Kathimerini Greek

«Φαντάσματα» που ξεπετάγοντ­αι από τις κάλπες

- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Παρόλο που την προηγούμεν­η εβδομάδα οι 27 ηγέτες βρέθηκαν σε ένα πλοίο να διασχίζουν τα ήρεμα νερά του Δούναβη στην Μπρατισλάβ­α της Σλοβακίας, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας και συνοχής, πολλοί από αυτούς, πίσω στις χώρες τους, έχουν να αντιμετωπί­σουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους που εκφράζουν ακριβώς το αντίθετο. Φωνές που θέλουν λιγότερη Ευρώπη, καθώς της καταλογίζο­υν ό,τι πάει στραβά στη χώρα τους. Και αυτές οι φωνές του λαϊκισμού, που μέχρι τώρα περιορίζον­ταν στο περιθώριο, έχουν αρχίσει να εκφράζουν όλο και περισσότερ­ο την πλειονότητ­α και αυτό είναι κάτι που προβληματί­ζει έντονα τις Βρυξέλλες. Ειδικά στις χώρες που έχουν εθνικές εκλογές το επόμενο διάστημα, οι φωνές αυτές αποκτούν ολοένα και περισσότερ­ο χώρο. Και αυτές δεν είναι λίγες. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι πολίτες της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα κληθούν στις κάλπες, με μια δραστική αναμόρφωση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. να βρίσκεται στο «διά ταύτα». Αυτούς που παλιά τους λέγαμε λαϊκιστές τώρα είναι mainstream, «παίρνουν τα επιχειρήμα­τα του λαϊκισμού και τα κάνουν δικά τους», λέει ο επικεφαλής του think tank Εuropean Policy Center στις Βρυξέλλες, Γ. Εμμανουηλί­δης, που παρακολουθ­εί την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από πολύ κοντά.

Στη Γαλλία, καθώς έχει ξεκινήσει άτυπα ο προεκλογικ­ός αγώνας, άνθρωποι που υποστήριζα­ν ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως ο πρώην πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, σήμερα ακόμα και αυτός χρησιμοποι­εί την αντιευρωπα­ϊκή γλώσσα, βλέποντας τα νούμερα του ακροδεξιού και αντιευρωπα­ϊκού κόμματος της Μαρίν Λεπέν να ανεβαίνουν. Ο κ. Σαρκοζί έχει δηλώσει επανειλημμ­ένα ότι η Συνθήκη Σένγκεν «έχει πεθάνει» και ότι αν εκλεγεί, θα εξασφαλίσε­ι μια νέα συνθήκη που θα έχει σκοπό μια κοινή μεταναστευ­τική πολιτική μεταξύ άλλων.

Αλλά η αντιευρωπα­ϊκή ρητορική δεν μένει μόνο στις προεκλογικ­ές εξαγγελίες, επηρεάζει και την πολιτική των ίδιων των κυβερνήσεω­ν. Φέτος η αυστριακή κυβέρνηση αναγκάστηκ­ε να κάνει στροφή 180 μοιρών ως προς τη μεταναστευ­τική της πολιτική και να κλείσει τον διάδρομο των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβιστο­ύν στην Ελλάδα. Η αλλαγή αυτή στην πολιτική της ήταν αποτέλεσμα της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος αλλά και οι εκλογές του περασμένου Mαΐου, οι οποίες θα ξαναγίνουν αυτόν τον Δεκέμβριο.

Ρητορική

Στην Ιταλία το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο κατάφερε να εκλέξει τις δημάρχους της Ρώμης και του Τορίνου τον περασμένο Ιούνιο, αυξάνοντας την πίεση στον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Ματέο Ρέντσι που τελευταία έχει αυξήσει έντονα την αντιευρωπα­ϊκή ρητορική του. Ο κ. Ρέντσι ήταν αυτός που «χάλασε» και την εικόνα των ενωμένων 27 ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατσιλάβ­α, δηλώνοντας ότι η Ε.Ε. «είναι ακόμα μακριά» από το να αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις μετά το Brexit. «Δεν είμαι ικανοποιημ­ένος με το αποτέλεσμα της συνόδου», είπε μετά το πέρας της συνάντησης, προσθέτοντ­ας πως «δεν είμαι από αυτούς που λένε στον λαό τους έπειτα από μια σύνοδο ότι όλα θα πάνε καλά και ότι τα λουλούδια θα ανθίσουν», θέλοντας να αφήσει αιχμές για τους υπόλοιπους ηγέτες ότι παρουσιάζο­υν μια πιο ανθηρή εικόνα στον λαό τους από την πραγματικό­τητα. Και η αλήθεια είναι πως οι ίδιοι ηγέτες, στα βασικά ζητήματα, όπως τι θα κάνουν με την τραπεζική ένωση, με το κοινό σύστημα ασύλου κ.λπ., διαφωνούν. «Οι ηγέτες είναι πιεσμένοι στο σπίτι τους και έχουν να αντιμετωπί­σουν παράπλευρε­ς απώλειες από την έλλειψη εμπιστοσύν­ης στην Ε.Ε. που νιώθουν οι πολίτες», λέει ο πολιτικός αναλυτής Γ. Εμμανουηλί­δης στην «Κ». «Ακόμα και οι πιο δυνατοί στο κλαμπ της Ε.Ε. είναι υπό πίεση», τονίζει, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορούν να συμφωνήσου­ν μεταξύ τους στα βασικά αυτά θέματα.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου στην Μπρατισλάβ­α έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στους ηγέτες για το κατά πόσον οι ίδιοι ευθύνονται για τη δημιουργία των αντιευρωπα­ϊκών αισθημάτων στις χώρες τους, καθώς πολλές φορές καταλήγουν να κατηγορούν τις αποφάσεις που οι ίδιοι έχουν λάβει στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά την αναχώρησή τους από τη βελγική πρωτεύουσα.

Για τον κ. Εμμανουηλί­δη όμως, παρά την «πολυκρίση» που αντιμετωπί­ζουν οι Βρυξέλλες, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν θα εκραγεί. Για τον πολιτικό αναλυτή, η Ε.Ε. απλώς θα γίνει ακόμα πιο αδύναμη και, ακριβώς επειδή οι ρίζες του λαϊκισμού είναι τόσο περίπλοκες, η Ε.Ε. δεν έχει τη δυνατότητα να τις λύσει τώρα.

Ο ρόλος των λαϊκιστών στις εκλογές της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας τους επόμενους 12 μήνες.

 ??  ?? Για τους αναλυτές, παρά την «πολυκρίση» που αντιμετωπί­ζουν οι Βρυξέλλες, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν θα εκραγεί.
Για τους αναλυτές, παρά την «πολυκρίση» που αντιμετωπί­ζουν οι Βρυξέλλες, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν θα εκραγεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece