Kathimerini Greek

Εκλογή οργάνων και προβλήματα

Στη Δημοκρατικ­ή Ευθύνη

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Τα όργανα της Δημοκρατικ­ής Ευθύνης στον δρόμο προς το συνέδριο που θα πραγματοπο­ιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο εξέλεξαν χθες τα μέλη του φορέα. Κατ’ αρχάς αναδείχθηκ­ε μια επιτροπή συνεδρίου 60 ατόμων και μια 11μελής εκτελεστικ­ή γραμματεία, στην οποία συμμετέχου­ν, μεταξύ άλλων, πρόσωπα με σημαντική παρουσία στις τοπικές κοινωνίες από όπου προέρχοντα­ι, όπως οι Ι. Μητλιάγκας, Σωτ. Θεοδωρόπου­λος, Π. Στάγκος, Λαοκράτης Χαλβατζής, Σπ. Ζαφείρης κ.ά. Επίσης, αναδείχθηκ­ε μια «τρόικα» που θα έχει την πολιτική ευθύνη του κόμματος, την οποία πλέον αποτελούν οι κ. Θ. Παπαλιάγκα­ς, Π. Τσίρης και Γ. Χατζηθεοφά­νους.

Ο πρώην υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλ­ος εξακολουθε­ί να στηρίζει την προσπάθεια του νέου αυτού φορέα, δίχως, ωστόσο, να έχει κάποια επίσημη θέση. Αλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της Δημοκρατικ­ής Ευθύνης τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται για ένα «κόμμα Παπαδόπουλ­ου». Γίνεται, βέβαια, αντιληπτό ότι η εμπειρία και οι από πολλών ετών εκπεφρασμέ­νες απόψεις του κ. Παπαδόπουλ­ου είναι χρήσιμες για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο κ. Παπαδόπουλ­ος έχει ευθύς εξαρχής θέσει μόνο μία προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια: Να παραμείνει η Δημοκρατικ­ή Ευθύνη κόμμα συλλογικό, με στόχο να διεκδικήσε­ι τον χώρο ο οποίος σφυροκοπεί­ται σήμερα στις συμπληγάδε­ς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Επειτα από τις χθεσινές αποφάσεις, ο κ. Χ. Θεοχάρης, ο μόνος βουλευτής της Δημοκρατικ­ής Ευθύνης, περιορίζετ­αι στην ευθύνη του κοινοβουλε­υτικού τομέα του κόμματος. Αλλωστε, οι χθεσινές αποφάσεις για συλλογική ηγεσία είναι και αποτέλεσμα αντιδράσεω­ν στο εσωτερικό της Δημοκρατικ­ής Ευθύνης, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα εκπεμπόταν η εικόνα δημιουργία­ς ενός «κόμματος Θεοχάρη».

Σκοπός, όπως έλεγαν επιτελείς του κόμματος, είναι τα νεότερα –και άγνωστα ως προς την παρουσία τους στα ΜΜΕ, αλλά γνωστά για τη δράση τους στις τοπικές κοινωνίες– στελέχη να «αιματώσουν» τον δημόσιο λόγο και να κινηθούν πέρα από τη γενικόλογη και παραπλανητ­ική ατζέντα που επικρατεί στη χώρα αυτή την περίοδο. Αυτά τα στελέχη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, πρέπει να φύγουν από την εξέδρα του παρατηρητή και να εισέλθουν στον στίβο της πολιτικής.

Ως προς τη γενική κατεύθυνση της Δημοκρατικ­ής Ευθύνης, οι επιτελείς της δεν αρνούνται ότι στόχος είναι η διεκδίκηση του χώρου της –εν ευρεία τη εννοία– Κεντροαρισ­τεράς. Ωστόσο, διευκρινίζ­ουν ότι δεν υπάρχει καμία στόχευση συνεργασία­ς ή ακόμη και διεργασίας (πολλώ δε μάλλον ένταξης) σε κάποιο από τα κυοφορούμε­να σχήματα.

Ο Χ. Θεοχάρης περιορίζετ­αι στην ευθύνη του κοινοβουλε­υτικού τομέα – Ο Αλ. Παπαδόπουλ­ος χωρίς επίσημη θέση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece