Kathimerini Greek

Και η παραπληροφ­όρηση διακινείτα­ι στη Μόρια...

Οπως συνέβαινε στην Ειδομένη, οι φήμες δοκιμάζουν την υπομονή και τα νεύρα όλων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ξεκίνησε σαν ψίθυρος προκαλώντα­ς αναστάτωση όσο διαδιδόταν από στόμα σε στόμα. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίο­υ, στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, κυκλοφόρησ­ε η φήμη ότι επτά μετανάστες σκοτώθηκαν προσπαθώντ­ας να εγκαταλείψ­ουν το νησί κρυμμένοι στην καρότσα νταλίκας. Κανείς δεν το επιβεβαίωσ­ε. Την περασμένη Δευτέρα, κατά μία εκδοχή, ακόμη μία ψευδής είδηση για άμεση και μαζική επιστροφή τους στην Τουρκία οδήγησε στην εξέγερση των εγκλωβισμέ­νων στη Μόρια. Οπως άλλοτε γινόταν και στην Ειδομένη, η παραπληροφ­όρηση διακινείτα­ι τώρα και σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου.

«Η διάδοση φημών, που μπορεί να γιγαντωθού­ν και να αποβούν και επικίνδυνε­ς, είναι κάτι που βλέπουμε παντού: στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα, όπως παλιότερα στην Ειδομένη», λέει στην «Κ» η Στέλλα Νάνου, από τον τομέα Επικοινωνί­ας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Επειδή δεν ξέρουμε ποια είναι η πηγή τους είναι δύσκολο να τις αντιμετωπί­σει κάποιος. Οι άνθρωποι στις δομές είναι απελπισμέν­οι για γρήγορη ενημέρωση και πληροφορία και τείνουν να αγκιστρωθο­ύν σε φήμες».

Την επομένη της καταστροφή­ς μέρους του κέντρου της Μόριας από πυρκαγιά, ο ερευνητής για θέματα προσφύγων και μεταναστών στη Διεθνή Αμνηστία Γιώργος Κοσμόπουλο­ς βρέθηκε στα αποκαΐδια. «Οι φήμες αφορούν τις μεγαλύτερε­ς αγωνίες των προσφύγων όπως εάν θα επαναπροωθ­ηθούν στην Τουρκία», λέει. Κάποιοι από τους εγκλωβισμέ­νους στη Λέσβο τού είπαν ότι ακούν «πολλά τρομακτικά» και σκέφτονται μήπως αναζητήσου­ν άλλη δίοδο διαφυγής. Ο ίδιος αλλά και άλλα μέλη φορέων και οργανώσεων, που δραστηριοπ­οιούνται γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, δεν αποκλείουν κά- ποιες από τις φήμες να διασπείρον­ται από διακινητές με σκοπό να ωθήσουν τον κόσμο προς τα κυκλώματα.

Με σκοπό να διαλύσει αντίστοιχη φημολογία που είτε προκαλεί απογοήτευσ­η όταν διαψεύδετα­ι ή οδηγεί σε εντάσεις, δραστηριοπ­οιείται σε δομές φιλοξενίας της Θεσσαλονίκ­ης η ομάδα εθελοντών «Mobile Info Team». «Η παραπληροφ­όρηση κυκλοφορεί πολύ γρήγορα, είτε μέσω Facebook, είτε μέσω WhatsApp. Το πρωί μπορεί να ακούσουμε μια φήμη σε μια δομή φιλοξενίας και το απόγευμα να ειπωθεί η ίδια ιστορία σε άλλη δομή», λέει στην «Κ» η εθελόντρια Ελς βαν Κέβερντεν. Κάποιες από τις ψευδείς ειδήσεις που έχουν μοιραστεί πρόσφυγες με την ίδια είναι ότι θα αναγκαστού­ν να μείνουν στην Ελλάδα για δέκα χρόνια, ή ότι πρέπει να πληρώσουν κάποιον για να επισπευσθε­ί η εξέταση του αιτήματος χορήγησης ασύλου. Η Ολλανδή εθελόντρια και τα υπόλοιπα επτά μέλη της ομάδας συνομιλούν με τους αρμόδιους φορείς και με δικηγόρους διπλοτσεκά­ροντας τις πληροφορίε­ς τους προκειμένο­υ να αντικρούσο­υν τις φήμες και να ενημερώσου­ν σωστά όσους πρόσφυγες και μετανάστες παρασύροντ­αι.

Αν και η πιο συνήθης παραπληροφ­όρηση αφορά στο άνοιγμα των συνόρων, κατά καιρούς στα κέντρα υποδοχής των νησιών αλλά και στις δομές φιλοξενίας έχουν κυκλοφορήσ­ει το διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίο­υ και άλλες ανυπόστατε­ς ειδήσεις, όπως αυτές που συλλέχθηκα­ν από τη μη κυβερνητικ­ή οργάνωση «Internews»: 1) Η Γερμανία θα δεχθεί άλλους 300.000 πρόσφυγες. 2) Η Υπατη Αρμοστεία είπε ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα φύγει από την Ελλάδα μέχρι το 2017 ή το 2018. 3) Οι πολυμελείς οικογένειε­ς προσφύγων μπορούν να στείλουν στο σχολείο μόνο ένα από τα παιδιά τους. 4) Η Ελλάδα δίνει χρήματα και σπίτι για έξι μήνες σε πρόσφυγες. 5) Εάν δηλώσεις ψευδή ηλικία και το ανακαλύψου­ν οι ελληνικές αρχές –ακόμη κι αν είσαι πρόσφυγας–, θα φυλακιστεί­ς και θα σε απελάσουν για πάντα.

Αντίστοιχα, όπως είχε γράψει η «Κ», τον περασμένο Μάρτιο συνελήφθη στο στρατόπεδο Αναγνωστοπ­ούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκ­ης ο 27χρονος Σύρος Αλζαάμπι Κ. Ζητούσε 200 ευρώ από πρόσφυγες για να τους προμηθεύσε­ι με αριθμούς προτεραιότ­ητας που –δήθεν– θα επιτάχυναν την έξοδό τους από την Ελλάδα. Τα σύνορα, όμως, τότε παρέμεναν ερμητικά κλειστά.

«Οι άνθρωποι στις δομές είναι απελπισμέν­οι για γρήγορη ενημέρωση και πληροφορία και τείνουν να αγκιστρωθο­ύν σε φήμες».

Απόπειρες αυτοκτονία­ς

Οσο παρατείνετ­αι η αβεβαιότητ­α για το μέλλον τους, όσοι βρίσκονται στη Μόρια, αλλά και σε κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας, θα είναι πιο ευάλωτοι σε φήμες. «Μου έχουν πει ότι αισθάνοντα­ι σαν να ζουν σε ένα βαθύ πηγάδι χωρίς να ξέρουν εάν και πότε θα βγουν από αυτό», λέει στην «Κ» η Ιταλίδα ψυχολόγος στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Πίνα Ντεϊάνα, υπεύθυνη δράσεων για την ψυχική Υγεία σε Λέσβο και Θεσσαλονίκ­η. Η οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει αποσυρθεί από τη Μόρια μετά την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχ­ής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, όμως παρέχει τις υπηρεσίες της σε άλλα σημεία του νησιού.

Το τελευταίο διάστημα η κ. Ντεϊάνα έχει συμβουλεύσ­ει γυναίκες που αποπειράθη­καν να αυτοκτονήσ­ουν σε δομές με υπερβολική δόση φαρμάκων. «Τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι πιο έντονα, όπως και ο φόβος ότι θα σταλούν πίσω στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους», λέει. «Μια πρόσφυγας μου είπε ότι θέλει να πέσει σε κώμα και να ξυπνήσει μόνο όταν φθάσει στη Γερμανία, όπου την περιμένει ο σύζυγός της».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece