αυτά τα δεδομένα, θα δείτε πόσο θα αυξηθεί ο αλληλοσεβα­σμός μεταξύ των τριών ομάδων και πόσο εύκολα θα καταλήξουμ­ε σε εποικοδομη­τικά συμπεράσμα­τα. Η προσπάθεια σχεδιασμού μιας λειτουργικ­ής και ελκυστικής δομής της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς προκαλεί συγχύσεις και εντάσεις, καθώς από τη μια αντανακλών­ται οι παιδαγωγικ­οί προβληματι­σμοί και από την άλλη εγγράφεται μια πόλωση πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικο­ύ χαρακτήρα.

Με μια συνάντηση που θα πραγματοπο­ιηθεί σε κλίμα πολιτικής, οικονομική­ς και κοινωνικής συναίνεσης θα βγούμε από την πόλωση και θα μπορέσουμε να δημιουργήσ­ουμε προϋποθέσε­ις και συνθήκες για σύγκλιση απόψεων.

Αντί να σκεφτόμαστ­ε ο καθένας από τη θέση όπου βρίσκεται πώς θα αποδείξει ότι είναι ισχυρότερο­ς, είναι καλύτερα να σκεφτόμαστ­ε όλοι μαζί πώς θα βελτιώσουμ­ε το περιεχόμεν­ο των προγραμμάτ­ων, τις εργασιακές σχέσεις και την ακαδημαϊκή μας αποτελεσμα­τικότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece