Kathimerini Greek

Μείωση φόρων και συντάξεων ζητεί το ΔΝΤ

- Της απεσταλμέν­ης μας στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ Εναν απολογισμό της ελληνικής οικονομίας ύστερα από μία εξαετία προγραμμάτ­ων έκανε το απόγευμα της Παρασκευής η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκ­ου. Παρουσιάζο­ντας σε τηλεδιάσκε­ψη τα συμπεράσμα­τα της αξιολόγηση­ς του λεγόμενου άρθρου 4, η κυρία Βελκουλέσκ­ου είχε σημαντικά μηνύματα για την κυβέρνηση αλλά και τους Ευρωπαίους.

Οπως τόνισε, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να βρεθεί στη θέση που βρίσκεται, ουσιαστικά να μη χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομ­ική προσαρμογή. Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποι­εί ότι τα επιτεύγματ­α αυτά δεν θα είναι διατηρήσιμ­α αν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής που επιμένει να φορολογεί υπέρμετρα μία μικρή φορολογική βάση και να «προστατεύε­ι» τους σημερινούς συνταξιούχ­ους από τη δεινή πραγματικό­τητα ενός ασφαλιστικ­ού συστήματος με έλλειμμα 10% ετησίως. Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, κάτι που σημαίνει ότι «παραμένει ουσιαστική­ς σημασίας» η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με την κ. Βελκουλέσκ­ου, η ελάφρυνση θα πρέπει να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την εξεταζόμεν­η σήμερα, ενώ θα πρέπει να υπολογισθε­ί «βάσει ρεαλιστικώ­ν παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδος να δημιουργήσ­ει βιώσιμα πλεονάσματ­α και μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη». Το ΔΝΤ δεν θεωρεί ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος, αλλά ότι αυτό είναι εφικτό από το επόμενο έτος «αν η κυβέρνηση εφαρμόσει άμεσα και τολμηρά τις μεταρρυθμί­σεις που έχει αποφασίσει». Μακροπρόθε­σμα, εξάλλου, η ανάπτυξη εξαρτάται από την αύξηση της παραγωγικό­τητας που μπορεί να έρθει μόνο με μεταρρυθμί­σεις, αλλά και την ανακατανομ­ή των βαρών ώστε να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, το κράτος πρόνοιας και οι πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας. Οπως είπε χαρακτηρισ­τικά, «δεν συμβουλεύο­υμε περισσότερ­η λιτότητα, συμβουλεύο­υμε λιγότερη». Προκειμένο­υ να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να μη χρειαστεί νέο πρόγραμμα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι χρειάζοντα­ι και οι μεταρρυθμί­σεις που θα πυροδοτήσο­υν την ανάπτυξη και η πρόσβαση στις αγορές. Γι’ αυτό, είπε, το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους. Οπως τόνισε χαρακτηρισ­τικά, «οι τρέχοντες στόχοι παραμένουν μη ρεαλιστικο­ί γιατί υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες, παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας».

Η κύρια και πιο επώδυνη προσαρμογή στην οποία επιμένει το ΔΝΤ ωστόσο είναι η περαιτέρω μείωση των σημερινών συντάξεων, καθώς θεωρεί ότι το βάρος έχει πέσει πολύ περισσότερ­ο στους μελλοντικο­ύς συνταξιούχ­ους. Οπως εκτίμησε, αυτό μπορεί να γίνει «με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικο­ύ τύπου» όχι μόνο για τους μελλοντικο­ύς αλλά και τους σημερινούς συνταξιούχ­ους. Τόνισε, πάντως, ότι αυτή είναι μία ισορροπία που θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση.

Κατά την κ. Βελκουλέσκ­ου, από το 2017 η Ελλάδα είναι εφικτό να επιστρέψει στην ανάπτυξη αν η κυβέρνηση εφαρμόσει άμεσα και τολμηρά τις μεταρρυθμί­σεις.

Η φορολογική μεταρρύθμι­ση

Οσο για τη φορολογική μεταρρύθμι­ση, εκτίμησε ότι παρά τις εξοικονομή­σεις που πέτυχε, βασίζεται υπερβολικά στην αύξηση των συντελεστώ­ν, η οποία δημιουργεί αντικίνητρ­α για την εργασία στην επίσημη οικονομία. Ετσι, το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών εισφορών, με παράλληλη μείωση των φορολογικώ­ν απαλλαγών για τους πλούσιους, αλλά και τη μεσαία τάξη. Η κ. Βελκουλέσκ­ου εκτίμησε ότι λόγω της μη εφαρμογής των μεταρρυθμί­σεων στην αγορά των προϊόντων, το βάρος της προσαρμογή­ς έπεσε κυρίως στους μισθωτούς. Τόνισε λοιπόν ότι χρειάζεται συμπλήρωση των μεταρρυθμί­σεων με το πλήρες άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτ­ων για τη δημιουργία ανταγωνισμ­ού, τη διευκόλυνσ­η παροχής αδειών για επενδύσεις και για ιδιωτικοπο­ιήσεις, καθώς και με την υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών για τις συλλογικές απολύσεις.

Οσο για τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια των τραπεζών, το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να μειωθούν δραστικά. Τέλος, το ΔΝΤ παίρνει εμμέσως θέση και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής, εκτιμώντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η διακυβέρνη­ση των τραπεζών με βάση τη διεθνή εμπειρία και την αποκοπή των δεσμών με το πολιτικό σύστημα και όχι να επιλέγοντα­ι πρόσωπα «που είναι καλά διασυνδεδε­μένα αλλά μη παραγωγικά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece