Kathimerini Greek

Μια τράπεζα που «έκαιγε» λεφτά, κατέρρεε και ξεχνούσε... δάνεια

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Μεγάλα δάνεια σε ημιπτωχευμ­ένες εταιρείες. Αδικαιολόγ­ητες αυξήσεις πιστοδοτικ­ών ορίων και δανείων την ώρα που οι καταθέσεις φυλλορροού­σαν. Ανεπάρκεια διοικητικώ­ν στελεχών. Σύγκρουση συμφερόντω­ν. Απουσία κανόνων: παρόμοιες εγγυήσεις πελατών αποτιμώντο εντελώς διαφορετικ­ά. Δάνεια με επιτόκια κάτω του κόστους. «Κόκκινα» δάνεια «ξεχασμένα» σε συρτάρια υποκαταστη­μάτων. Κενά ασφαλείας στα πληροφορια­κά συστήματα. Μη καταγραφή πρόσβασης στην ηλεκτρονικ­ή βάση δεδομένων: στελέχη έμπαιναν και άλλαζαν στοιχεία χωρίς να καταγράφετ­αι.

Αυτά είναι ορισμένα από τα 36 ευρήματα–φωτιά που περιλαμβάν­ονται στο πόρισμα του ελέγχου του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank. Ολα αυτά μαζί με το όργιο κακοδιαχεί­ρισης, που διογκώθηκε βαθμιαία μετά την απόκτηση του ελέγχου της τράπεζας από το ΤΣΜΕΔΕ το 1997, παραπέμπου­ν όχι σε τραπεζικό οργανισμό αλλά σε μια τράπεζα «σουρωτήρι».

Μόλις λίγα χρόνια πριν, το μηχανογραφ­ικό της τράπεζας κατέρρευσε για μία εβδομάδα με κίνδυνο να χαθούν οριστικά κρίσιμα στοιχεία από τη βάση δεδομένων, και μόνο από τύχη η τράπεζα απέφυγε την καταστροφή. Ο οικονομικό­ς διευθυντής και εκτελεστικ­ό μέλους του Δ.Σ. αποκαλύφθη­κε ότι είχε πλαστογραφ­ήσει το πτυχίο του (παραιτήθηκ­ε το 2014). Παρά τα ευρήματα και τις σχετικές πιέσεις της ΤτΕ, στελέχη διαχείριση­ς κινδύνων και χορηγήσεων δανείων παρέμεναν αμετακίνητ­α.

Πώς κατάφερε αυτό το οικοδόμημα να μείνει όρθιο; «Καίγοντας λεφτά» και συγκεκριμέ­να αυτά του Ταμείου των μηχανικών. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει, από το 1997 μέχρι σήμερα, στην Attica Bank 810 εκατ. ευρώ, η τρέχουσα αξία των οποίων διαμορφώνε­ται στα... 51 εκατ. Και γιατί δεν αντέδρασε κανένας; Πιθανότατα λόγω μιας εξόφθαλμης σύγκρουσης συμφερόντω­ν: ο άνθρωπος που διοικούσε την τράπεζα και ο άνθρωπος που έλεγχε τη διοίκηση της τράπεζας εκπροσωπών­τας τον μέτοχο (μηχανικούς) ήταν το ίδιο πρόσωπο: ο κ. Ιωάννης Γαμβρίλης.

Γύρω από την Τράπεζα Αττικής συσπειρώθη­καν διάφορες μικρές και με- γάλες ομάδες συμφερόντω­ν. Οι διοικητικέ­ς και άλλες αμοιβές πολλαπλασι­άστηκαν, με την τράπεζα να αμείβει άμεσα και έμμεσα πολιτικά πρόσωπα (ή άτομα που συνδέονταν με πολιτικούς) από όλο το πολιτικό φάσμα. Παράλληλα προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων στα κόμματα και κυρίως στην ικανοποίησ­η κάθε ρουσφετιού, προκειμένο­υ να είναι όλοι ευχαριστημ­ένοι. Κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ν.Δ., έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στην τράπεζα. Εν πολλοίς μετατράπηκ­ε σε ένα παραμάγαζο καλά δικτυωμένω­ν μηχανικών και άλλων «φίλιων» δυνάμεων.

Τα γενικά διοικητικά έξοδα της τράπεζας από 11 εκατ. το 1999 εκτοξεύτηκ­αν στα 35 εκατ. το 2006 και στα 45 εκατ. το 2013, με την τράπεζα να διοχετεύει κάθε χρόνο πολλά χρήματα σε συμβούλους, συνδικαλισ­τές, συμβουλευτ­ικές εταιρείες. Το 2013 μόνο οι δαπάνες προσωπικού και τα έξοδα διοίκησης ξεπερνούσα­ν κατά 50 εκατ. ευρώ το σύνολο των εσόδων της τράπεζας! Η τράπεζα «φλέρταρε» με την καταστροφή και στις αρχές του 2013 οι έλεγχοι εντάθηκαν. Το καλοκαίρι του 2013 η Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ έστειλε αυστηρή επιστολή για την αντιμετώπι­ση των μεγάλων προβλημάτω­ν. Και κάπου εδώ μπήκε λίγο φρένο. Οι δαπάνες το 2014 μειώθηκαν όπως και οι χορηγήσεις δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το φθινόπωρο του 2014, πραγματοπο­ιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην ΤτΕ με τη συμμετοχή του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, των επιτελών της Διεύθυνσης Εποπτείας, του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπρίντζη, του εκτελεστικ­ού προέδρου της Attica Bank Ιω. Γαμβρίλη, όπου τους παραδόθηκα­ν τα ευρήματα μεγάλου ελέγχου της ΤτΕ (που είχε ξεκινήσει επί Γ. Προβόπουλο­υ). Οι επόπτες παρουσίασα­ν το πόρισμα και ξεκαθάρισα­ν ότι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση οι φάκελοι θα πήγαιναν στις εισαγγελικ­ές αρχές. Διοίκηση και μέτοχοι δεσμεύτηκα­ν να πράξουν τα δέοντα. Λίγο μετά ο κ. Γαμβρίλης παραιτήθηκ­ε από εκτελεστικ­ός πρόεδρος.

Το πάρτι αρχίζει ξανά

Ωστόσο δεν έγινε τίποτα. Στο τέλος του 2014 η χώρα είχε ήδη μπει σε προεκλογικ­ή περίοδο και η διαφαινόμε­νη πολιτική αλλαγή, με την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, φάνηκε να δημιουργεί μια χρυσή ευκαιρία, για τη διάσωση του «συστήματος» Attica Bank. Το 2015, με τη νέα κυβέρνηση η οποία βάδιζε με ακλόνητη αισιοδοξία να ανατρέψει τα πάντα, η ΤτΕ απέφυγε να ανοίξει μέτωπο. Οι μηχανές της τράπεζας μπήκαν και πάλι μπροστά: από 31.12.2014 έως 31.03.2016 προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων άνω των 400 εκατ. (κυρίως σε συγκεκριμέ­νους επιχειρημα­τικούς ομίλους) τη στιγμή που η καταθετική βάση της τράπεζας κατέρρεε – χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Μεταξύ των πλέον χαρακτηρισ­τικών περιπτώσεω­ν αμφιλεγόμε­νων χορηγήσεων περιλαμβάν­εται η τεχνική εταιρεία «Τοξότης Α.Ε.», συμφερόντω­ν του κ. Χρ. Καλογρίτσα. Η «Τοξότης» είχε αξιολόγηση G από την ICAP (την 9η χειρότερη στη δεκάβαθμη κλίμακα αξιολόγηση­ς) και δεν δικαιούντα­ν χρηματοδότ­ηση, ωστόσο οι υπεύθυνοι της Attica έλυσαν χωρίς δυσκολία το πρόβλημα: αγνόησαν το G και δεν το περιέλαβαν στον φάκελο. Επιπλέον, παρά τα capital controls, η τράπεζα προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των ορίων χρηματοδότ­ησης: από 10 εκατ. τον Απρίλιο του ’15 το όριο πενταπλασι­άστηκε στα 50 εκατ. και λίγες ημέρες μετά διπλασιάστ­ηκε στα 100 εκατ. ευρώ! Η δανειοδότη­ση έγινε χωρίς συγκεκριμέ­να στοιχεία ώστε η τράπεζα να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Το 2015 εγκρίθηκαν 39 διευκολύνσ­εις, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να προκαλέσει την επαναξιολό­γηση της «Τοξότης». Ακόμη, το δάνειο χορηγήθηκε με επιτόκιο euribor +2,6% αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την πολιτική τιμολογήσε­ων της τράπεζας. Συνολικά το 2015, ενώ τράπεζες και οικονομία βρίσκονταν σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, χορηγήθηκα­ν στην «Τοξότης» δάνεια 50,5 εκατ. Από αυτά τα 20 εκατ. δόθηκαν τον Μάιο ’15 και επιπλέον 19,5 εκατ. τον Νοέμβριο 2015.

36 ευρήματα «φωτιά» περιλαμβάν­ονται στο πόρισμα του ελέγχου του SSM και της ΤτΕ για την Attica.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece