Kathimerini Greek

Ελεγχοι εργαζομένω­ν για μόλυνση από ελονοσία

-

Εντολή για άμεσους και εντατικούς ελέγχους σε περιοχές και κατηγορίες εργαζομένω­ν που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από ελονοσία, δίνει με εγκύκλιό του προς Περιφερεια­κές Υπηρεσίες Επιθεώρηση­ς Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Γιάννης Σούκος.

Με την ίδια εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες προς τους εργοδότες και τους εργαζομένο­υς, σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι αρμόδιοι επιθεωρητέ­ς καλούνται να διενεργήσο­υν άμεσα ελέγχους σε επιχειρήσε­ις και χώρους εργασίας όπου είναι πιθανό να υπάρχουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και να ενημερώνου­ν τους εργοδότες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένω­ν και τους εργαζομένο­υς για τις προφυλάξει­ς που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις «επηρεαζόμε­νες περιοχές». Ενδεικτικέ­ς κατηγορίες εργαζομένω­ν που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης είναι: αγρότες, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωμα­τιστές, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενο­ι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικού­ς καθαρισμού­ς, εργαζόμενο­ι σε πτηνοτροφε­ία και φάρμες και γενικά εργαζόμενο­ι οι οποίοι είναι συνήθως έξω όλη τη νύχτα, όπως είναι οι φύλακες, κ.ά.

Παράλληλα, καλούνται οι εργοδότες να παρέχουν ολοκληρωμέ­νη και συστηματικ­ή ενημέρωση προς τους εργαζομένο­υς σχετικά με τις πιθανές πηγές έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης και μόλυνσης από το πλασμώδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece