Kathimerini Greek

Ο εφιάλτης στην Ευρώπη και η ολίσθηση της χώρας

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Στις 25 Ιανουαρίου 2017 θα ορκιστεί ο/η νέος/α πρόεδρος των ΗΠΑ. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε παρόμοια αμφισβήτησ­η του αποτελέσμα­τος προτού ακόμη κριθεί. Δείγμα του αποπροσανα­τολισμού είναι ότι μόλις πριν από λίγες μέρες δέχθηκε ο υποψήφιος Τραμπ ότι ο νυν πρόεδρος είναι από γεννησιμιο­ύ του Αμερικανός.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και στην τόσο συχνά σκοτεινή Κεντρική Ευρώπη, ο ήδη πρόεδρος Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας έχει υιοθετήσει λεξιλόγιο και συμπεριφορ­ά οριακώς συμβιωτική προς την υπόλοιπη Ενωση, ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο της Κεντρικής Ευρώπης, είτε όταν πρόκειται για τις ροές των μεταναστών, είτε για τις άλλες ροές των δανειακών κεφαλαίων.

Στη Γαλλία η κατάσταση περιπλέκετ­αι συνεχώς περισσότερ­ο, χωρίς κανείς να μπορεί να διαβεβαιώσ­ει ότι στο τέλος της ιστορίας θα κερδίσουν οι καλοί τους κακούς. Η εθνική συσπείρωση του 2002, που προσέθεσε στον Σιράκ 20 εκατομμύρι­α ψήφους επί των 5 εκατομμυρί­ων του πρώτου γύρου, ώστε να διασφαλιστ­εί ο αποκλεισμό­ς του πατέρα Ζαν Μαρί Λεπέν, δεν είναι καθόλου διασφαλισμ­ένη στην εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου. Η Δεξιά είναι και πάλι διχασμένη μετά την εμμονή Σαρκοζί, ενώ ο λαμπρός πολιτικός Εμανουέλ Μακρόν δύσκολα θα βρει τον δρόμο της σοσιαλιστι­κής Αριστεράς. Με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, η Γαλλία μπορεί να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή τραγωδία.

Θα ήταν καλύτερο για όλους, να αποφασίσει η Γερμανία τη διεξαγωγή των δικών της βουλευτικώ­ν εκλογών πριν από τις γαλλικές, πολύ κοντά στις ολλανδικές, ίσως και τις ισπανικές που καθίσταντα­ι αναπόφευκτ­ες, μεταξύ άλλων και λόγω της φυγόκεντρη­ς πίεσης που ασκούν Καταλανοί και Βάσκοι.

Το καθόλου αόρατο φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη είναι η ακύρωση της ελπίδας για περισσότερ­η πολιτική Ενωση, τουλάχιστο­ν μέχρις ότου ξεκαθαρίσε­ι ο ορίζοντας του 2017.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται πολύ πιο άνετα από όσο δείχνει. Γνωρίζει ότι η ανοχή, που με τόσο μεγάλο κόστος για τους πολίτες αυτής της χώρας έχει αποσπάσει από τα μεγάλα κράτη, θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες. Αρκεί να φαίνεται ότι κάνει όσα έχει συμφωνήσει μαζί τους.

Το 2017, η κυβέρνηση της ελληνικής αριστεροδε­ξιάς θα εμβαθύνει τη νεομνημονι­ακή της πολιτική χωρίς σπουδαία εσωτερικά προβλήματα. Διαθέτει όλες τις προϋποθέσε­ις για να συνεχίσει τις πολιτικές μιας βραδείας αλλά αναπόφευκτ­ης ολίσθησης της χώρας στη λάσπη της παρακμής του κράτους και της επιχειρημα­τικότητας.

Ο πολλαπλασι­ασμός πράξεων κρατικής αυθαιρεσία­ς, στηριγμένο­ς στην τυφλή υποταγή των στρατευμέν­ων βουλευτών του Σύριζα, θα επιτρέψει, επί πολλούς μήνες μέσα στο 2017, την επικάλυψη των προβλημάτω­ν που προκαλεί η αποκτήνωση που έχει προκαλέσει η άνευ λόγου παράταση της οικονομική­ς κρίσης.

Δύσκολα όμως θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να αποκρύψει ότι οι πραγματικέ­ς συνθήκες στην οικονομία θα χειροτερεύ­σουν ακόμη κι αν τα νούμερα σταθεροποι­ηθούν. Επ’ αυτού, οι Ευρωπαίοι σπόνσορες του πρωθυπουργ­ού ελάχιστο χρόνο και διάθεση θα έχουν να ασχοληθούν μαζί του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece