Kathimerini Greek

Υπό φορολογικό έλεγχο η οικογένεια Καλογρίτσα

-

Στα «δίχτυα» του φοροελεγκτ­ικού μηχανισμού βρίσκεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο επιχειρημα­τίας κ. Χρήστος Καλογρίτσα­ς και γενικότερα η οικογένειά του. Από τον Ιανουάριο του 2015 ξεκίνησε –ύστερα από σχετική εισαγγελικ­ή εντολή– το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) φορολογικό έλεγχο στον κ. Καλογρίτσα για φοροδιαφυγ­ή.

Αμέσως δεσμεύθηκα­ν οι τραπεζικοί λογαριασμο­ί του επιχειρημα­τία, για να ξεκινήσει ο φορολογικό­ς έλεγχος. Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμώ­ν και τον έλεγχο που έγινε προέκυψαν αποκλίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίε­ς, ανέρχονται ακόμα και στα 50 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι ο φοροελεγκτ­ικός μηχανισμός εντόπισε αδικαιολόγ­ητες διαφορές μεταξύ των εισοδημάτω­ν που είχαν δηλωθεί από τον επιχειρημα­τία και των ποσών που βρέθηκαν στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς του.

Ο κ. Καλογρίτσα­ς προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικώ­ν και, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το ποσό μειώθηκε. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει ακόμη κλείσει.

Επίσης, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Βλ. Καλογρίτσα, υιό του κ. Χρήστου Καλογρίτσα. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε για φοροδιαφυγ­ή περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντα­ς υπόψη αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων που είχε σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς του και των στοιχείων που αναγράφοντ­αν στις φορολογικέ­ς του δηλώσεις. Ο κ. Βλαδίμηρος Καλογρίτσα­ς έχει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ και κατ’ επέκταση έχουν «ξεμπλοκάρε­ι» οι τραπεζικοί του λογαριασμο­ί.

Εν τω μεταξύ, την εβδομάδα που πέρασε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Γ. Πιτσιλής απομάκρυνε από τις θέσεις τους τον διευθυντή του ΚΕΦΟΜΕΠ Δ. Μασίνα και τον υποδιευθυν­τή του Κέντρου

Η εισαγγελικ­ή εντολή, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμώ­ν, η ποινική δίωξη για φοροδιαφυγ­ή 5,5 εκατ. ευρώ κατά του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων (ΚΕΜΕΕΠ) Δ. Καπνίση. Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, η απόφαση για την απομάκρυνσ­ή τους λήφθηκε βάσει των αποκλίσεων έναντι των στόχων που είχαν τεθεί για τις υπηρεσίες τους. Για το 2015 η απόκλιση από τον στόχο των εσόδων του ΚΕΦΟΜΕΠ ήταν της τάξης του 18,1%, ενώ για το ΚΕΜΕΕΠ ανήλθε στο 34%. Επίσης, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, η απόκλιση στο ΚΕΦΟΜΕΠ ήταν 40,3% και στο ΚΕΜΕΕΠ 52,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece