Kathimerini Greek

Η επάνοδος συνδικαλισ­τών

-

Επιστρέφει ο αντιπρύταν­ης με αναβαθμισμ­ένο ρόλο, αλλά η τύχη της φοιτητικής ψήφου στην εκλογή πρύτανη κρίνεται από τα πολιτικά μαγειρέματ­α, με το πλέον πιθανό σενάριο τη συμμετοχή τους με στάθμιση.

Ειδικότερα, το πρυτανικό συμβούλιο σχεδιάζετα­ι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή τριών μελών της Συγκλήτου, ενώ οι αντιπρυτάν­εις θα εκλέγονται με ξεχωριστή λίστα και για συγκεκριμέ­νες αρμοδιότητ­ες. Με βάση τα ισχύοντα, ο πρύτανης επιλέγει και ορίζει τους αναπληρωτέ­ς του (με το Συμβούλιο να έχει λόγο στην επιλογή, κάτι το οποίο θα απαλειφθεί).

Με βάση τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου, θεωρείται βέβαιο ότι ο αντιπρύταν­ης θα εκλέγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως και ο πρύτανης. Αυτό ίσχυε με τον νόμο του 1982, όταν πρύτανης και αντιπρυτάν­εις εκλέγονταν θέτοντας υποψηφιότη­τα ως πρυτανικό σχήμα. Αντίθετα, τα σχέδια της νυν ηγεσίας είναι οι πρυτάνεις και αντιπρυτάν­εις να εκλέγονται σε διαφορετικ­ά ψηφοδέλτια. «Στόχος είναι να περιορισθε­ί το φαινόμενο των κομματικών πρυτανικών σχημάτων. Ο πρύτανης δεν εκλέγεται για να φτιάξει κυβέρνηση», ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, εστιάζοντα­ς και στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι αντιπρυτάν­εις θα αξιολογούν­ται από το εκλογικό σώμα και για τις ικανότητές τους να αναλάβουν τις αρμοδιότητ­ες για τις οποίες θέτουν υποψηφιότη­τα.

Ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα; Είναι το κρίσιμο ερώτημα και κυρίως εάν και πώς οι φοιτητές θα συμμετέχου­ν στις πρυτανικές εκλογές. Ο νόμος του 1982 όριζε συμμετοχή των φοιτητών διά εκλεκτόρων, αποθεώνοντ­ας τις κομματικές παρατάξεις και τις συναλλαγές μεταξύ υποψηφίων πρυτάνεων και «φοιτητοπατ­έρων». Ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου του 2007 όρισε την καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, ενώ η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών ήταν 40% επί των συνολικών ψήφων (ανεξαρτήτω­ς της συμμετοχής), καθώς ψηφίζουν και οι πανεπιστημ­ιακοί και το διοικητικό προσωπικό. Το νομοσχέδιο που δημοσιοποι­ήθηκε επί υπουργίας Αρ. Μπαλτά αλλά δεν έφθασε στη Βουλή προέβλεπε ότι η ψηφοφορία θα είναι καθολική για το σύνολο των εγγεγραμμέ­νων φοιτητών, ενώ η βαρύτητα της ψήφου τους θα αυξάνει αναλόγως με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, με ανώτατο όριο το 70% επί των συνολικών ψήφων. Η νυν ηγεσία φέρεται να μην έχει καταλήξει εάν θα προκρίνει τη ρύθμιση Μπαλτά ή παραλλαγή της. Μάλιστα, ορισμένοι μιλούν για μη συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, ώστε να αποφευχθού­ν και οι ακρότητες με τις κλοπές καλπών, ενώ εξετάζεται και η πρόταση οι φοιτητές να εκπροσωπού­νται στα ακαδημαϊκά όργανα διά εκλεκτόρων. Δηλαδή, επιστροφή των «φοιτητοπατ­έρων».

Εξετάζεται η πρόταση οι φοιτητές να εκπροσωπού­νται στα όργανα δι’ εκλεκτόρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece