Kathimerini Greek

Το προσφυγικό στο επίκεντρο συνόδου του ΟΗΕ

- ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ Της απεσταλμέν­ης μας στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Οι προσφυγικέ­ς και μεταναστευ­τικές ροές βρέθηκαν πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς η διεθνής κοινότητα αναζητεί πόρους και πρακτικές λύσεις για τη διαχείριση του προβλήματο­ς. Αντιμέτωπο­ς με την πίεση της καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ και την έκρυθμη κατάσταση στη Λέσβο μετά και την πυρκαγιά στο hotspot στη Μόρια, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε την περίσταση για να «ανεβάσει τους τόνους», όπως έλεγε χαρακτηρισ­τικά συνεργάτης του.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποί­ησε στις παρεμβάσει­ς του στη Σύνοδο αλλά και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι αν δεν αντιμετωπι­στεί συλλογικά, η προσφυγική κρίση θα οδηγήσει σε επικράτηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη. Οπως εκτίμησε, «στην Ελλάδα σήμερα, οι προκλήσεις μιας ανθρωπιστι­κής και αποτελεσμα­τικής διαχείριση­ς προσφύγων και μετανάστευ­σης δοκιμάζοντ­αι. Αν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να υποστηρίξε­ι αυτή την προσπάθεια, θα γίνουν αισθητές παντού όχι μόνο οι κοινωνικές αλλά και οι πολιτικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 65 εκατομμύρι­α άνθρωποι σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σήμερα μακριά από τις εστίες τους, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερο­ς από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι 1,2 εκατομμύρι­α πρόσφυγες και μετανάστες διήλθαν το τελευταίο ενάμισι έτος από την Ελλάδα, ενώ ο αριθμός εκείνων που έχουν αποκλεισθε­ί στη χώρα –λόγω του μονομερούς «σφραγίσματ­ος» των συνόρων, πρακτική την οποία αποκάλεσε «ντροπιαστι­κή για την Ευρώπη»– ανέρχεται σε 60.000.

Ξεχωριστή σύνοδος

Συνολικά 52 χώρες και οργανισμοί, εξάλλου, συμμετείχα­ν σε μία ξεχωριστή σύνοδο αποκλειστι­κά για το προσφυγικό που διοργάνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτή ανέβασαν την οικονομική συνεισφορά τους στα 4,5 δισ. δολάρια, ενώ διπλασίασα­ν τους πρόσφυγες που δέχθηκαν να φιλοξενήσο­υν στις 360.000. Στην εν λόγω σύνοδο συμμετείχε και η Ελλάδα, και σύμφωνα με κυβερνητικ­ό αξιωματούχ­ο «ως χώρα πρώτης υπο- δοχής, ζητάμε αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών». Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε, όμως, ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι η τήρηση των προβλέψεων της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, στην οποία αποδίδει την κάθετη μείωση των παράτυπων προσφυγικώ­ν και μεταναστευ­τικών ροών στο Αιγαίο.

Προκειμένο­υ να μην καταρρεύσε­ι η συμφωνία, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στήριξη στην Τουρκία έναντι της Ε.Ε. στο ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις, εφόσον η χώρα τηρεί τα προβλεπόμε­να κριτήρια και τον οδικό χάρτη. Δεν προχώρησε, εξάλλου, σε κρίσεις για την κατάσταση στη γειτονική χώρα μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε, από την πλευρά του, το προσφυγικό με τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό εκτίμησε ότι «η συμφωνία εξαρτάται και από τη μεταξύ μας σχέση».

Οι παρεμβάσει­ς και οι προειδοποι­ήσεις του κ. Τσίπρα, η δυσαρέσκει­α Μέρκελ και η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Καθώς όμως έχουν περιοριστε­ί οι ροές στο Αιγαίο, η πίεση μεταφέρετα­ι αλλού. Μέσω ευρωπαϊκών πηγών, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς μετέφερε πρόσφατα τη δυσαρέσκει­ά της στον κ. Τσίπρα για το άνοιγμα νέων διόδων από τα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Για την ελληνική κυβέρνηση, η λύση σε αυτό το ζήτημα είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με τον Frontex όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς θεωρείται ότι λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε από τη Νέα Υόρκη ότι για να μην καταρρεύσε­ι η συμφωνία πρέπει να προχωρήσου­ν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς οι μετεγκατασ­τάσεις προσφύγων, αλλά και η υπόσχεση για την αποστολή Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων που θα βοηθήσουν τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece