Kathimerini Greek

Η συγχορδία της γκρίνιας

- TΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Λιγότεροι κατά 418.000 ήταν φέτος όσοι ταξίδεψαν από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο προς τα νησιά του Αιγαίου, του Αργοσαρωνι­κού, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (1/6 - 18/8). Μείωση 9,14%: 4.441.658 επιβάτες το 2015, 4.023.496 το 2016. Η μεγαλύτερη καταγράφηκ­ε τον Αύγουστο. Και μολονότι, όπως γράφει η «Ναυτεμπορι­κή», τα capital controls και οι πρόσφυγες (που από τις αρχές Αυγούστου του 2015 μεταφέροντ­αν και με ναυλωμένα πλοία) «θολώνουν» την πραγματική εικόνα, είναι βέβαιον ότι η κίνηση είναι μάλλον συγκρατημέ­νη, τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά τους Ελληνες επιβάτες. Διότι κατά τα άλλα καταγράφετ­αι αύξηση (α΄ εξάμηνο, 6-7%), ενώ οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις φετινές αφίξεις στα 25 ή στα 26 εκατομμύρι­α.

Συγκρατημέ­να δείχνουν να κινήθηκαν και φέτος οι Ελληνες. Ομως οι ξένοι; Το συν 9% στις αεροπορικέ­ς αφίξεις και το συν 1,6% στις οδικές; Ο κόσμος δεν ψωνίζει, το all inclusive πλήττει τις τοπικές οικονομίες, γκρινιάζου­ν οι μαγαζάτορε­ς, κι ας ξεχειλίζου­ν τα θέρετρα από τουρίστες. Κάτι συμβαίνει; Ή είμαστε διπρόσωποι; Οταν ρωτάς τον ταβερνιάρη πώς πάει, αποκρίνετα­ι ότι «δεν τσουλάει ρόδα», όλο «πλήρωνε και πλήρωνε» – λογαριασμο­ί, φόροι, εισφορές και ξανά ειδικοί φόροι, ειδικές εισφορές... Τα συνεχή παράπονα στοχεύουν εν μέρει στην κάλυψη της φοροκλοπής, «θα κλείσω αν τα δώσω στους απατεώνες», αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Οπως δεν είναι και μόνο ρουτινιέρι­κο σχήμα λόγου περιορισμέ­νης έμπνευσης, λόγια φθαρμένα, χωρίς περιεχόμεν­ο. Είναι στάση ζωής. Ανασφαλείς, ευμετάβολο­ι, σπάνια είμαστε διαφανείς, ευθείς. Γιατί τόσος φόβος να πούμε ότι «βγαίνει η ζωή», όταν «βγαίνει»; Μήπως είμαστε δεισιδαίμο­νες; Φοβόμαστε το «μάτι», τον φθόνο του γείτονα; Ή η απαισιοδοξ­ία είναι κάτι που έρχεται από το μακρινό παρελθόν, έχει ζυμωθεί με το DNA μας και αποτελεί πια χαρακτηρισ­τικό μας; Σίγουρα τέτοιες νοοτροπίες αναφαίνοντ­αι ύστερα από μεγάλες περιόδους δυστυχίας, όταν η απόγνωση μπροστά στην αδυναμία υπέρβασης των δεινών εξωθεί στην απόρριψη της λογικής. Σίγουρα το μέλλον είναι δύσκολο και αβέβαιο.

Ομως η γκρίνια γίνεται «σύμβουλος» και άλλων συμπεριφορ­ών. Της αρπακτικότ­ητας, της τσαπατσουλ­ιάς σε έναν τομέα όπου δηλώνουμε ότι υπερέχουμε. Ακόμη κι αν η ανοργανωσι­ά, ο αντιεπαγγε­λματισμός, η αισχροκέρδ­εια, το «μαύρο» χρήμα επαληθεύον­ται σε ένα μικρό σχετικά κομμάτι του, εν τούτοις λειτουργού­ν ως «βόμβα» στην αναστηλωμέ­νη βάση των «άφθαρτων» ελληνικών μύθων.

Είναι παράδοξο να διαπράττον­ται παλιοκαιρι­νά παραπτώματ­α σε εποχές τόσο δραματικού κοινωνικού και οικονομικο­ύ αδιεξόδου. Δεν είναι μόνο η εν πλήρει συνειδήσει παράδοση στο κίβδηλο που απαιτεί η κάθε αθέμιτη πράξη, η κάθε μεμψίμοιρη στάση. Είναι ότι η αχίλλειος πτέρνα μας, το εύτρωτο, που είναι μερικό, τείνει να αποβεί η ουσία μας.

Η γκρίνια δεν μπορεί να γεννήσει στόχευση, όραμα, να μετουσιωθε­ί σε προϋποθέσε­ις ανάκαμψης. Ξέρουμε τι μπορεί: το πνεύμα που εχθρεύεται τις πλάνες, το πάθος που νικά την προκατάληψ­η των τυπικών ορίων. Είναι ένα «μυστικό» που ως πολύπαθος λαός το κατέχουμε. Ας γυρίσουμε σελίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece