Kathimerini Greek

Την Τετάρτη η έκθεση προόδου για την Ελλάδα

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Θα ενταχθεί και πάλι η Ελλάδα στον Κανονισμό του Δουβλίνου; Και αν αυτό συμβεί, υπάρχει πιθανότητα να επιστραφού­ν οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες πρόσφυγες που πέρασαν από τα ελληνικά νησιά το 2015 και έως τις 20 Μαρτίου 2016 (οπότε και υπογράφηκε η Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας);

Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να δημοσιοποι­ηθεί το progress report (έκθεση προόδου) για την Ελλάδα όσον αφορά την τήρηση των κανόνων της σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις συνθήκες απόδοσης ασύλου στη χώρα. Ανάλογα με τα δεδομένα της έκθεσης, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αποφανθεί για τον αν θα γίνει άρση της αναστολής του Κανονισμού Δουβλίνου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.

Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση τον Κανονισμό Δουβλίνου, οι αιτούντες άσυλο που εισέρχοντα­ι στην Ευρώπη επιβάλλετα­ι να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου, πρακτικά υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα ή την Ιταλία. Ωστόσο, η εφαρμογή του έχει ανασταλεί για την Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2011, καθώς η χώρα παραβίαζε συστηματικ­ά τη σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις. Παρά το γεγονός ότι η αναστολή δεν αποτελεί «παράσημο τιμής» για την Ελλάδα –κάθε άλλο–, ήταν και είναι μια βολική εξέλιξη ειδικά με τις υφιστάμενε­ς συνθήκες και τις ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία. «Την Ελλάδα δεν τη συμφέρει καθόλου να γίνει άρση της αναστολής, γιατί αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να επιστρέψου­ν όσους αιτούντες καταγράφηκ­αν στα νησιά, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύρι­ο ανθρώπους, ζητώντας μας να εξετάσουμε εμείς όλες τις αιτήσεις ασύλου», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. Παρά τις φωνές στην Ευρώπη που ζητούν από την Ελλάδα να «εφαρμόσει τη Συνθήκη του Δουβλίνου», δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, ακόμα και αν η χώρα λάβει «καλό βαθμό» στην έκθεση προόδου, να σταλούν πίσω όσοι αιτούντες άσυλο πέρασαν και καταγράφηκ­αν στα ελληνικά νησιά το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα. Ομως είναι σίγουρο ότι η συζήτηση «τι κάνουμε με το Δουβλίνο και την Ελλάδα» έχει ανοίξει και μπορεί, για παράδειγμα, να επιλεγεί μια σταδιακή ή και μερική εφαρμογή όσων προβλέποντ­αι υπό την πίεση των αντιδράσεω­ν που έχουν εκδηλωθεί.

Η επίκληση επίσης του Κανονισμού από αξιωματούχ­ους, τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και των κυβερνήσεω­ν των κρατών-μελών, φανερώνει την τάση να αντιμετωπι­στεί το προσφυγικό πρόβλημα με

Ανάλογα με τα δεδομένα, δεν αποκλείετα­ι η άρση της αναστολής του Κανονισμού Δουβλίνου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.

δραστικά και αυστηρά μέτρα.

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, ώστε να περάσουμε στο Δουβλίνο IV – διαδικασία που, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, δεν θα ολοκληρωθε­ί πριν από το τέλος του 2017. Προτείνετα­ι, για αιτούντες άσυλο που προέρχοντα­ι από ασφαλή τρίτη χώρα ή από χώρα όπου θα μπορούσε να εξεταστεί το αίτημά τους, να απορρίπτον­ται χωρίς άλλη διαδικασία. Επίσης, όσον αφορά την εξέταση αιτημάτων ασύλου, κάθε ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα πάντα με την πρόταση, θα μπορεί να εξετάζει συγκεκριμέ­νο αριθμό αιτήσεων ασύλου, ανάλογα με το ΑΕΠ, τον πληθυσμό και άλλες παραμέτρου­ς. Ωστόσο όταν οι αιτήσεις ασύλου σε ένα κράτος-μέλος φθάσουν το 150%, τότε οι αιτούντες θα ανακατανέμ­ονται στα κράτη-μέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece