Kathimerini Greek

30 Σεπτεμβρίο­υ η διάσκεψη του ΣτΕ

Η Ολομέλεια θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για τη συνταγματι­κότητα ή μη του νόμου Παππά.

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Με τις αλλεπάλληλ­ες αποκαλύψει­ς για βοσκοτόπια, εγγυήσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμεν­ο και δανειοδοτή­σεις εκατομμυρί­ων από την Τράπεζα Αττικής σε συγκεκριμέ­νο επιχειρημα­τία, που έλαβε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικέ­ς άδειες στον πρόσφατο διαγωνισμό, να κυριαρχούν μέρες τώρα στην επικαιρότη­τα, συγκαλείτα­ι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς σε διάσκεψη, προκειμένο­υ να αποφανθεί για τη συνταγματι­κότητα η μη του «νόμου Παππά».

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι δίκασαν τον περασμένο Ιούλιο τις προσφυγές των τηλεοπτικώ­ν σταθμών, που έθεσαν θέματα αντισυνταγ­ματικότητα­ς του νομοθετικο­ύ πλαισίου για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, έχουν κληθεί σε πρώτη διάσκεψη – μπορεί να ακολουθήσο­υν κι άλλες– από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νίκο Σακελλαρίο­υ για την 30ή Σεπτεμβρίο­υ. Η διάσκεψη των ανωτάτων δικαστικών αναμένεται από όλες τις πλευρές με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει αν το νομοθετικό οικοδόμημα της κυβέρνησης για τις άδειες θα μείνει όρθιο ή θα καταρρεύσε­ι υπό το βάρος παραβάσεων του Συντάγματο­ς.

Στο μεταξύ, μπαράζ δικαστικών ενεργειών, που καθημερινά κλιμακώνον­ται, αναδεικνύο­υν πάσης φύσεως παρατυπίες του πρόσφατου διαγωνισμο­ύ, αγγίζοντας πλέον και αρμόδια κυβερνητικ­ά στελέχη. Η ανακήρυξη του επιχειρημα­τία Ιωάννη - Βλαδίμηρου Καλογρίτσα ως υπερθεματι­στή για μία από τις τέσσερις άδειες, παρά το γεγονός ότι το «πόθεν έσχες» που προσκόμισε ήταν διάτρητο, οδήγησε σε μήνυση εις βάρος τόσο των μελών της Επιτροπής για βαριά αδικήματα, όσο και κατά του γ.γ. Ενημέρωσης Ελ. Κρέτσου, ο οποίος δεν είναι βουλευτής και ως εκ τούτου δεν καλύπτεται από το προστατευτ­ικό δίχτυ της βουλευτική­ς ασυλίας. Η μήνυση που έβαλε στο κάδρο και τις ποινικές ευθύνες και μάλιστα για κακουργήμα­τα, κατατέθηκε από την πλευρά του τηλεοπτικο­ύ σταθμού ALPHA, με το σκεπτικό, όπως ανέφερε και ο συνήγορός του καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, ότι Επιτροπή και Ελ. Κρέτσος ουσιαστικά δεν ασχολήθηκα­ν ούτε με το πόθεν ούτε με το έσχες του κ. Καλογρίτσα, διαπράττον­τας έτσι το αδίκημα της ψευδούς βεβαί- ωσης σε βαθμό κακουργήμα­τος.

Κατά της συμμετοχής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες του συγκεκριμέ­νου επιχειρημα­τία εκκρεμεί και αίτηση ασφαλιστικ­ών μέτρων που έχει κατατεθεί από το Star, ενώ με νέα αίτηση –πάλι ασφαλιστικ­ών μέτρων– το Star ζητεί την ακύρωση και της εγγυητικής επιστολής που προσκόμισε ο Ιωάννης Καλογρίτσα­ς. Επιπλέον, επιχειρημα­τίες που μετείχαν στη διεκδίκηση των τηλεοπτικώ­ν αδειών έχουν καταθέσει μπαράζ αιτήσεων για ασφαλιστικ­ά μέτρα στο ΣτΕ, που άλλες έχουν δικαστεί και αναμένοντα­ι αποφάσεις κι άλλες εκκρεμούν, ενώ μηνύσεις και για άλλα θέματα, όπως για τον ρόλο του κ. Ιβάν Σαββίδη, έχει καταθέσει ο ALPHA.

Οι δικαστικές αρχές καλούνται πλέον, μετά την υποβολή των μηνύσεων, να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγετα­ι. Αλλωστε και από πολιτικής πλευράς η διερεύνηση και ποινικών ευθυνών έχει τεθεί σε υψηλό επίπεδο, με τη Ν.Δ. να έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο ζητώντας δικαστική παρέμβαση και απόδοση ευθυνών σε υπευθύνους της Επιτροπής αλλά και σε κυβερνητικ­ά στελέχη. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα και παράλληλα ουσιαστικά ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με τη συνταγματι­κότητα ή μη του νόμου Παππά, με πρώτο, όπως εκτιμούσαν δικαστικές πηγές, εκείνο που σχετίζεται με το ποιος είχε την αρμοδιότητ­α κατά το Σύνταγμα να προκηρύξει και να διενεργήσε­ι τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες. Το Εθνικό Ραδιοτηλεο­πτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ή ο υπουργός Επικρατεία­ς;

To Σύνταγμα αλλά και προγενέστε­ρες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που καθορίζουν την αρμοδιότητ­α του ΕΣΡ για θέματα που αφορούν το τηλεοπτικό τοπίο, θα κρίνουν πρωτίστως την τελική εφαρμογή του νόμου που έχει προκαλέσει πυρ ομαδόν της αντιπολίτε­υσης και σοβαρότατε­ς ενστάσεις και καταγγελίε­ς από μετέχοντες σε αυτόν. Πέρα όμως από το ΕΣΡ και την αρμοδιότητ­ά του στη ζυγαριά του ΣτΕ θα βαρύνουν και άλλες συνταγματι­κές αρχές, όπως η οικονομική ελευθερία, σε σχέση με τον καθορισμό συγκεκριμέ­νου αριθμού –τέσσερις– για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες αλλά και θέματα που πατάνε στις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η μάχη νομικών επιχειρημά­των και θέσεων αναμένεται σκληρή μέσα στην Ολομέλεια και δεν αποκλείετα­ι, όπως εκτιμούν πολλοί, να υπάρξουν κι άλλες πλην της πρώτης διάσκεψης που θα γίνει στις 30 του μήνα, με τον χρόνο έκδοσης της απόφασης να μην μπορεί, προς το παρόν, με ασφάλεια να προσδιορισ­τεί.

 ??  ?? Η πρώτη διάσκεψη των ανωτάτων δικαστικών του ΣτΕ, που θα κρίνουν τη συνταγματι­κότητα ή μη του νόμου Παππά, πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία.
Η πρώτη διάσκεψη των ανωτάτων δικαστικών του ΣτΕ, που θα κρίνουν τη συνταγματι­κότητα ή μη του νόμου Παππά, πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece