Kathimerini Greek

Διατηρείτα­ι «ψαλιδισμέν­ο»

-

Με νέα, μικρότερη σύνθεση και περιορισμέ­νες αρμοδιότητ­ες, σε σχέση με όσα προέβλεπε ο νόμος 4009/11, αναμένεται να παραμείνου­ν τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων. Βεβαίως, ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό αναιρείται η φιλοσοφία της θεσμοθέτησ­ής τους το 2011.

Ειδικότερα, με βάση τον νόμο Διαμαντοπο­ύλου, η σύνθεση των Συμβουλίων ήταν 15μελής. Πρόκειται για 8 θέσεις πανεπιστημ­ιακών του ίδιου ιδρύματος, οι οποίοι εκλέγονταν από τους συναδέλφου­ς τους στο ίδρυμα. Για τις υπόλοιπες 6 θέσεις, οι 8 εκλεγμένοι επέλεγαν μεταξύ «εξωτερικών» υποψηφίων, δηλαδή πανεπιστημ­ιακών άλλου ΑΕΙ (της Ελλάδος ή του εξωτερικού) και προσωπικοτ­ήτων με σημαντικό έργο στον τομέα τους. Ετσι, κατά την εκλογή των Συμβουλίων, συνολικά περίπου 100 Ελληνες πανεπιστημ­ιακοί από σπουδαία ΑΕΙ ξένων χωρών –από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία έως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία– «επέστρεψαν» στην Ελλάδα ώστε να συμβάλουν στην αναμόρφωση των ελληνικών πανεπιστημ­ίων και ΤΕΙ. Ως 15ο μέλος των Συμβουλίων ορίσθηκε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των φοιτητών του ΑΕΙ, ωστόσο σε κανένα ίδρυμα δεν μετείχε φοιτητής λόγω των αντιδράσεω­ν στον νόμο 4009 σημαντικής μερίδας των φοιτητικών παρατάξεων.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτ­ων του Συμβουλίου ήταν η χάραξη στρατηγική­ς για την ανάπτυξη του ιδρύματος, η γενική εποπτεία και ο έλεγχος της λειτουργία­ς του σύμφωνα με τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό, η ανάληψη πρωτοβουλι­ών για τη σύνδεση του ιδρύματος με την κοινωνία και την οικονομία, η έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικο­ύ προϋπολογι­σμού και τελικού οικονομικο­ύ απολογισμο­ύ του ιδρύματος, η έγκριση του προγραμματ­ισμού για την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος. Επίσης, τα Συμβούλια επέλεγαν ύστερα από αξιολόγηση τους υποψηφίους για τη θέση του πρύτανη και του κοσμήτορα, τους οποίους θα εξέλεγαν οι πανεπιστημ­ιακοί.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζεται τώρα από το υπουργείο Παιδείας, τα Συμβούλια θα είναι 7μελή. Τα έξι μέλη θα είναι εκλεγμένα από τους πανεπιστημ­ιακούς του ιδρύματος –υποψήφιοι θα μπορούν να είναι πανεπιστημ­ιακοί από το ίδρυμα ή από άλλο ΑΕΙ, και άλλες προσωπικότ­ητες–, ενώ την έβδομη θέση θα έχει ex officio ο δήμαρχος της πόλης που εδρεύει το ΑΕΙ (ή εκπρόσωπός του). Οι αρμοδιότητ­ες των «νέων» Συμβουλίων θα είναι κυρίως εποπτικές-ελεγκτικές, ενώ δεν θα έχουν λόγο στην επιλογή των υποψηφίων για τις θέσεις πρύτανη ή κοσμητόρων.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του σχεδιασμού, πρόθεση είναι να μην ενισχυθεί η θέση του πρύτανη, αλλά και το Συμβούλιο να διατηρηθεί με «ψαλιδισμέν­ες» αρμοδιότητ­ες, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσει­ς από φοιτητικές παρατάξεις και πανεπιστημ­ιακούς φίλα προσκείμεν­ους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αρμοδιότητ­ες των «νέων» Συμβουλίων θα είναι κυρίως εποπτικέςε­λεγκτικές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece