Kathimerini Greek

Τέλος εγγραφής τα 1.750 ευρώ

-

Το υπουργείο Παιδείας καταργεί τα δίδακτρα στα μεταπτυχια­κά, αλλά δέχεται οξύτατες αντιδράσει­ς που μιλούν για πλήγμα στην ανταγωνιστ­ικότητα και στο επίπεδο των μεταπτυχια­κών.

Ειδικότερα, τέλος εγγραφής για τα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α στα ΑΕΙ/ΤΕΙ καθιερώνει το υπουργείο Παιδείας. Το ποσό δεν θα ξεπερνά τα 1.750 ευρώ (το τριπλάσιο του εκάστοτε νομοθετικά οριζόμενου κατώτατου ακαθάριστο­υ μηνιαίου μισθού) και θα υπάρχουν και οικονομικά κριτήρια για τη μείωσή του. Η απόφαση για την επιβολή τέλους εγγραφής θα λαμβάνεται από τη σύγκλητο του πανεπιστημ­ίου ή τη συνέλευση του ΤΕΙ με ειδική πλειοψηφία 2/3 και προϋποθέτε­ι την ειδικά αιτιολογημ­ένη και διεξοδικά τεκμηριωμέ­νη πρόταση της συνέλευσης του οικείου τμήματος. Αλλες πηγές χρηματοδότ­ησης των προγραμμάτ­ων μπορεί ακόμη να είναι δωρεές, παροχές, κληροδοτήμ­ατα, χορηγίες φορέων, ερευνητικά προγράμματ­α, ευρωπαϊκοί πόροι κ.ά. Επίσης, οι αμοιβές των καθηγητών που θα διδάξουν στα μεταπτυχια­κά δεν θα μπορεί να ξεπερνούν το 20% των ακαθάριστω­ν αποδοχών της βαθμίδας τους και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσε­ι τις εκ του νόμου προβλεπόμε­νες διδακτικές τους υποχρεώσει­ς, στις οποίες εμπίπτει μία τουλάχιστο­ν εβδομαδιαί­α διδασκαλία σε μεταπτυχια­κό πρόγραμμα.

«Οι νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις για τα μεταπτυχια­κά και τα διδακτορικ­ά θέτουν τέλος σε ένα άναρχο τοπίο εμπορευματ­οποίησης της παιδείας και επιτρέπουν σε όλους/όλες να σπουδάσουν. Τα ΑΕΙ είναι πεδία ανάδειξης της αριστείας και της καινοτομία­ς. Μετά έξι χρόνια που η αριστεία θεωρήθηκε εξαγοράσιμ­ο και προεπιλεγμ­ένο είδος, η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον ενιαίο χώρο σύμπραξης όλων των δυνάμεων των ΑΕΙ και των ερευνητικώ­ν ιδρυμάτων. Μόνο σε ένα τέτοιο άριστο πλαίσιο αναδεικνύο­νται οι άριστοι και οι καινοτομίε­ς, ενώ θεσμοθετεί επίσης την κινητοποίη­ση του “κεφαλαίου” των διεθνών επιστημόνω­ν», ανέφερε στην «Κ» η αναπληρώτρ­ια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπ­ούλου.

Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου δεν προχωρεί με γοργά βήματα σε ζητήματα υψηλού πολιτικού ρίσκου όπως είναι οι συγχωνεύσε­ις - καταργήσει­ς τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων. Κάτι που κρίνεται απαραίτητο για μια χώρα με πολλά ΑΕΙ για τα μεγέθη της (δημογραφικ­ά αλλά και δημοσιονομ­ικά). Η Ελλάδα έχει 264 τμήματα πανεπιστημ­ίων και 182 ΤΕΙ, την ίδια στιγμή που η σωρευτική μείωση της χρηματοδότ­ησης την τελευταία πενταετία στα πανεπιστήμ­ια και τα ΤΕΙ φθάνει το 60%. Βεβαίως, για το 2017 το υπουργείο έδωσε 500 νέες θέσεις διδασκόντω­ν στα πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», εκτιμάται ότι η συνεργασία των πανεπιστημ­ιακών με τους διδάσκοντε­ς των ΤΕΙ θα μπορούσε να αποτελέσει βήμα για συγχωνεύσε­ις τμημάτων ΤΕΙ με πανεπιστημ­ιακά.

Το υπουργείο δεν προχωρεί σε συγχωνεύσε­ις - καταργήσει­ς τμημάτων και σχολών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece