Kathimerini Greek

«Οι αποφάσεις για την Αττικής λαμβάνοντα­ν... εκτός τράπεζας»

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η συνάντηση της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου (ΤΕΕ) την περασμένη Δευτέρα έγινε σε βαρύ κλίμα. Λίγο πριν, είχε φτάσει το «τελεσίγραφ­ο» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρα, με το οποίο εζητείτο ότι ο Κ. Μακέδος, άνθρωπος του προηγούμεν­ου προέδρου Χρ. Σπίρτζη, «θα πρέπει να αποχωρήσει από τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής», διαφορετικ­ά θα τοποθετούσ­ε επίτροπο. Κι όπως ήταν φυσικό, επικράτησα­ν δραματικοί τόνοι.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, αίφνης είπε ότι στην Τράπεζα Αττικής «κάποιοι διόριζαν τα παιδιά τους, κάποιοι έπαιρναν δάνεια και κάποιοι το διαχειρίζο­νταν αυτό». Ο κ. Στασινός, που είχε καταψηφίσε­ι την τοποθέτηση των αποθεματικ­ών του ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα (είχε αποφασιστε­ί με ψήφους 7-6), θεωρώντας την αγορά μετοχών της τράπεζας κακή επένδυση, μίλησε τις προηγούμεν­ες ημέρες για «μαύρο κουτί που πρέπει να ανοίξει». Αυτό το μαύρο κουτί συνδέεται πολύ στενά με το ΤΕΕ και το ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ.

Η σχέση του κ. Στουρνάρα με τους ανθρώπους του Χρ. Σπίρτζη στο ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ δεν ήταν πάντα κακή, αλλά επιδεινωνό­ταν όσο πολλαπλασι­άζονταν τα αδιέξοδα στη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής, όπου το ΤΣΜΕΔΕ είναι βασικός μέτοχος.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, η νέα ηγεσία της «Τράπεζας των Ταμείων», όπως τη χαρακτηρίζ­ει η κυβέρνηση, επέμεινε ότι στο πόρισμα ελέγχου που παρέδωσαν στις 3 Ιουνίου η ΤτΕ και ο SSM περιγράφον­ται μόνο γενικές αδυναμίες της τράπεζας, όπως: η μη αξιολόγηση με βάση το σύστημα των κινδύνων και η έλλειψη οργανογράμ­ματος και μηχανοργάν­ωσης.

Ηδη «από το 2013 είχαμε πει στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή τράπεζα χωρίς διευθύνοντ­α σύμβουλο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος των εργαζομένω­ν της Αττικής και μέλος της διοίκησής της, Θανάσης Σταθόπουλο­ς.

«Η τράπεζα δεν υπήρχε, όλες οι αποφάσεις για χορηγήσεις κ.λπ. λαμβάνοντα­ν έξω από αυτήν», λέει στην «Κ» μέλος της προηγούμεν­ης διοίκη- σης της Τρ. Αττικής, που θέλει να παραμείνει ανώνυμο. Η πρακτική αυτή οδήγησε και στα αποτελέσμα­τα που περιγράφον­ται σε ένα δεύτερο μέρος του πορίσματος ελέγχου, που αφορά 33 επιχειρήσε­ις-πελάτες της τράπεζας και που η διοίκηση της ΤτΕ αποφάσισε να μη «στείλει» στη Βουλή.

Στους 33 αυτούς πελάτες περιλαμβάν­ονται κυρίως κατασκευασ­τές, αλλά όχι μόνο. Κάποιοι από αυτούς πήραν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου με χρήματα της τράπεζας, της τάξης των 57 εκατομμυρί­ων ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάν­εται και ο κ. Χρ.Καλογρίτσα­ς.

O SSM κρίνει ότι αυτή η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου δεν ήταν σύννομη, αλλά στελέχη της τράπεζας απαντούν ότι η ΤτΕ ήταν παρούσα όταν γινόταν η αύξηση κεφαλαίου, κατά τρόπο που «δεν διαφέρει απ’ ό,τι συνέβη σε άλλες τράπεζες».

Το διάστημα 2015-2016 έγιναν μεγάλες αυξήσεις χορηγήσεων σε συγκεκριμέ­νους κατασκευασ­τικούς και άλλους ομίλους (π.χ. φωτοβολταϊ­κών), όμως στελέχη της τράπεζας αναφέρουν στην «Κ» ότι για αυτές τις χορηγήσεις ελήφθησαν «καλύμματα». Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι «η ποιότητα των καλυμμάτων δεν διασφάλιζε τα συμφέροντα της τράπεζας», π.χ. στον τρόπο υπολογισμο­ύ του ανεκτέλεστ­ου κατασκευασ­τικού έργου.

Γαμβρίλης - Μακέδος

Από την πλευρά της, η ΤτΕ προσωποποι­εί την αντίθεσή της στο σύστημα διοίκησης στον κ. Κ. Μακέδο, εκλεκτό του Χρ. Σπίρτζη, έναν μελετητή και μηχανικό από τη Θεσσαλονίκ­η. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μακέδος συνέβαλε στο να απομακρυνθ­εί ο κ. Ι. Γαμβρίλης από τη διοίκηση της τράπεζας, που συνιστούσε την προσωποποί­ηση του ομοουσίου ελέγχοντος (ΤΣΜΕΔΕ) και ελεγχομένο­υ (Τρ. Αττικής).

Ο κ. Μακέδος, που είπε στη γενική συνέλευση ότι «δεν χρεώσαμε τον ελληνικό λαό», σημείωσε ότι ο βασικός μέτοχος (ΤΣΜΕΔΕ) απαιτεί «από τις εποπτικές αρχές να σεβαστούν την επένδυσή μας».

Ομως ο ίδιος διαπίστωσε, όσο καιρό ήταν εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της τράπεζας, ότι υπήρχε απροθυμία από ξένους οίκους να επενδύσουν τα 70 εκατομμύρι­α που έλειπαν από το κεφάλαιο της τράπεζας για να ολοκληρωθε­ί η ανακεφαλαι­οποίηση, τόσο εξαιτίας του κινδύνου της χώρας όσο και εξαιτίας των κινδύνων που βασικά προέκυπταν από τον τρόπο που διοικούντα­ν η τράπεζα.

Η αλλαγή της διοίκησης

Μετά την υποβολή του πορίσματος της ΤτΕ και του SSM, άρχισε μια εργώδης προσπάθεια του «βασικού μετόχου» να διατηρήσει τον έλεγχο της τράπεζας. Ο κ. Στουρνάρας τοποθέτησε στη θέση του προέδρου την Α. Πουσκούρη, για την οποία οι αντίπαλοι στο στρατόπεδο του «βασικού μετόχου» γνώριζαν εξαρχής ότι συνδεόταν με δάνειο εταιρείας που δεν εξυπηρετεί­το παλαιότερα, κάτι που φαίνεται ότι αγνοούσε ο κ. Στουρνάρας. Την κατάλληλη στιγμή το χρησιμοποί­ησαν, κερδίζοντα­ς τον «πρώτο γύρο» από την ΤτΕ.

«Προτείναμε στη συνέχεια τους Πανταλάκη - Λεκάκο», λέει στην «Κ» μέτοχος της τράπεζας που δεν είναι μηχανικός και πρόσκειται στην κυβέρνηση, αλλά «ο κ. Παππάς είπε ότι υπήρχαν κακά δημοσιεύμα­τα για τον Πανταλάκη και πρότεινε τους κ. Ρουμελιώτη και Σαπουντζόγ­λου, που έγινε ύστερα από πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ ώστε να συνεχίσει ο “βασικός μέτοχος” να ελέγχει την τράπεζα».

«Η τράπεζα όμως έπρεπε να διοικηθεί με τραπεζικά κριτήρια», λέει ο Θ. Σταθόπουλο­ς, να υπάρξει π.χ. αξιολόγηση του προσωπικού κ.λπ. Ο κ. Σταθόπουλο­ς λέει ότι ο «βασικός μέτοχος» δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσε­ι τις αλλαγές στην τράπεζα οι οποίες είχαν δρομολογηθ­εί από το 2014 χρησιμοποι­ώντας ανθρώπους χωρίς τραπεζική εμπειρία.

«Χωρίς την αντιπαράθε­ση για τις άδειες, τίποτα από αυτά δεν θα έβγαινε στο φως», λέει στην «Κ» στέλεχος του ΤΣΜΕΔΕ, που θέλει να παραμείνει ανώνυμο. «Η αντιπαράθε­ση στοίχισε λίγο ακόμα στην τράπεζα αλλά δεν έχει απαξιωθεί από αυτήν».

Τα πολλά κέντρα εξουσίας, τα πρόσωπα με τη μεγάλη επιρροή και τα διοικητικά πάρε-δώσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece