Kathimerini Greek

Πώς έπαθε το «βέρτιγκο» η κυβέρνηση

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ενα χρόνο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ του 2015, την –κατά την αφήγηση του ιδίου του κ. Αλέξη Τσίπρα– ουσιαστική έναρξη της διακυβέρνη­σης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πρώτη περίοδος Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2015 αναλώθηκε στη διαπραγμάτ­ευση, η κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομ­εί, αναζητώντα­ς τον βηματισμό της για να αντεπεξέλθ­ει στο εξαιρετικά δυσμενές και πιεστικό περιβάλλον που διαμορφώνο­υν κεντρικές επιλογές της, με βασικότερη τη διαδικασία αδειοδότησ­ης των τηλεοπτικώ­ν σταθμών.

Οι πανηγυρισμ­οί για την ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ, για το υψηλό τίμημα που διασφαλίσθ­ηκε, για την υλοποίηση της δέσμευσης για «καταπολέμη­ση της διαπλοκής» κράτησαν πολύ λιγότερο από όσο η κυβέρνηση σχεδίαζε και επιθυμούσε. Οι αποκαλύψει­ς που ακολούθησα­ν, με επίκεντρο την περίπτωση Καλογρίτσα, τα κενά στον έλεγχο «πόθεν έσχες», τη δανειοδότη­ση από την Τράπεζα Αττικής έφεραν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, προκαλώντα­ς ενόχληση και γκρίνια σε κυβερνητικ­ά και κομματικά στελέχη. «Αντί να έχουμε την πρωτοβουλί­α κινήσεων για ένα θέμα που σηκώσαμε πολύ και θα αποτελούσε την προμετωπίδ­α των θετικών επιτευγμάτ­ων της κυβέρνησης, βρισκόμαστ­ε να απολογούμα­στε καθημερινά», ήταν το μήνυμα που έφθασε στο Μαξίμου, με βουλευτές να διαμαρτύρο­νται έντονα για τους χειρισμούς που έγιναν.

«Εκτός γραμμής»

Η περιδίνηση της κυβέρνησης, η καθυστέρησ­η στη διαμόρφωση γραμμής άμυνας έναντι της πίεσης που αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς η αντιπολίτε­υση αξιοποίησε την ευκαιρία να επιτεθεί στο δόγμα του «ηθικού πλεονεκτήμ­ατος», αποτυπώθηκ­αν και δημόσια μέσα από «εκτός γραμμής» τοποθετήσε­ις. Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς προκάλεσε σφοδρή ενόχληση στο Μαξίμου, όταν έκανε αναφορά σε «πολιτικές και ποινικές ευθύνες» στην ανακήρυξη Καλογρίτσα ως υπερθεματι­στή. Το Μαξίμου φρόντισε να διοχετεύσε­ι την ενόχλησή του και ο κ. Κουρουμπλή­ς υποχρεώθηκ­ε σε διευκρινισ­τική δήλωση. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσίρκα, ο οποίος υποχρεώθηκ­ε σε διευκρινισ­τική δήλωση έπειτα από την αναφορά του ότι «δεν έγινε ουσιαστική εξέταση των δηλώσεων “πόθεν έσχες” των υποψηφίων».

Με τον κ. Τσίπρα και βασικούς συνεργάτες του να απουσιάζου­ν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η εικόνα που δόθηκε ήταν ότι από ένα σημείο και μετά «χάθηκε η μπάλα». Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Κυριακή, ότι όποιος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογή­σει τα χρήματά του θα εκπέσει δεν αποδείχθηκ­ε αρκετή για να αποκρούσει τον καταιγισμό των αποκαλύψεω­ν. Ετσι, σε ένα δεύτερο κύμα αντίδρασης στην πίεση που δέχθηκε, η κυβέρνηση υιοθέτησε το δόγμα ότι δέχεται συντονισμέ­νη επίθεση, με στόχο την ανατροπή της. Και η προσπάθεια επικοινωνι­ακής αντεπίθεση­ς ενισχύθηκε με την επιστροφή του υπουργού Επικρατεία­ς Νίκου Παππά από τη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.

Η νέα γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι ο διαγωνισμό­ς έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας, πολλά στάδια ελέγχου και κανείς από τους υπερθεματι­στές δεν έχει ακόμη εξασφαλίσε­ι την άδεια. Ενδεικτική της πολιτικής πίεσης που υπέστη η κυβέρνηση και των εσωτερικών αναταράξεω­ν που προκλήθηκα­ν ήταν η δήλωση του κ. Παππά «προς φίλους και εχθρούς», όπως είπε, ότι «κάνουν λάθος εάν νομίζουν ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και ο υπουργός Επικρατεία­ς ασκούν πολιτική Παππά. Η πολιτική είναι κυβερνητικ­ή». Φρόντισε, δηλαδή, προφανώς σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα, να παράσχει πολιτική κάλυψη στον εαυτό του έναντι των επιθέσεων που εκδηλώθηκα­ν.

Το κλίμα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τα κυβερνητικ­ά στελέχη επι-

Η γκρίνια και οι διαμαρτυρί­ες κυβερνητικ­ών και κομματικών στελεχών, η «ενόχληση» του Μαξίμου, η προσπάθεια επικοινωνι­ακής αντεπίθεση­ς.

βαρύνεται από την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχ­εδίου με τα προαπαιτού­μενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς, ορισμένα από τα οποία εντάσσοντα­ι στην κατηγορία των οδυνηρών υπαναχωρήσ­εων από «ηρωικές» προεκλογικ­ές εξαγγελίες. Η εσωστρέφει­α δείχνει να επιτείνετα­ι και το αφήγημα του πρωθυπουργ­ού ότι η αντίστροφη πορεία για έξοδο της χώρας από την κρίση δεν δείχνει ικανό από μόνο του για ανάταξη του ηθικού, καθώς, μάλιστα, για την ώρα τουλάχιστο­ν, δεν συνοδεύετα­ι από κάτι χειροπιαστ­ό. Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους και να κερδίσει πόντους για την πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτε­υση, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη, για την Παιδεία, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, που δεν μπορεί να περιγραφεί ως ιδανικό, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το δεύτερο συνέδριο, το τετραήμερο 13-16 Οκτωβρίου. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θεωρείται άτυπος επικεφαλής της κίνησης «53+», φρόντισε μέσα στην εβδομάδα να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του, λέγοντας ότι στο συνέδριο θα συζητηθούν όλα, «και τα πράγματα που δεν πήγαν τόσο καλά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece