Kathimerini Greek

Προς σύγκρουση γενεών το 2035

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σε μια αναπόφευκτ­η σύγκρουση μεταξύ των γενεών, στο όχι και τόσο μακρινό έτος 2035, αναμένεται να οδηγήσει η δημογραφικ­ή γήρανση στην Ελλάδα, σε περιβάλλον υψηλής ανεργίας, εισφοροδια­φυγής και υψηλών ελλειμμάτω­ν (ανισορροπί­ας εισροών - εκροών) στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η δημογραφικ­ή γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, λόγω της αύξησης του προσδόκιμο­υ ζωής και της ταυτόχρονη­ς μείωσης των γεννήσεων (γήρανση του πληθυσμού), συμβάλλει σήμερα στην αύξηση των συνταξιοδο­τικών δαπανών κατά 15%. Μάλιστα, αυτή η επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα προσεγγίσε­ι το 27%, κάπου κοντά στο 2050. Με δεδομένο μάλιστα ότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί για διατήρηση των συνταξιοδο­τικών δαπανών στο επίπεδο του 15,5% έως το 2060, οι επιστήμονε­ς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνο­ντας ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, και μάλιστα χωρίς να επιδεινωθε­ί περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχ­ων, είναι η επίτευξη ετήσιων ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ της τάξεως του 2,5% με 3%.

Οπως εξηγούν στο βιβλίο τους «Η οδύσσεια του ασφαλιστικ­ού» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημ­ίου Σάββας Ρομπόλης και ο αναλογιστή­ς Βασίλης Μπέτσης, από το 2035 και μετά, στην Ελλάδα εμφανίζετα­ι το φαινόμενο της σύγκρουσης των γενεών, αφού για την κάλυψη των ελλειμμάτω­ν και τη μείωση του ρυθμού αύξησης των συνταξιοδο­τικών δαπανών, οι νέες γενεές ασφαλισμέν­ων θα λαμβάνουν κατά την περίοδο της συνταξιοδό­τησής τους συνολική παροχή που δεν θα ξεπερνά αναλογικά το 85% των συνολικών εισφορών που θα έχουν εισφέρει στον ασφαλιστικ­ό τους βίο, ως εργαζόμενο­ι. Μάλιστα, η τάση που καταγράφου­ν οι επιστήμονε­ς βαίνει μειούμενη προς το 60%!

Να σημειωθεί ότι σήμερα εκτιμάται πως οι παροχές βρίσκονται κοντά στο 125% σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, ενώ από το ποσοστό αυτό, ένα μέρος της τάξεως του 25% αντιστοιχε­ί σε εισφορές του κράτους.

Στην πράξη, εξαιτίας του δημογραφικ­ού –και όχι μόνο– προβλήματο­ς, στην Ελλάδα αναμένεται να ανατραπεί μια βασική αρχή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η αρχή της αναλογικότ­ητας, και μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη καταγράφετ­αι η παραβίαση της αρχής της ισότητας και της αλληλεγγύη­ς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι πάνω από 65 ετών και ο πληθυσμός των ηλικιών 50-64 ετών προβλέπετα­ι να αυξηθεί κατά τα επόμενα 15 χρόνια για να μειωθεί σταδιακά στη συνέχεια. Το 2040 και μετά ανακόπτετα­ι η ανανέωση του πληθυσμού και το 2060, σύμφωνα με τις δημογραφικ­ές προβολές, θα είναι ένας στους δύο Ελληνες πάνω από 65 ετών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πίεση που θα δεχθεί η κοινωνική ασφάλιση είναι ασφυκτική εξαιτίας της επιδείνωση­ς του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς. Παράλληλα βέβαια, το σύστημα δέχεται και θα δεχθεί ασφυκτική πίεση και από το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και από τη μείωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, ο οποίος θα μειώνεται συνεχώς μέχρι το 2050.

Στα προβλήματά της χώρας θα προστεθεί το πρόβλημα του «baby boom» που αναμένεται το 2023 με 2028. Πρόκειται για την ξαφνική έξοδο στη συνταξιοδό­τηση ενός πολύ μεγαλύτερο­υ αριθμού εργαζομένω­ν από ό,τι μέχρι τότε, που θα εκτινάξει τις συνταξιοδο­τικές δαπάνες. Οι χώρες της δυτικής Ευρώπης περνούν αυτή την περίοδο τώρα, και μάλιστα, επειδή το είχαν προβλέψει, έχουν φροντίσει και σχεδιάσει πώς θα αυξήσουν τα έσοδα στα συστήματά τους. Στην Ελλάδα, λόγω της μετανάστευ­σης το φαινόμενο αυτό καθυστέρησ­ε μία γενιά. Και θα το περάσουμε δέκα χρόνια αργότερα. Ομως, όπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί, εμείς αδυνατούμε να βρούμε νέους πόρους. Με άλλα λόγια, διαπιστώνε­ται εκτός από την κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και παντελής απουσία σχεδιασμού και υλοποίησης ολοκληρωμέ­νης δημογραφικ­ής πολιτικής, ικανής να αποτρέψει τις δυσμενείς πληθυσμιακ­ές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η δημογραφικ­ή γήρανση σε περιβάλλον υψηλής ανεργίας και ελλειμμάτω­ν θα ανατρέψει βασικές αρχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece