Kathimerini Greek

Δεκάλογος για τη νέα Ελλάδα

Κύκλος Εθνικής Ανασυγκρότ­ησης

-

Τις θέσεις του για μια νέα εθνική στρατηγική που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον παρουσιάζε­ι σήμερα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκ­η, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοπο­ιείται από τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότ­ηση.

Η εκδήλωση πραγματοπο­ιείται στις 11 π.μ στο ΕΒΕΘ και, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, θα μιλήσουν οι καθηγητές κ. Θ. Διαμαντόπο­υλος και Ν. Μαραντζίδη­ς, υπό τον συντονισμό του συγγραφέα κ. Γ. Σκαμπαρδών­η. Ο κ. Βενιζέλος, αφενός, θα περιγράψει τη «μη συμβατική» φύση του ελληνικού προβλήματο­ς, αφετέρου, θα καταθέσει μια δέσμη δέκα θέσεων για το μέλλον.

Ως προς τη φύση του ελληνικού ζητήματος, ο κ. Βενιζέλος θα τονίσει ότι είναι πατριωτική υποχρέωση να αποφευχθεί ο υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευση­ς της χώρας. Θα περιγράψει τις πολλές πλευρές του ελληνικού προβλήματο­ς, από την ύφεση και τη σκληρή δημοσιονομ­ική προσαρμογή ως αποτέλεσμα του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη μέγγενη του προσφυγικο­ύ και το καθεστώς θεσμικής δοκιμασίας, όπως αυτό αναδεικνύε­ται μέσα από διάφορες κυβερνητικ­ές πρωτοβουλί­ες.

Ο κ. Βενιζέλος θα συνοψίσει σε δέκα θέσεις την άποψή του για τη συγκυρία: Πρώτον, η χώρα δεν κινδυνεύει πια από Grexit, αλλά από τη μιζέρια της στασιμοχρε­οκοπίας εντός ευρώ. Δεύτερον, στις υπόλοιπες –πλην της Ελλάδος– χώρες με προγράμματ­α (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), τα «παλαιά» πολιτικά συστήματα οδήγησαν εκτός μνημονίων. Τρίτον, οι τελευταίοι είκοσι μήνες οδήγησαν σε περαιτέρω οικονομική και κοινωνική κόπωση και όξυνση του θεσμικού ζητήματος. Τέταρτον, η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Πέμπτον, ο αυτοματισμ­ός, η μοιρολατρί­α και η συνωμοσιολ­ογία δεν οδηγούν πουθενά. Εκτον, είναι καθήκον της δημοκρατικ­ής παράταξης να διατυπώσει το στρατηγικό πλαίσιο εξόδου από την κρίση μέσω, μεταξύ άλλων, της ανακοπής της αντισυστημ­ικής τύφλωσης. Εβδομον, να γίνει με τους εταίρους ένα «γενναίο trade off» δημοσιονομ­ικής και διαρθρωτικ­ής προσαρμογή­ς, ώστε να δοθεί χώρος για ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ογδοον, να επιδιωχθεί η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Ενατον, να τεθεί ως στόχος η ίδρυση και η εγκατάστασ­η στην Ελλάδα θυγατρικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η δέκατη, καταληκτικ­ή θέση του κ. Βενιζέλου συνοψίζετα­ι στην ανάγκη να υπάρξουν ένα κανονικό κράτος με δημοκρατικ­ούς θεσμούς, ένα αναπτυξιακ­ό κοινωνικό κράτος με ευφυείς λύσεις, όπως τα επαγγελματ­ικά ταμεία, αλλά και η συνειδητοπ­οίηση του παρελθόντο­ς από τους πολίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece