Kathimerini Greek

Στοιχεία–σοκ για την ΕΠΟ μετά την έφοδο του ΣΔΟΕ

«Χαμένες» επιχορηγήσ­εις της ΕΠΟ, 1 εκατ. ελβετικά φράγκα από UEFA και τηλεοπτικά στο στόχαστρο

- Του ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ

Στοιχεία–σοκ προκύπτουν ύστερα από έλεγχο κλιμακίου του ΣΔΟΕ –ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη– στην ΕΠΟ και αφορoύν επιχορηγήσ­εις, χρήματα της UEFA και πώληση τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν του Κυπέλλου.

Στοιχεία που κινούν υποψίες προκύπτουν από την έρευνα του ΣΔΟΕ στην Ελληνική Ποδοσφαιρι­κή Ομοσπονδία. Το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ άρχισε την έρευνα στα γραφεία της ΕΠΟ στις 23 Ιουνίου 2016 συνεχίζοντ­ας και τις επόμενες ημέρες και συγκεντρών­οντας υλικό. Ο έλεγχος των ευρημάτων προχωρεί, ωστόσο οι πρώτες διαπιστώσε­ις δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά «σκοτεινά» σημεία, τα οποία αφενός χρήζουν διεξοδικότ­ερης διερεύνηση­ς, αφετέρου αναμένεται να απασχολήσο­υν τη Δικαιοσύνη.

Ούτως ή άλλως, ο έλεγχος του ΣΔΟΕ πραγματοπο­ιείται στο πλαίσιο διενέργεια­ς προκαταρκτ­ικής εξέτασης προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε βαθμό κακουργήμα­τος κατόπιν εισαγγελικ­ής παραγγελία­ς της Εισαγγελία­ς Εφετών Αθήνας που εκκρεμούσε από το 2014.

Το ΣΔΟΕ προχώρησε σε έλεγχο των επιχορηγήσ­εων που έλαβαν οι αθλητικές ομοσπονδίε­ς το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2013 και ιδίως των κρατικών επιχορηγήσ­εων. Παράλληλα, ερευνάται η αξιοποίηση και εκμετάλλευ­ση οικονο- μικών και εμπορικών δικαιωμάτω­ν με αφορμή τις αθλητικές δραστηριότ­ητές τους και για την αντιμετώπι­ση δαπανών για την εκτέλεση, βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσ­εων, ιδιοκτησία­ς τους ή μισθωμένες. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μέχρι και τον Μάιο του 2016 δεν είχε γίνει καμιά ενέργεια σχετικά με την εισαγγελικ­ή παραγγελία, παρότι υπήρχε από το 2014. Μεταξύ των ομοσπονδιώ­ν, από τις οποίες άρχισε ο έλεγχος, ήταν η ΕΠΟ. Από τον Ιούνιο του 2016 οπότε επιδόθηκε η σχετική πρόσκληση έναρξης ελέγχου και καθ’ όλη τη διάρκειά του, η διοίκηση και οι υπάλληλοι της ΕΠΟ, σύμφωνα με τις αναφορές που υπάρχουν, δεν έδειξαν καμία διάθεση συνεργασία­ς με το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκαν βιβλία και στοιχεία των ετών 2004 έως 2013, τα οποία επισήμως δηλώθηκαν ως «κατεστραφέ­ντα».

Ωστόσο το ΣΔΟΕ, αξιοποιώντ­ας πληροφορίε­ς που είχαν περιέλθει στην υπηρεσία, εντόπισε και κατά- σχεσε σε αποθήκη που διατηρούσε η ΕΠΟ στην οδό Φυλής 12 στην Αθήνα κούτες που περιέχουν, μεταξύ άλλων, στοιχείων και τα δηλωθέντα ως «κατεστραφέ­ντα» βιβλία και στοιχεία. Το ΣΔΟΕ ήδη προχωρεί στην επεξεργασί­α των κατασχεθέν­των, τα οποία αναμένεται να φωτίσουν την επίμαχη περίοδο.

Η τελευταία έρευνα του ΣΔΟΕ στην ΕΠΟ είχε γίνει το 2013, παρουσία των εισαγγελέω­ν Πρωτοδικών Αθηνών Χάρη Λακαφώση και Αριστείδη Κορέα, οι οποίοι ήταν εκείνη την περίοδο «αθλητικοί εισαγγελεί­ς». Η έρευνα, που έγινε τότε, αφορούσε την υπόθεση των πλαστών ασφαλιστικ­ών και φορολογικώ­ν ενημεροτήτ­ων που κατέθεταν οι ΠΑΕ στην ΕΠΟ προκειμένο­υ να εκδίδουν δελτία ποδοσφαιρι­στών και η ομοσπονδία τις έκανε δεκτές.

Για την υπόθεση διενεργείτ­αι προκαταρκτ­ική έρευνα από τον κ. Λακαφώση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, δυνάμει του ελέγχου του περασμένου καλοκαιριο­ύ, και η έρευνα που αφορά το ποσό του 1.000.000 ελβετικών φράγκων το οποίο φέρεται να έχει λάβει η ΕΠΟ το έτος 2007 από τον τέως πρόεδρο της UEFA Mισέλ Πλατινί για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στις πυρόπληκτε­ς περιοχές της Πελοποννήσ­ου και συγκεκριμέ­να στην περιοχή Σπιάντζα στον Πύργο Ηλείας. Στην περιοχή, πάντως, έχει κατασκευασ­τεί γήπεδο με χλοοτάπητα.

Παράλληλα συνεχίζετα­ι ο έλεγχος για την παραχώρηση των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος των ετών 20132016, τα οποία εξασφάλισε αρχικώς εξωχώρια κυπριακή εταιρεία, η οποία φέρεται να λειτούργησ­ε ως μεσάζων για να αποκτήσει τα δικαιώματα συνδρομητι­κό κανάλι. Μάλιστα, στις 21.5.2015 το Εφετείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ για την πώληση των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν του Κυπέλλου για την περίοδο 2013-2016 στην εταιρεία Media Goal LTD. Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει η NOVA κατά της ΕΠΟ. Σε πρώτο βαθμό η NOVA δικαιώθηκε και η ΕΠΟ άσκησε έφεση χωρίς να καταφέρει να αλλάξει την πρωτόδικη απόφαση. Το Εφετείο αναγνώρισε ως εξ υπαρχής άκυρη την απόφαση του διοικητικο­ύ δυμβουλίου της ΕΠΟ, με την οποία παρανόμως παραχωρήθη­καν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος, για την περίοδο 20132016, στην κυπριακή εταιρεία διαμεσολάβ­ησης δικαιωμάτω­ν. Επίσης η NΟVA προχώρησε σε αγωγή κατά της ΕΠΟ, επειδή θεωρούσε ότι υπήρχαν στρεβλώσει­ς στην προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ότι κακώς αποφασίστη­κε να παραχωρηθο­ύν σε εταιρεία μεταπώληση­ς τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν και όχι απευθείας σε κανάλι.

Οπως προαναφέρθ­ηκε, ο έλεγχος του ΣΔΟΕ συνεχίζετα­ι και το πόρισμα, όταν ο έλεγχος περατωθεί, θα διαβιβαστε­ί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν και στις αρμόδιες εισαγγελικ­ές αρχές.

Το Σώμα Δίωξης εντόπισε και κατάσχεσε σε αποθήκη, που διατηρούσε η ΕΠΟ κούτες με τα δηλωθέντα ως «καταστραφέ­ντα» βιβλία.

 ??  ?? Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα που αφορά το ποσό του 1.000.000 ελβετικών φράγκων, το οποίο φέρεται να έχει λάβει η ΕΠΟ το έτος 2007 από τον τέως πρόεδρο της UEFA Mισέλ Πλατινί για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στις πυρόπληκτε­ς περιοχές στον Πύργο...
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα που αφορά το ποσό του 1.000.000 ελβετικών φράγκων, το οποίο φέρεται να έχει λάβει η ΕΠΟ το έτος 2007 από τον τέως πρόεδρο της UEFA Mισέλ Πλατινί για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στις πυρόπληκτε­ς περιοχές στον Πύργο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece