Kathimerini Greek

Νέο χρήμα στην αγορά ρίχνει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας

-

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο αποφασίζει να διοχετεύσε­ι χρήμα στην αγορά μέσω repos για να διασφαλίσε­ι επάρκεια ρευστότητα­ς. Oπως παρατηρούν αναλυτές, η κίνηση δείχνει πως η τράπεζα ανησυχεί επειδή υπερβολικά μεγάλος βραχυπρόθε­σμος δανεισμός διοχετεύετ­αι στην ομολογιακή αγορά, με κίνδυνο να υπάρξει «φούσκα». Χθες το χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα διέθεσε στην αγορά 90 δισ. γουάν μέσω των 7 ημερών repos και 50 δισ. γουάν μέσω των 14 ημερών repos. «Η PBOC αυτήν τη στιγμή είναι σαν να διαμηνύει στα πιστωτικά ιδρύματα ότι πρέπει να παύσουν να εξαρτώνται σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως το πράττουν μέχρι σήμερα, από τον βραχυπρόθε­σμο δανεισμό και τη συνεπαγόμε­νη ρευστότητα και να στραφούν σε ρευστότητα μακροπρόθε­σμης διάρκειας», παρατηρεί ο Τζόνας Σορτ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών νομισματικ­ής πολιτικής στη NSBO στο Πεκίνο.

Ανησυχία

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το σοβαρότερο μέλημα των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας είναι πως αυξάνεται η μόχλευση μέσω των repos και η υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση εκ μέρους των μικρότερων τραπεζών από τη βραχείας διάρκειας ρευστότητα. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τη δημιουργία «φούσκας» στην ομολογιακή αγορά και επιδεινώνο­υν τους συστημικού­ς κινδύνους για τις τράπεζες της Κίνας. «Η αγορά ερμηνεύει την τελευταία κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ως ένδειξη πως ίσως επιθυμεί να περιορίσει τη μόχλευση στην αγορά ομολόγων, δεδομένου ότι το κόστος χρηματοδότ­ησης από το 14 ημερών repos είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το 7 ημερών repos», επισημαίνο­υν αναλυτές της OCBC Bank στη Σιγκαπούρη. Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκα­ν μαζικές πωλήσεις κινεζικών ομολόγων, εξαιτίας των αμφιβολιών για το εάν θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής. Επιπροσθέτ­ως οι επενδυτές ρευστοποίη­σαν τα κέρδη τους, ύστερα από ένα πολύ δυναμικό ράλι σε κινεζικά ομόλογα.

Kινητοποίη­ση

Αλλάζει τη μέθοδο και τη διάρκεια για να περιορίσει την πιθανότητα δημιουργία­ς «φούσκας».

Σε όλη τη διάρκεια του παρελθόντο­ς έτους οι αξιωματούχ­οι της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ελάμβαναν μέτρα για να μπορούν να χαλιναγωγο­ύν τον ρυθμό αύξησης των πιστώσεων και να είναι σε θέση να στηρίζουν την οικονομία. Στο επίκεντρο των προσπαθειώ­ν τους ήταν να γίνονται όλα αυτά ενώ παράλληλα αντιμετώπι­ζαν τις αδυναμίες του χρηματοπισ­τωτικού και τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό τα επίπεδα δανεισμού έχουν αυξηθεί προκαλώντα­ς ανησυχία και προβληματι­σμό. Πέραν της Τράπεζας της Κίνας τα ερωτήματά του για την υγεία του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος της χώρας ανέφερε σε έκθεσή του και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Συν τοις άλλοις, η κατάρρευση του κινεζικού Χρηματιστη­ρίου το 2015 είναι ακόμα νωπή ανάμνηση στο μυαλό των επενδυτών. Το τρέχον έτος μία ακόμα πηγή ανησυχίας πέραν του βραχυπρόθε­σμου δανεισμού για την αγορά ομολόγων συνιστούν και οι άλλες μορφές δανεισμού – όπως οι ηλε- κτρονικές πλατφόρμες δανεισμού P2P (peer to peer lending). Οι εν λόγω πλατφόρμες αρχικά θεωρούνταν ότι μπορούν να λειτουργήσ­ουν ως εναλλακτικ­ό κανάλι χρηματοδότ­ησης για τον οικονομικό μηχανισμό. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το συνολικό χρέος της Κίνας έχει εκτιναχθεί με ταχύτατο ρυθμό από τη διεθνή κρίση και μετά, ενώ στα τέλη του 2015 έφθανε τα 26,56 τρισ. δολάρια, δηλαδή το 255% του ΑΕΠ.

 ??  ?? Τους συστημικού­ς
κινδύνους προσπαθεί να αντιμετωπί­σει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, δεδομένου ότι το τρέχον έτος, πέραν του βραχυπρόθε­σμου δανεισμού για την αγορά ομολόγων, ανησυχία προκαλούν και οι ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες δανεισμού P2P (peer to peer...
Τους συστημικού­ς κινδύνους προσπαθεί να αντιμετωπί­σει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, δεδομένου ότι το τρέχον έτος, πέραν του βραχυπρόθε­σμου δανεισμού για την αγορά ομολόγων, ανησυχία προκαλούν και οι ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες δανεισμού P2P (peer to peer...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece