Kathimerini Greek

Μετά το συνέδριο ο ανασχηματι­σμός

Γιατί ανησυχούν στον ΣΥΡΙΖΑ

- Τoυ ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

Ο πρωθυπουργ­ός θα επιθυμούσε να κάνει έναν ριζικό ανασχηματι­σμό, καθώς είναι ενοχλημένο­ς από τη συμπεριφορ­ά και τις αδυναμίες αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποσκιρτήσ­εις, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για μια πλειοψηφία των 153 εδρών, ανέφερε στην «Κ» καλά ενημερωμέν­η κυβερνητικ­ή πηγή. Η ίδια πηγή θεωρεί βέβαιο ότι ο ανασχηματι­σμός θα γίνει λίγο μετά το συνέδριο (13-16 Οκτωβρίου), αλλά αυτό ελάχιστα απασχολεί τον κομματικό μηχανισμό, που ανησυχεί έντονα για τα φαινόμενα δυσλειτουρ­γίας της κυβέρνησης.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τον τελευταίο καιρό αναπτύσσον­ται φαινόμενα ανταγωνισμ­ού μεταξύ υπουργών, αναπληρωτώ­ν υπουργών και υφυπουργών, ενώ, αντιθέτως, υπάρχει αδιαφορία από τα περισσότερ­α κορυφαία στελέχη για την κομματική ζωή και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικός παράγοντας τόνισε στην «Κ» ότι, από μία άποψη, το συνέδριο είναι ιστορικό, γιατί, αν δεν καταφέρει να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος και το σχέδιο διακυβέρνη­σης, η κρίση θα είναι προ των πυλών. Αλλες πηγές υπογραμμίζ­ουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι εκτός των θεσμικών οργάνων και αυτό περικλείει τον κίνδυνο πλήρους αποξένωσης κυβέρνησης -κόμματος.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο που να καθοδηγήσε­ι το κόμμα και να πιέσει την κυβέρνηση, ενώ η Πολιτική Γραμματεία έχει ουσιαστικά διακοσμητι­κό ρόλο το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, σε πολλά υπουργεία υπάρχουν προβλήματα συνεργασία­ς, τα οποία ο αρμόδιος επί του συντονισμο­ύ υπουργός Επικρατεία­ς Αλέκος Φλαμπουράρ­ης δεν μπορεί να αντιμετωπί­σει. Γίνεται λόγος για εντάσεις μεταξύ του υπουργού Παιδείας και της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Σίας Αναγνωστοπ­ούλου για το θέμα των Συμβουλίων των ΑΕΙ. Επίσης δυσαρέσκει­α επικρατεί και στο κόμμα και στην Περιφέρεια Αττικής για τα θέματα μετανάστευ­σης, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι λόγοι που προέβαλε για την παραίτησή του ο πρώην γενικός γραμματέας Οδυσσέας Βουδούρης.

Στο μεταξύ, για να προλάβουν πιθανή αποτυχία του συνεδρίου να συζητήσει ουσιαστικά και να λάβει κάποιες σημαντικές αποφάσεις, αποφασίστη­κε να γίνουν θεματικές συζητήσεις, διαφορετικ­ά ήταν ορατός ο κίνδυνος να επικρατήσε­ι το χάος με την παρουσία περίπου 4.000 συνέδρων, αριθμός πρωτοφανής για κόμμα της Αριστεράς. Ετσι, αναμένεται να γίνουν χωριστές συζητήσεις για την αριστερά του 21ου αιώνα, τις σχέσεις κόμματος - κυβέρνησης και το μέλλον του κόμματος. Ουσιαστικά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει τη νέα του ταυτότητα μετά τη διάσπαση και το μνημόνιο που υπέγραψε.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι επικρατεί έντονος προβληματι­σμός για τη συγκρότηση των νέων οργάνων που θα προκύψουν από το συνέδριο, καθώς και η παρούσα Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία θεωρείται ότι απέτυχαν στον ρόλο τους και κατά συνέπεια τίθεται θέμα εκπροσώπησ­ης με νέα και ικανά στελέχη.

Ανταγωνισμ­οί υπουργών, αναπληρωτώ­ν και αδιαφορία κορυφαίων στελεχών για την κομματική ζωή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece