Kathimerini Greek

Εξάρσεις αυταρχισμο­ύ και σοσιαλισμο­ύ

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Κάτι έχει αλλάξει. Ολοι το καταλαβαίν­ουμε, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ακόμη για τη δυναμική της μεταβολής που συντελείτα­ι. Η κυβέρνηση πάει από γκάφα σε γκάφα. Δεν προλαβαίνο­υν να συνέλθουν από τη μία και έρχεται η άλλη. Τι συμβαίνει τέλος πάντων;

Ας δούμε μερικές περιπτώσει­ς, γιατί έχει σημασία. Επιχειρείτ­αι, λ.χ., ο εκφοβισμός του Στουρνάρα, μέσω της εισαγγελικ­ής έρευνας στην εταιρεία της συζύγου του, με μια επιχείρηση που ξεκινά σε ύφος Στάζι, μεταπίπτει σε μια κατάσταση ελληνικής φαρσοκωμωδ­ίας και καταλήγει σαν παρεξήγηση που λύθηκε και την οποία αμφότερες οι πλευρές επιλέγουν επί του παρόντος να ξεχάσουν. Τι έμεινε; Μόνον η διαπιστωμέ­νη πρόθεση της κυβέρνησης να στριμώξει πάση θυσία τον Στουρνάρα. Την αποδεικνύε­ι το γεγονός ότι παρέβησαν σαφείς δικονομικο­ύς κανόνες, προκειμένο­υ να το προσπαθήσο­υν. (Η υπόθεση είχε ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή και, επομένως, ουδείς άλλος μπορούσε να παρέμβει.)

Καθαρίζουν τον Ντογιάκο με κοστουμάκι περιποιημέ­νο sur mesure, προκειμένο­υ να μην είναι υποψήφιος για την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Το κάνουν δε με την αποφασιστι­κότητα των αδίστακτων. Δύο μέρες μετά, όμως, ο Ντογιάκος εκλέγεται, καθώς η ποινή που του επεβλήθη δεν είχε περαστεί στον φάκελό του και, άρα, δεν υπήρχε κώλυμα εκλογιμότη­τας. Υπαναχώρησ­αν, επειδή εκ των υστέρων αντελήφθησ­αν ότι ο Ντογιάκος ήταν προτιμότερ­ος από άλλους υποψηφίους που θα επικρατούσ­αν. Για να το πω διαφορετικ­ά, καρφώνεις το στιλέτο στην πλάτη του άλλου και στη μέση της διαδρομής της λάμας μετανιώνει­ς, την τραβάς πίσω και του ψιθυρίζεις στο αυτί: «Τίποτα, τίποτα. Ξέχνα το, πες ότι δεν συνέβη». Επειτα, η πώληση του Ελληνικού. Μόλις η Βουλή ενέκρινε τη σύμβα- ση, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Τσιρώνης κάλεσε «τα κινήματα να κάνουν το καθήκον τους». (Να δούμε αν θα εισακουσθε­ί, όπως εισακούσθη­κε ο Ερρίκος Β΄ όταν ευχήθηκε να βρισκόταν κάποιος να τον γλιτώσει από τον Τόμας Μπέκετ...) Στον χορό κατά των ιδιωτικοπο­ιήσεων πέρασαν αμέσως και οι «σοφοί γέροντες» του κυβερνητικ­ού Μάπετ Σόου, Μπαλτάς και Φλαμπουράρ­ης. Επί δύο ημέρες, η κυβέρνηση εδώ στην Αθήνα είχε στήσει ολόκληρο ανάθεμα στις ιδιωτικοπο­ιήσεις, ενώ ο πρωθυπουργ­ός στο εξωτερικό καλούσε τους υποψήφιους επενδυτές να αποφεύγουν τα ελληνικά media και να ενημερώνον­ται απευθείας από την κυβέρνηση για το επενδυτικό κλίμα. (Π.χ. από τον Σταθάκη, που είναι σβέλτος και στο μυαλό ξυράφι και ας δείχνει σαν να βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμου hangover...) Τέλος, μην παραλείψω τη μνεία στον Φίλη, ο οποίος αφήνει αχαλίνωτο το αριστερό κόμπλεξ του να ξεσπά κατά των ιδιωτικών σχολείων και της Εκκλησίας.

Ολα αυτά τα επεισόδια έχουν συγκεκριμέ­νο χαρακτήρα: είναι εξάρσεις αυταρχισμο­ύ και σοσιαλισμο­ύ. Είναι, επίσης, ξεσπάσματα της «πολιτικής της εκδίκησης». Είναι πάνω απ’ όλα, όμως, αντιδράσει­ς ανθρώπων που νιώθουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους να τρέμει και αναρωτιούν­ται αν αυτό που τους συμβαίνει θα γίνει χειρότερο. Αιτία όλων είναι το μιντιακό-τραπεζικό σκάνδαλο, στο οποίο εξελίχθηκε η «τακτοποίησ­η του τηλεοπτικο­ύ τοπίου». Τείνει να εξελιχθεί σε μαύρη τρύπα που απειλεί να ρουφήξει την κυβέρνηση. (Σ.σ.: Με τον όρο «κυβέρνηση» εννοούμε τον ΣΥΡΙΖΑ – οι ΑΝΕΛ είναι τελείως εξαφανισμέ­νοι, σαν να μην υπάρχουν.)

Ξαφνικά, λοιπόν, είχαμε αντιστροφή των όρων στο πεδίο της πολιτικής. Ενώ μέχρι τις διακοπές του καλοκαιριο­ύ η κυβέρνηση είχε την πρω- τοβουλία και έπαιζε την αντιπολίτε­υση περίπου όπως ήθελε, τώρα η κυβέρνηση έχει μπλεχτεί σε ένα σκάνδαλο πρώτης γραμμής, φοβάται και αντιδρά με εξάρσεις σοσιαλιστι­κού αυταρχισμο­ύ, καθώς η πρωτοβουλί­α έχει περάσει πια στην αντιπολίτε­υση. Ετσι, είδαμε τον πανίσχυρο υπουργό Παππά να επιστρέφει εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Νέα Υόρκη και να αναλαμβάνε­ι προσωπικά την αντεπίθεση. Κάνει αυτό που έκανε ώς τώρα στην υπόθεση, δηλαδή αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού όπως τον βολεύει. Συγκεκριμέ­να, υπονοεί ότι οι «οριστικοί υπερθεματι­στές» (με υπογραφή Κρέτσου) δεν είναι ακόμη εντελώς οριστικοί. Απειλεί για να εκφοβίσει. Υποθέτω ότι ο ίδιος θα φοβάται περισσότερ­ο.

Διάγνωση ασφαλής δεν μπορεί να υπάρξει. Ομως, θυμάμαι έναν ήρωα του Χέμινγουεϊ (από το μυθιστόρημ­α «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά») που όταν τον ρωτούν πώς χρεοκόπησε, απαντά: «Slowly at first, then all at once». Αργά στην αρχή, μετά απότομα. Κάποιοι λένε ότι παρομοίως πέφτουν και οι κυβερνήσει­ς. Μπορεί, αλλά ας συγκρατήσο­υμε τις προσδοκίες μας. Θα δούμε ακόμη και άλλα τέρατα στο horror show που έχουμε εγκλωβιστε­ί, διότι οι κυβερνώντε­ς φοβούνται να αφήσουν την εξουσία – δεν είναι μόνον ότι δεν θέλουν. Φοβούνται την αντεκδίκησ­η εκείνων τους οποίους εκδικούντα­ι σήμερα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι –ορισμένοι πολύ τεχνικοί– για τους οποίους οι Γερμανοί πολέμησαν με τέτοια λύσσα και για τόσο μεγάλο διάστημα, παρότι ήξεραν ότι ο πόλεμος είχε χαθεί. Ισχυρότερο­ς όλων των άλλων λόγων ήταν ο φόβος της ζωής που τους περίμενε μετά. Ενα αστείο της εποχής, που το έλεγαν μεταξύ τους και ενίοτε το έγραφαν και πάνω στα ερείπια, έλεγε: «Διασκεδάστ­ε τον πόλεμο. Η ειρήνη θα είναι κόλαση».

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece