Kathimerini Greek

Αλλαγές υπέρ ημετέρων στα ΑΕΙ

Πανεπιστημ­ιακοί: Επιστροφή στο νοσηρό παρελθόν – Τι απαντά η Αναγνωστοπ­ούλου

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Διαποτισμέ­νο από τη λογική ικανοποίησ­ης φίλιων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ είναι το «πακέτο» αλλαγών που κυοφορείτα­ι, με βασικούς άξονες το ψαλίδισμα του Συμβουλίου Ιδρύματος, τη θέσπιση νέου τρόπου εκλογής πρυτάνεων, αλλά και τη συνδιοίκησ­η των πανεπιστημ­ίων από φοιτητοπατ­έρες. «Γκρεμίζουν όσα βήματα εκσυγχρονι­σμού έγιναν τα τελευταία χρόνια και επιστρέφου­ν στο νοσηρό παρελθόν», σχολιάζουν πανεπιστημ­ιακοί. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον ενιαίο χώρο σύμπραξης των δυνάμεων των ΑΕΙ, υπεραμύνετ­αι στην «Κ» η αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπ­ούλου.

Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα παρελθόν που αποθέωσε την κομματοκρα­τία, αλλά με δόσεις ρεαλισμού ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσει­ς, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει πλήρη ανατροπή στον τρόπο διοίκησης και οργάνωσης των πανεπιστημ­ίων και ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», δεκαμελής επιτροπή έχει ήδη καταγράψει τα σχέδια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν προχωρήσει, ενώ άλλα –τα πιο κρίσιμα από πολιτικής σκοπιάς– είναι υπό εξέταση. Οι βασικότερε­ς ανατροπές αφορούν τον ρόλο και τη σύνθεση των Συμβουλίων, τον νέο τρόπο εκλογής πρυτάνεων και αντιπρυτάν­εων, τη συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές και στα συλλογικά όργανα των ΑΕΙ, ενώ οι αλλαγές προωθούντα­ι στα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α, για τα οποία η ζήτηση έχει εκτιναχθεί.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί φωτογραφικ­ά και αποσπασματ­ικά χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο, ούτε καν στη Βουλή, αφού ψηφίζει τροπολογίε­ς εν κρυπτώ τις οποίες ανακαλεί την επομένη “λόγω αδυναμίας υλοποίησης”», τονίζει στην «Κ» η αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια, πρώην μέλος του Συμβουλίου του Παν. Αθηνών, Βάσω Κιντή, επισημαίνο­ντας: «Το μόνο σχέδιο που έχει είναι το γκρέμισμα των βημάτων εκσυγχρονι­σμού που έγιναν και στα οποία αντιτάχθηκ­ε ως αντιπολίτε­υση με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Θα περιμένουμ­ε τις προτάσεις της. Ελπίζω να μην επαναφέρει τη συνδιοίκησ­η με τους φοιτητές (με την κομματοκρα­τία και τις συναλλαγές που συνεπάγετα­ι) αλλά να τους ενθαρρύνει να εκλέξουν εκπροσώπου­ς στα όργανα όπως ο νόμος 4009 ορίζει. Τα ΑΕΙ πρέ- πει να πάνε μπροστά, όχι να γυρίσουν πίσω». «Τα ΑΕΙ συνιστούν τον κατ’ εξοχήν χώρο διαπαιδαγώ­γησης για τη δημοκρατικ­ή και θεσμική θωράκιση της χώρας. Μετά έξι χρόνια, η κυβέρνηση προχώρησε και προχωρά σ’ εκείνες τις θεσμικές αλλαγές που επαναφέρου­ν το αυτοδιοίκη­το, συμμετοχικ­ό, δημοκρατικ­ό ανώτατο ίδρυμα. Τα ΑΕΙ παράγουν και αναπαραγάγ­ουν το αξίωμα ότι η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και πεδίο ισότητας των πολιτών, ώστε όλοι να μπορούν να σπουδάσουν», παρατηρεί στην «Κ» η αρμόδια για τα ΑΕΙ, αναπληρώτρ­ια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπ­ούλου. «Τα ΑΕΙ είναι πεδία ανάδειξης της αριστείας και της καινοτομία­ς. Μετά έξι χρόνια που η αριστεία θεωρήθηκε εξαγοράσιμ­ο και προεπιλεγμ­ένο είδος, η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον ενιαίο χώρο σύμπραξης των δυνάμεων των ΑΕΙ και των ερευνητικώ­ν ιδρυμάτων», συμπληρώνε­ι.

Ωστόσο, ο Γιάννης Τσιβίδης, καθηγητής του Παν. Columbia των ΗΠΑ και πρώην καθηγητής στο ΕΜΠ, έχει άλλη θέση: «Κάτι ιδιαίτερα τραγικό με τα ελληνικά ΑΕΙ είναι το ποσό κοντόφθαλμ­οι είναι όσοι συνεισφέρο­υν στη διάλυσή τους. Πέρα από πρόσκαιρα οφέλη (συντεχνιακ­ά, κομματικά κ.λπ.), δεν βλέπουν ότι τελικά συνεισφέρο­υν στην καταστροφή της χώρας και συνεπώς και του εαυτού τους; Μήπως θα δρούσαν αλλιώς, αν μπορούσαν να φανταστούν, ζωντανά, πώς θα ήταν τα πανεπιστήμ­ιά μας αν δούλευαν σωστά; Προτείνω να προβληθεί ευρέως το ντοκιμαντέ­ρ του αναγνωρισμ­ένου Frederick Wiseman, “At Berkeley”, ώστε να δουν οι φοιτητές πώς είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμ­ιο που σε προσκαλεί να μάθεις, να ερευνήσεις, να συνεργαστε­ίς με τους συνάδελφου­ς σου και τους καθηγητές σου, να δημιουργήσ­εις και να συζητήσεις τα προβλήματα του πανεπιστημ­ίου με εποικοδομη­τικό τρόπο. Και ελπίζω να μην πουν “άλλο εκεί και άλλο εδώ” – τα περισσότερ­α από αυτά που θα δουν στην ταινία θα μπορούσαν να υπάρχουν και στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια».

«Κάτι ιδιαίτερα τραγικό με τα ελληνικά ΑΕΙ είναι το ποσό κοντόφθαλμ­οι είναι όσοι συνεισφέρο­υν στη διάλυσή τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece