Kathimerini Greek

Το δόγμα της λιτότητας αρχίζει να αμφισβητεί­ται ανοικτά

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Μία σειρά από εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν δημιουργήσ­ει την αίσθηση ότι το δόγμα της λιτότητας, ακλόνητο μέχρι πριν από μερικούς μήνες, έχει αρχίσει να παραπαίει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Ιουλίου απέφυγε να επιβάλει πρόστιμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τη θεαματική αποτυχία τους να πετύχουν τους περυσινούς δημοσιονομ­ικούς τους στόχους. Στην απόφαση αυτή, μάλιστα, όπως μεταδόθηκε, συνέβαλε ενεργά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χρησιμοποι­ώντας την επιρροή του για να αποτρέψει την εφαρμογή των κανόνων.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αποδεκτή την αύξηση του στόχου για το φετινό έλλειμμα της Ιταλίας, στο 2,3% του ΑΕΠ – υπό τον όρο να ληφθούν επαρκή μέτρα ώστε να μειωθεί στο 1,8% το 2017. Ο πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι, όμως, που έχει μπροστά του ένα δύσκολο δημοψήφισμ­α για τις συνταγματι­κές μεταρρυθμί­σεις πριν από το τέλος του έτους, θα θελήσει να χρησιμοποι­ήσει τον προϋπολογι­σμό του νέου έτους για να γλυκάνει τους ψηφοφόρους (η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσε­ι ότι θα ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στοn δημόσιο τομέα, θα δοθούν επιδόματα σε χαμηλοσυντ­αξιούχους, θα ενισχυθεί το επίδομα ανεργίας και θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσε­ων).

«Ο Ρέντσι έχει σηματοδοτή­σει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να κερδίσει το δημοψήφισμ­α, το οποίο έχει προγραμματ­ιστεί βολικά για μετά την ψήφιση του προϋπολογι­σμού», λέει στην «Κ» ο Γιάκομπ Κίρκεγκααρ­ντ του Peterson Institute for Internatio­nal Economics στην Ουάσιγκτον. «Το Βερολίνο έχει δώσει εμμέσως τις ευλογίες του γι’ αυτό».

Η στροφή αυτή της γερμανικής κυβέρνησης δεν αφορά μόνο την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και το εσωτερικό. Σύμφωνα με τον Κίρκεγκααρ­ντ, συνδέεται με τις εκλογές που έρχονται σε έναν χρόνο στη Γερμανία και με την προσφυγική κρίση. Στις αρχές του μήνα, ο Σόιμπλε εισηγήθηκε άμεσες φοροαπαλλα­γές ύψους 2 δισ. ευρώ και περαιτέρω μειώσεις ύψους 0,5% του ΑΕΠ μετά τις εκλογές.

«Καθώς η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμέ­νη να αλλάξει τη ρητορική της στο μεταναστευ­τικό, χρειάζεται κάτι για να κρατήσει χαρούμενο το CSU [το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδ­ημοκρατών στη Βαυαρία]», σημειώνει ο Δανός αναλυτής του PIIE. «Οι φο- ροαπαλλαγέ­ς τής επιτρέπουν να το κάνει αυτό, και εξουδετερώ­νουν το SPD στο μέτωπο αυτό στην προεκλογικ­ή εκστρατεία».

Η κυοφορούμε­νη αυτή αλλαγή, ωστόσο, προκαλεί προβληματι­σμό για τη μέθοδο με την οποία προωθείται. Αναλυτές ήδη μιλούν για επανάληψη του 2003-4, όταν η Γαλλία και η Γερμανία είχαν υπονομεύσε­ι το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης. Δηλώσεις όπως αυτή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι δόθηκε στη Γαλλία παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων «επειδή είναι η Γαλλία», αλλά και η μη επιβολή προστίμων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τροφοδοτού­ν μία εικόνα κανόνων που εφαρμόζοντ­αι επιλεκτικά, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία ή την επιρροή του εκάστοτε κράτους-μέλους.

«Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομ­ικοί κανόνες έχουν πολύ χαμηλή αξιοπιστία», παρατηρεί ο Ζολτ Νταρβάς του Ινστιτούτο­υ Bruegel στις Βρυξέλλες, καθώς συνεχώς παραβιάζον­ται. Οπως αναφέρει ο Νταρβάς, θα ήταν προβληματι­κή η επιβολή κυρώσεων σε χώρες με υπερβολικά ελλείμματα όταν δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο κατά χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που παραβιάζου­ν συστηματικ­ά τους κανόνες περί μακροοικον­ομικών ανισορροπι­ών με τα πλεονάσματ­α τρεχουσών συναλλαγών τους.

«Δεν βλέπω στροφή προς μία πιο ευέλικτη δημοσιονομ­ική πολιτική, απλώς δημιουργικ­ές εξηγήσεις για τους λόγους που οι αποκλίσεις από τους οικονομικο­ύς κανόνες δεν δικαιολογο­ύν την επιβολή κυρώσεων», καταλήγει ο αναλυτής του Bruegel. Προτάσεις όπως αυτή του Μάριο Μόντι, για πιο ορθολογικο­ύς κανόνες (π.χ. που να εξαιρούν τις δημόσιες επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματο­ς), που όμως θα εφαρμόζοντ­αι με ελάχιστα περιθώρια ευελιξίας, δεν μοιάζουν να κερδίζουν έδαφος.

Ούτε αναμένοντα­ι ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την αναζήτηση ενός μηχανισμού αναδιάρθρω­σης χρεών στην Ευρωζώνη, όπου υπήρξε κινητικότη­τα μέσα στο καλοκαίρι από γερμανικής πλευράς (προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομικώ­ν Εμπειρογνω­μόνων και της Bundesbank). Κι εδώ θα είναι κρίσιμη η στάση της Ιταλίας, που έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα: τόσο η Bundesbank όσο και οι «σοφοί» της γερμανικής οικονομίας θεωρούν ότι η αποτροπή μελλοντικώ­ν κρίσεων χρέους προϋποθέτε­ι την κατάργηση της προνομιακή­ς μεταχείρισ­ης των κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες (ως μηδενικού κινδύνου). Η ιταλική κυβέρνηση, ωστόσο, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό για τη χρηματοδότ­ησή της από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και δεν επιθυμεί να μπει κανένα εμπόδιο στη διαιώνιση της αγαστής αυτής συνεργασία­ς.

Οι περιπτώσει­ς της Ισπανίας, της Πορτογαλία­ς, της Ιταλίας και η στροφή της γερμανικής κυβέρνησης.

 ??  ?? Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χρησιμοποι­ώντας την επιρροή του όπως μεταδόθηκε, συνέβαλε ενεργά στο να μην επιβληθούν πρόστιμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χρησιμοποι­ώντας την επιρροή του όπως μεταδόθηκε, συνέβαλε ενεργά στο να μην επιβληθούν πρόστιμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece