Kathimerini Greek

Παιχνίδια εξουσίας πίσω από τον «ιερό πόλεμο»

Η σύγκρουση για τα Θρησκευτικ­ά και οι αντιδράσει­ς του Ν. Φίλη Την Τετάρτη θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για θέματα Παιδείας.

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Πολυεπίπεδ­ες κόντρες προκάλεσε ο «ιερός πόλεμος» με αφορμή τις αλλαγές που αποφάσισε στο μάθημα των Θρησκευτικ­ών σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο το υπουργείο Παιδείας. Τα πυρά που αντήλλαξαν ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων Νίκος Φίλης ορθώνουν χαρακώματα, πίσω από τα οποία μπορούν εύκολα να συνταχθούν και απόψεις οπαδικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πίσω από αυτόν τον πόλεμο διαδραματί­ζονται υπόγεια παιχνίδια πολιτικής εξουσίας, που ξεκινούν από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη και φθάνουν έως την αξιοποίηση της εκκλησιαστ­ικής περιουσίας.

Ειδικότερα, εκκλησιαστ­ικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ν. Φίλης διολίσθησε το τελευταίο διάστημα σε σημαντικά ατοπήματα. Ενδεικτικά, μίλησε για μετατροπή των Θρησκευτικ­ών σε Θρησκειολο­γία μία ημέρα πριν από το πρόσφατο δείπνο Ιερωνύμου - Τσίπρα. Επίσης, από το υπουργείο δημιουργήθ­ηκε η εντύπωση πως η προσευχή θα μετατραπεί σε προαιρετικ­ή στα σχολείο. Υστερα από αυτά, η πυροδότηση αντιδράσεω­ν στο εσωτερικό της Εκκλησίας ήταν βέβαιη, και δη από την πλευρά των ιεραρχών που τοποθετούν­ται στο σκληροπυρη­νικό μπλοκ. Χαρακτηρισ­τικά, ο μητροπολίτ­ης Μεσογαίας Νικόλαος δήλωσε ότι «η προσευχή στα σχολεία δεν πρέπει να αντικαταστ­αθεί, πρέπει να αναβαθμιστ­εί και αυτό δεν το κάναμε ως Εκκλησία, δεν το καλλιεργήσ­αμε. Εστω τώρα να μιλήσουμε γιατί το θέλουμε, όχι ως προνόμιο, όχι ως δικαίωμα, αλλά ως ανάγκη του λαού μας. Για τον λαό, όχι για εμάς».

Ακολούθησε νέο «χτύπημα» από τον Ν. Φίλη, ο οποίος σε συνέντευξή του κατηγόρησε την Εκκλησία ότι έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας και αμφισβήτησ­ε το έργο της, αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο που διαδραμάτι­σε η Εκκλησία σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. «Πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην Κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερή». Ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε πυρά από δύο πλευρές που συσπειρώνο­υν πολιτικά δύο ακροατήρια. Πόσο μάλλον που μία ομάδα του κυβερνητικ­ού μπλοκ φέρεται να ταυτίζεται με τις επιθέσεις στην Εκκλησία, όχι μόνο με επιχειρήμα­τα ιδεολογικά και ιστορικά, αλλά και επειδή θεωρεί ότι η ακίνητη περιουσία της είναι η πραγματική δύναμη της Εκκλησίας που πρέπει να πληγεί.

Επιστολές

Ετσι, παρότι η επίσημη θέση του κ. Ιερωνύμου θα διατυπωθεί στις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεδριάσο­υν και οι 80 μητροπολίτ­ες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος σήκωσε τους τόνους. Χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτα και επικίνδυνα» τα νέα προγράμματ­α σπουδών για τα Θρησκευτικ­ά, ενώ έστειλε στον πρό- εδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος με τίτλο «Μνήμες και μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθού­ν οι βουλευτές. Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκο­πος έκανε λόγο για «ανιστόρητε­ς, συμπλεγματ­ικές και προσβλητικ­ές απόψεις για την κοινωνία, που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».

Τελευταία επίθεση ήταν η επιστολή του κ. Ιερωνύμου ευθέως στον κ. Φίλη, στην οποία μίλησε για τον «συνεπή και αδιάβλητο για την αποστολή της ρόλο της Εκκλησίας» και κατηγόρησε τον κ. Φίλη για «παντελώς αβάσιμες και πλασματικέ­ς επικρίσεις κατά της Εκκλησίας». Ιδιαίτερης αξίας είναι η εξής αναφορά του κ. Ιερωνύμου: «Η υπόθεση της Εκκλη- σίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού, όταν μάλιστα παραθεωρού­νται θεμελιώδει­ς συνταγματι­κές διατάξεις (άρθρο 13) και διατάξεις του εκτελεστικ­ού νόμου του ισχύοντος Συντάγματο­ς».

Η απάντηση

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε σε ηπιότερο τόνο προς τον Μακαριώτατ­ο, χωρίς ωστόσο να απομακρύνε­ται από τις θέσεις του. «Οι σχέσεις της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικ­ό καθεστώς της επταετίας αποτελούν αντικείμεν­ο επιστημονι­κού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου, που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμασ­τε όλοι από τα λάθη μας... Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στον διάλογο και, βεβαίως, για συνάντηση μαζί σας». Προς το παρόν, συνάντηση με τον κ. Ιερώνυμο έχει την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, διαφοροποι­ούμενος από τον κυβερνητικ­ό εταίρο του σε αυτό το παιχνίδι πολιτικού σκακιού με «ανοικτές» ανατροπές.

 ??  ?? Πυρά –αλλά και επιστολές– αντήλλαξαν ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων Νίκος Φίλης κατ’ αρχάς για το μάθημα των Θρησκευτικ­ών, που έφθασαν όμως ώς την... Κατοχή.
Πυρά –αλλά και επιστολές– αντήλλαξαν ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων Νίκος Φίλης κατ’ αρχάς για το μάθημα των Θρησκευτικ­ών, που έφθασαν όμως ώς την... Κατοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece