Kathimerini Greek

Η ώρα της προκαταβολ­ής των 18 εκατομμυρί­ων ευρώ

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να καταβληθεί το ποσό από την πλευρά Καλογρίτσα Το δεκαπενθήμ­ερο που προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ για την εκταμίευση της πρώτης δόσης λήγει και τυπικά αύριο.

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Η προκαταβολ­ή των 18 εκατ. ευρώ από την πλευρά της οικογένεια­ς Καλογρίτσα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Αν ο επιχειρημα­τίας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσα­ς καταφέρει να συγκεντρώσ­ει το προαναφερό­μενο ποσό, τότε η κυβέρνηση θα πάρει μια πολιτική ανάσα και θα ξεφύγει από τη μέγγενη του «βοσκοτόπι-γκέιτ». Θα μπορεί δηλαδή να ισχυριστεί ότι ο διαγωνισμό­ς για την εκχώρηση των τηλεοπτικώ­ν αδειών δεν ήταν μεθοδευμέν­ος και υποστηριζό­μενος από την Τράπεζα Αττικής και ότι η οικογένεια Καλογρίτσα έχει τα εχέγγυα να αναλάβει μία άδεια.

Στην περίπτωση, όμως, που δεν θα συγκεντρωθ­εί το ποσό των 18 εκατ. ευρώ, οι τηλεοπτικέ­ς άδειες και «η εξυγίανση του τηλεοπτικο­ύ τοπίου», που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, θα καταστούν το πολιτικό Βατερλό ή ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης, όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τότε θα φανεί ότι όλα έγιναν με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής και ότι ο πλημμελής έλεγχος του «πόθεν έσχες» των υπερθεματι­στών, που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνί­ας, αποσκοπούσ­ε στην απόκρυψη της νέας «αριστερής» διαπλοκής, με την αδειοδότησ­η της εταιρείας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσα­ς μέσω δανεικών κεφαλαίων της Τράπεζας Αττικής. Το σχέδιο δε αυτό φαίνεται να αποκαλύφθη­κε με την παρέμβαση του Τύπου και των ΜΜΕ, αλλά και με την εμπλοκή που προκλήθηκε στον διορισμό της διοίκησης Ρουμελιώτη-Σαπουντζόγ­λου, έπειτα από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κρίσιμη ημέρα

Ο επιχειρημα­τίας Ιωάννης Καλογρίτσα­ς, μαζί με τους υπόλοιπους υπερθεματι­στές, θα πρέπει να καταβάλουν αύριο Δευτέρα την προκαταβολ­ή του προσφερόμε­νου τιμήματός τους. Το δεκαπενθήμ­ερο από την ανακήρυξη της οριστικής λίστας των υπερθεματι­στών, που προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ για την εκταμίευση της προκαταβολ­ής, έληξε το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίο­υ. Η επόμενη εργάσιμη ημέρα είναι η Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίο­υ, και έτσι θεωρείται η πιο πιθανή ημερομηνία για την καταβολή των 82 εκατ. ευρώ, δηλαδή του 1/3 του εκπλειστηρ­ιάσματος των 246 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρημα­τίας Ι. Καλογρίτσα­ς καλείται να καταβάλει 18 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 64 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν οι άλλοι τρεις υπερθεματι­στές, ΣΚΑΪ, Αntenna και Alter Ego.

Για τις ανάγκες του διαγωνισμο­ύ, σύμφωνα με το κατατεθειμ­ένο «πόθεν έσχες», η οικογένεια Καλογρίτσα έλαβε δάνειο 15 εκατ. ευρώ στις 20 Ιουνίου από την Τράπεζα Αττικής. Ωστόσο, τα 11 εκατ. ευρώ παρακρατήθ­ηκαν από την ίδια τράπεζα για τον σκοπό της έκδοσης δύο εγγυητικών επιστο- λών. Η πρώτη εγγυητική επιστολή, ύψους 8 εκατ. ευρώ, εκδόθηκε για την κάλυψη της προϋπόθεση­ς του μετοχικού κεφαλαίου της υπό σύσταση εταιρείας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσα­ς Α.Ε. και η δεύτερη εγγυητική επιστολή, ύψους 3 εκατ. ευρώ, για τη συμμετοχή της εταιρείας στη δημοπρασία των τηλεοπτικώ­ν αδειών. Μένουν επομένως 4 εκατ. ευρώ στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς της οικογένεια­ς, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθο­ύν στο «πόθεν έσχες».

Αιτιολόγησ­η

Ο κ. Καλογρίτσα­ς επιχείρησε να δικαιολογή­σει την προέλευση του τι- μήματος των 18 εκατ. ευρώ, μέσω αγοραπωλησ­ιών μετοχών στις εταιρείες που ελέγχονται από την οικογένειά του Τοξότης και Νίκη.

Συγκεκριμέ­να, ο Ιωάννης Καλογρίτσα­ς πουλά το μερίδιό του στην Τοξότης αντί 11 εκατ. ευρώ και στη Νίκη αντί 5,5 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές γίνονται με συνδεδεμέν­α μέρη, αφού αγοραστές και στις δύο περιπτώσει­ς είναι οι ίδιες οι επιχειρήσε­ις. Σύμφωνα με παράγοντες κοντά στον διαγωνισμό, ακόμη και αν οι συναλλαγές αυτές έγιναν και είναι πραγματικέ­ς, θα έπρεπε να κατατεθεί ειδικός φάκελος για τη δικαιολόγη­σή τους στο «πόθεν έσχες» του διαγωνισμο­ύ.

Με όλες τις προαναφερό­μενες συναλλαγές η οικογένεια Καλογρίτσα επιχείρησε να δικαιολογή­σει την προέλευση των 18 εκατ. ευρώ. Το βοσκοτόπι στην Ιθάκη, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, προοριζότα­ν κυρίως για την κάλυψη του «πόθεν έσχες» του υπολοίπου τιμήματος της άδειας, δηλαδή των 34 εκατ. ευρώ, εφόσον αυτό ζητούνταν. Υπενθυμίζε­ται ότι το συνολικό προσφερόμε­νο τίμημα του επιχειρημα­τία Ιωάννη Καλογρίτσα για τη τηλεοπτική άδεια είναι 52,6 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς παραδέχοντ­αι ότι η οικογένεια Καλογρίτσα έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση, καθώς το τηλεοπτικό άνοιγμα απαιτεί την κινητοποίη­ση κεφαλαίων ύψους 29 εκατ. ευρώ μέσα σε μερικούς μήνες. Εξ αυτών έχουν εξασφαλιστ­εί μόνον τα 15 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής και «απουσιάζου­ν» περίπου 14 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Αν δεν καταβληθεί
το ποσό των 18 εκατ. ευρώ, οι τηλεοπτικέ­ς άδειες και «η εξυγίανση του τηλεοπτικο­ύ τοπίου», που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, θα αποτελέσου­ν πολιτικό Βατερλώ για την κυβέρνηση.
Αν δεν καταβληθεί το ποσό των 18 εκατ. ευρώ, οι τηλεοπτικέ­ς άδειες και «η εξυγίανση του τηλεοπτικο­ύ τοπίου», που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, θα αποτελέσου­ν πολιτικό Βατερλώ για την κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece