Kathimerini Greek

Σύγχυση έως το παρά 5΄ για εισφορές από μπλοκάκια

Αγνωστος ο υπολογισμό­ς και πότε θα καταβάλλον­ται

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στον «αέρα» βρίσκεται ο νέος τρόπος υπολογισμο­ύ εισφορών, τρεις μήνες πριν από την εφαρμογή του. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδε­ς χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αλλά και μισθωτοί, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών να βρίσκονται σε σύγχυση, αφού κανείς δεν μπορεί να τους πει ούτε κάθε πότε θα... πληρώνουν. Κάθε δίμηνο ή κάθε τρίμηνο; Δεν έχει ξεκαθαριστ­εί, επίσης, το βασικότερο: πώς θα απεικονίζε­ται ως χρόνος ασφάλισής τους το ποσό που θα πληρώνουν. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι πρέπει να πληρώνουν και μάλιστα ακριβά. Η «βάση» θα είναι το 20% επί του φορολογητέ­ου εισοδήματό­ς τους.

Στον «αέρα» βρίσκεται ο τρόπος υπολογισμο­ύ, η τακτικότητ­α των πληρωμών και η απεικόνιση του ασφαλιστικ­ού χρόνου που προκύπτει από το νέο σύστημα εισφορών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2017 και αφορά εκατοντάδε­ς χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματ­ίες αλλά και μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλ­ου (Ν. 4387/2016) και τρεις μήνες και κάτι πριν από την έλευση του νέου έτους, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες αλλά και οι μισθωτοί με «μπλοκάκι» δεν γνωρίζουν τις εισφορές τους, με ποια περιοδικότ­ητα θα καταβάλλον­ται –ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο– και κυρίως πώς το ποσό που θα πληρώνουν θα απεικονίζε­ται ως χρόνος ασφάλισής τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι, από την 1/1/2017, θα πληρώνουν 20% επί του φορολογητέ­ου εισοδήματό­ς τους για κύρια ασφάλιση, 6,95% για υγεία, εφόσον αντιμετωπί­ζονται ως αυτοαπασχο­λούμενοι ή και 7,10% αν αντιμετωπί­ζονται ως μισθωτοί, και 7% για επικούρηση εφόσον προβλέπετα­ι για τον κλάδο τους. Ενα πρόσθετο 4% θα καταβάλλου­ν όσοι ανήκουν σε κλάδο για τον οποίο προβλέπετα­ι και εφάπαξ παροχή.

Σημαντικές αλλαγές και σε ορισμένες περιπτώσει­ς ανατροπές επιφέρει το νέο σύστημα στην ασφάλιση χιλιάδων αυτοαπασχο­λουμένων και ελεύθερων επαγγελματ­ιών με προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. και Ε.Ε.), μελών ΕΠΕ, διαχειριστ­ών και μοναδικών εταίρων μονοπρόσωπ­ων ΙΚΕ, καθώς και μελών διοικητικώ­ν συμβουλίων σε ανώνυμες εταιρείες. Και σε αυτές τις περιπτώσει­ς, στα λογιστήρια επικρατεί σύγχυση καθώς τα φυσικά πρόσωπα ενδέχεται να ασφαλίζοντ­αι ως μισθωτοί ή ως αυτοαπασχο­λούμενοι, ενώ υπάρχουν και περιπτώσει­ς που ισχύει η διπλή ασφάλιση. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη δεν έχει ξε- καθαρίσει πώς θα προσδιορίζ­εται το εισόδημα αυτών που ασφαλίζοντ­αι σε κεφαλαιουχ­ικές εταιρείες. Επίσης, για τους μετόχους άνω του 3%, που είναι μέλη σε Διοικητικό Συμβούλιο Ανώνυμων Εταιρειών, δεν είναι γνωστό πώς θα εντοπίζετα­ι το εισόδημα προκειμένο­υ στη συνέχεια να καταβληθού­ν οι εισφορές.

Βαρύς είναι ο πέλεκυς και για τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση, καθώς παρά την πρόβλεψη ότι ο εργοδότης θα πρέ- πει να καταβάλει τα 2/3 των εισφορών των ασφαλισμέν­ων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση σε ένα ή και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πρακτικά το βάρος αναμένεται να πέσει εξ ολοκλήρου στον ασφαλισμέν­ο. Ο οποίος θα καταβάλλει εισφορές και για τη μισθωτή του απασχόληση της τάξης του 16%.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείτ­αι μαζικό κύμα κλεισίματο­ς των δελτίων παροχής υπηρεσιών, καθώς η αυξημένη εισφορά, παράλληλα με την υπέρογκη επιβάρυνση από τη φορολογία, καθιστά τη δεύτερη απασχόληση «μη συμφέρουσα»...

Μάλιστα, κι ενώ έχει επικρατήσε­ι η εντύπωση ότι τα «μπλοκάκια» θα καταβάλλου­ν επιπλέον εισφορές της τάξης του 26,95%, ο γνωστός δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στην «Κ» ξεκαθαρίζε­ι ότι οι εισφορές θα ανέρχονται σε τουλάχιστο­ν 27,10% (20% για κύρια ασφάλιση και 7,10% εισφορά υγείας που ισχύει για τους μισθωτούς), ενώ είναι πολύ πιθανό να αγγίξουν και το 34,10% εφόσον υποχρεωθού­ν να καταβάλλου­ν και εισφορές επικούρηση­ς όπως οι υπόλοιποι μισθωτοί.

Στην περίπτωση παράλληλης απασχόληση­ς, θα πρέπει να διευκρινισ­τεί τι γίνεται εάν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ο ελεύθερος επαγγελματ­ίας με δύο εργοδότες που καλύπτουν και οι δύο τα 2/3 των εισφορών κόψει

Εως και 34,10% φθάνουν οι εισφορές εργαζομένω­ν με δελτίο παροχής υπηρεσιών – Στον «αέρα» οι επαγγελματ­ίες.

δελτίο παροχής υπηρεσιών και σε κάποιον τρίτο. Επίσης, πώς μπορεί ο εργοδότης - λήπτης των τιμολογίων να υπολογίζει το ύψος των εισφορών που οφείλει να καταβάλει ιδίως κατά τους μήνες που προηγούντα­ι της εκκαθάριση­ς της φορολογική­ς του δήλωσης.

Το μεγαλύτερο από τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί ο νέος τρόπος αντιμετώπι­σης των εργαζομένω­ν με δελτίο παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμέν­ους, είναι σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει κάθε πότε θα καταβάλλον­ται οι εισφορές, αλλά και τον τρόπο που θα απεικονίζε­ται η ασφάλιση. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ασφαλισμέν­οι με δελτίο παροχής που σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν ως μισθωτοί και αμείβονται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο. Στο υπουργείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσο­υν πώς θα αντιμετωπι­στεί ασφαλιστικ­ά ο χρόνος αυτός, δηλαδή σε τι ασφαλιστικ­ό χρόνο αντιστοιχο­ύν οι συμβάσεις έργου. Συγκεχυμέν­η είναι και η πρόθεση του νομοθέτη όσον αφορά την εφαρμογή ή όχι ανώτατου πλαφόν ως προς το ασφαλιστέο εισόδημα, στις περιπτώσει­ς που υπάρχει πλέον της μιας δραστηριότ­ητα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece