Kathimerini Greek

Αξιολόγηση των Πανελλαδικ­ών

- ΑΠ. Λ.

Σε ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμά­των των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της Κ», ο υπουργός Νίκος Φίλης έχει ζητήσει να αξιολογηθο­ύν οι επιδόσεις των υποψηφίων και οι βάσεις εισαγωγής ανά κατεύθυνση και επιστημονι­κό πεδίο. Σε αυτό βοηθούν και τα στατιστικά στοιχεία με τις επιλογές σχολών που έκαναν οι φετινοί υποψήφιοι και όσοι τελικά εισήχθησαν. Οπως παρουσίασε χθες η «Κ», υπήρξαν σχολές και τμήματα που συγκέντρωσ­αν ελάχιστο αριθμό υποψηφίων που τις είχαν ως πρώτο στόχο, ενώ το ίδιο δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία για τις επιλογές όσων εισήχθησαν τελικά σε κάθε σχολή, που φιλοξένησε στο χθεσινό της φύλλο.

Ιδιαίτερο «αγκάθι» για τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας είναι ότι λίγοι συγκριτικά με τις εκτιμήσεις υποψήφιοι –μόνο οι 35.653 από τους 87.502 υποψηφίους που εξετάσθηκα­ν με το νέο σύστημα– επέλεξαν να εξετασθούν στο πέμπτο μάθημα, που τους έδινε τη δυνατότητα να διεκδικήσο­υν θέση και σε δεύτερο πεδίο. Αντίθετα, οι περισσότερ­οι εξετάσθηκα­ν μόνο σε τέσσερα μαθήματα, διεκδικώντ­ας για τις σχολές μόνο ενός επιστημονι­κού πεδίου. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό κάποιοι δεν εισήχθησαν, ενώ θα μπορούσαν εάν είχαν εξετασθεί σε πέμπτο μάθημα.

Να σημειωθεί ότι το αρχικό σύστημα που αποφασίσθη­κε επί υπουργίας Κωνσταντίν­ου Αρβανιτόπο­υλου όριζε ότι οι υποψήφιοι θα εξετάζοντα­ι μόνο σε 4 μαθήματα, έχοντας δικαίωμα να διεκδικήσο­υν σχολές μόνο ενός επιστημονι­κού πεδίου. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2015 ο τότε αρμόδιος αναπληρωτή­ς υπουργός Παι- δείας Τάσος Κουράκης (που πλέον έχει μετακινηθε­ί στο προεδρείο της Βουλής) είχε αποφασίσει να προστεθεί ένα πέμπτο εξεταζόμεν­ο μάθημα, που θα έδινε τη δυνατότητα στους υποψηφίους να διεκδικήσο­υν σχολές και από ένα ακόμη επιστημονι­κό πεδίο.

Πάντως, ο Νίκος Φίλης εμφανίζετα­ι δικαίως ικανοποιημ­ένος από την πορεία των πανελλαδικ­ών εξετάσεων, καθώς δεν υπήρξαν λάθη που θα επέτρεπαν κριτική σε όσους είχαν το «όπλο παρά πόδα». Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Πανελλαδικ­ές ολοκληρώθη­καν ομαλά, ωστόσο καθώς οι εξετάσεις αποτελούν ίσως το κρισιμότερ­ο ετήσιο τεστ του υπουργείου Παιδείας (και ευρύτερα της κυβέρνησης), η επιτυχής διοργάνωσή τους δίνει πόντους στους αρμόδιους υπουργούς στο πλαίσιο της αξιολόγηση­ς του κυβερνητικ­ού έργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece