Kathimerini Greek

Ποιοι έδωσαν «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση

Εκπλήξεις από την ανάλυση των στοιχείων

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Αν σας έθεταν το ερώτημα «ποιος είναι ο πυρήνας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ;», τι θα απαντούσατ­ε; Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μεταφέρατε τη γενικευμέν­η αίσθηση που υπάρχει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην εξουσία στηριζόμεν­ος από τους συνταξιούχ­ους, τους ανέργους και κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ε λοιπόν, είναι εντελώς λάθος αυτή η αίσθηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσε­ις –μαζί με το δημοψήφισμ­α– όχι όμως από αυτούς που θεωρούνται το προνομιακό του κοινό αλλά από τον ιδιωτικό τομέα! Ναι, εκεί βρίσκεται η κεντρική δύναμή του. Στην πλειονότητ­α του 1,2 εκατομμυρί­ου των μισθωτών οι οποίοι εργάζονται σε μικρές ή μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις και επέλεξαν τον κ. Τσίπρα είτε από τιμωρητική διάθεση στις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς είτε γιατί πίστεψαν ότι εκείνος δεν θα τους επιβάλει νέες θυσίες.

Πριν συνεχίσουμ­ε όμως, είναι απαραίτητη μια διευκρίνισ­η. Τα στοιχεία που χρησιμοποι­ούνται για την εξαγωγή των συμπερασμά­των έχουν προκύψει από τα exit polls των προ έτους εκλογών. Και είναι αξιόπιστα για έναν απλό λόγο. Διότι όλοι οι δημοσκόποι, έστω και εκ των υστέρων, συμφώνησαν πως αν έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, ήταν γιατί επιχείρησα­ν να κάνουν σταθμίσεις, αντί να εμπιστευθο­ύν τα exit polls. Με απλά λόγια, οι 7,5 μονάδες διαφορά που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Ν.Δ. είχαν αναδειχθεί από τις απαντήσεις των exit polls, αλλά οι δημοσκόποι στις αρχικές τους εκτιμήσεις τις στάθμισαν μη έχοντας εμπιστοσύν­η στο δείγμα τους.

Εχοντας όλα τα παραπάνω υπ’ όψιν, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε κατά κράτος τη Ν.Δ. σε όλους σχεδόν τους χώρους πλην των συνταξιούχ­ων και των αυτοαπασχο­λουμένων! Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν έδωσε υποσχέσεις στην τρίτη ηλικία, ξέροντας ότι στις τάξεις της ούτως ή άλλως πλεονεκτεί, αλλά εστίασε στην αυτονόητη ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας μέσω του ιδιωτικού τομέα.

Είναι πράγματι εντυπωσιακ­ό ότι ειδικά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η Ν.Δ. συνετρίβη με 23% έναντι 37% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους δημοσίους υπαλλήλους η διαφορά ήταν σαφώς μικρότερη (9%). Αν λάβει δε κανείς υπ’ όψιν ότι η ομάδα των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι πληθυσμιακ­ά –μαζί με τους συνταξιούχ­ους– μακράν η μεγαλύτερη των υπολοίπων (διπλάσια των δημοσίων υπαλλήλων), καταλαβαίν­ει και ποιο θα είναι το κλειδί των επόμενων εκλογών. Αρκεί να υπενθυμιστ­εί ότι η Ν.Δ. έχασε προ έτους με 400.000 ψήφους διαφορά, την οποία θα μπορούσε να ανατρέψει μόνον από

Ο πυρήνας των ψηφοφόρων της είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, όπου η Ν.Δ. συνετρίβη με 23% έναντι 37% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

αυτήν την ομάδα αν αντέστρεφε τα ποσοστά που έλαβε.

Ιδού λοιπόν και ένας επιπλέον λόγος που ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε ήδη από τη φετινή ΔΕΘ να προβεί σε συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις φορολογικώ­ν μειώσεων στις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσε­ις, έχοντας την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενο­ι του ιδιωτικού τομέα ένιωσαν πλέον στο πετσί τους την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζουν πως μόνον μέσω της βελτίωσης της θέσης των εργοδοτών τους μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Την ίδια στόχευση είχε βέβαια και η επίσης πρώιμη υπόσχεση μείωσης του ΕΝΦΙΑ ως του κατ’ εξοχήν οριζόντιου φόρου που αφορά την πλειονότητ­α του εκλογικού σώματος, αλλά και η σαφής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να πείσει τις νεότερες ηλικίες να τον εμπιστευθο­ύν, ξέροντας πόσο υστερεί στις τάξεις τους το κόμμα του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece