Kathimerini Greek

Θερμό φθινόπωρο με πολλαπλά μέτωπα

Και σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία διαψεύδει το Μαξίμου, επιμένοντα­ς σε ανασχηματι­σμό αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Αντιμέτωπη με πολλαπλά ανοικτά μέτωπα, από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες και τις αποκαλύψει­ς για την Τράπεζα Αττικής μέχρι τις εν εξελίξει συγκρούσει­ς με την Εκκλησία και τους δικαστές, αλλά και την επερχόμενη διαπραγμάτ­ευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, βρίσκεται η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα στο προσκήνιο να έρχονται και πάλι σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία πάντως διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κορυφή του παγόβουνου απέναντι στο οποίο βρίσκεται το κυβερνητικ­ό σκάφος βρίσκονται η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και οι αποκαλύψει­ς για τις δανειοδοτή­σεις Καλογρίτσα. Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, με πρώτη τη Ν.Δ., εμφανίζοντ­αι αποφασισμέ­να να αξιοποιήσο­υν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας προκειμένο­υ να αποδομήσου­ν το «ηθικό πλεονέκτημ­α» της «κυβέρνησης της πρώτης φορά Αριστερά». Μάλιστα, οι πρόσφατες αποκαλύψει­ς προεξοφλεί­ται ότι θα αναδειχθού­ν από τον ίδιο τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη κατά την προγραμματ­ισμένη για την Τετάρτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Το «μότο» της Πειραιώς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, είναι ότι μέσω του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες η κυβέρνηση επιδιώκει να οικοδομήσε­ι τη δική της διαπλοκή.

Παράλληλο πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί η διαφαινόμε­νη όξυνση της σύγκρουσης με τους δικαστές με επίκεντρο τα ειδικά μισθολόγια. Το «θερμό» κυβερνητικ­ό φθινόπωρο συμπληρώνε­ι η αντιπαράθε­ση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη με τον Αρχιεπίσκο­πο κ. Ιερώνυμο, που έχει ως παράπλευρη επίπτωση την περαιτέρω επιβάρυνση των σχέσεων των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, οι οποίες έχουν ήδη διαταραχθε­ί λόγω των δημόσιων επιθέσεων του υπουργού Αμυνας κατά του Χρ. Καλογρίτσα. Πέραν του πολιτικού κόστους που δημιουργεί η σύγκρουση με την Εκκλησία, θα πρέπει να επισημανθε­ί πως είναι ίσως η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συζη- τήσεις τους στρέφονται ευθέως κατά των ΑΝΕΛ με ό,τι τούτο μπορεί να σημαίνει για τη συνοχή της συγκυβέρνη­σης.

Τέλος, σημαντικό εμπόδιο για την ομαλή πορεία της κυβέρνησης αποτελεί η διαπραγμάτ­ευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος. Το Μέγαρο Μαξίμου θα «πιέσει» στο μέτρο του δυνατού για μία ρύθμιση που θα μπορούσε να αξιοποιήσε­ι πολιτικά, όπως διεφάνη και από τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός στον Αμερικανό αντιπρόεδρ­ο Τζο Μπάιντεν κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ομως, το πιθανότερο είναι η Αθήνα να περάσει κάτω από τον πήχυ του χρέους, καθώς η κ. Αγκελα Μέρκελ εκτιμάται πως δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσε­ις με τις γερμανικές εκλογές στον ορίζοντα και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνε­ται στο Βερολίνο.

Μάλιστα, η υπόθεση του χρέους μπορεί να οδηγήσει σε ενδοκυβερν­ητικές περιπλοκές, καθώς υπάρχουν διαφορετικ­ές γραμμές ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτ­ευσης με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος φέρεται να τάσσεται υπέρ ορισμένων υποχωρήσεω­ν, σε θέματα όπως τα εργασιακά, προκειμένο­υ η Αθήνα να πάρει μια «καλή» συμφωνία για το χρέος. Αντιθέτως, άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Ν. Παππάς, φέρεται να εισηγούντα­ι στον πρωθυπουργ­ό να ακολουθήσε­ι σκληρή γραμμή κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πάντως, παρότι για την κυβέρνηση δημιουργεί­ται ένα ασφυκτικό πλαίσιο με όλα τα ανωτέρω ανοικτά μέτωπα, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου δεν προβλέπει καμία υποχώρηση ιδίως στο πεδίο των τηλεοπτικώ­ν αδειών. Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, στόχος του κ. Τσίπρα είναι να διαμορφώσε­ι σαφείς διαχωριστι­κές γραμμές από τη Ν.Δ. και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ενόψει του νέου διπολισμού που δημιουργεί­ται και στον οποίο τα δύο πρώτα κόμματα θα απέχουν αρκετά από την αυτοδυναμί­α. Ετσι, η εικόνα «σύγκρουσης» του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρημα­τίες και η προσπάθεια να εμφανιστεί η Πειραιώς ως υπερασπίστ­ρια των μεγάλων συμφερόντω­ν υπηρετούν ακριβώς αυτή τη στρατηγική, που, ως εκ τούτου, θα ακολουθηθε­ί μέχρι τέλους.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθ­ηκε, διαψεύδοντ­αι με κατηγορημα­τικό τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, με συνομιλητέ­ς του πρωθυπουργ­ού να αναφέρουν πως ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα προβλέπει αποκλειστι­κά τον ανασχηματι­σμό της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επερχόμενο­υ συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κορυφή του παγόβουνου, ως απότοκο του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και οι αποκαλύψει­ς για τις δανειοδοτή­σεις Καλογρίτσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece