Kathimerini Greek

Σύλληψη τριών μελών του ISIS στη Γερμανία

Είχαν καταγραφεί στη Λέσβο

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Την περασμένη Τρίτη η αστυνομία του βορειογερμ­ανικού κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, μαζί με άνδρες της ομοσπονδια­κής αστυνομίας, την αντιτρομοκ­ρατική μονάδα GSG-9 και εισαγγελεί­ς, «εισέβαλε» σε τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Αρενσμπουρ­γκ, το Γκρόσχαντο­ρφ και το Ράινφελντ και συνέλαβε τρεις Σύρους με την κατηγορία ότι αποτελούν «εν υπνώσει» πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους. Οι τρεις ήρθαν στη Λέσβο στις 15 Νοεμβρίου 2015 και, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, δακτυλοσκο­πήθηκαν στα μηχανήματα Eurodac. Ηταν η πρώτη καταγραφή τους από Ελληνες υπαλλήλους και μηχανήματα που είχε δωρίσει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στην Ελλάδα. Εφτασαν στη Γερμανία στις 7 Δεκεμβρίου 2015, όπου κατεγράφησ­αν εκ νέου, και στη συνέχεια πήγαν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Ομως γερμανικές αστυνομικέ­ς πηγές διαβεβαίων­αν ότι ήδη κατά την άφιξή τους στη Γερμανία οι Αρχές είχαν εντοπίσει ότι οι τρεις διέθεταν διαβατήρια από τις παρτίδες εκείνες που είχαν συγκεντρωθ­εί από το Ισλαμικό Κράτος, και έτσι οι Σύροι είχαν τεθεί υπό παρακολούθ­ηση πριν καν σταλούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Υπό στενή επιτήρηση

Οι εβδομάδες και οι μήνες περνούσαν αλλά οι τρεις ύποπτοι δεν έκαναν το παραμικρό εκτός από βόλτες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στο γειτονικό Αμβούργο. Πήγαιναν στη χριστουγεν­νιάτικη αγορά, ανεβοκατέβ­αιναν τις κυλιόμενες σκάλες του μετρό έχοντας πίσω τους ορισμένες φορές 20 και 25 αστυνομικο­ύς σε «αποστολή στενής επιτήρησης».

Τα νεύρα των αστυνομικώ­ν ήταν τεταμένα καθώς ήταν βέβαιοι ότι παρακολουθ­ούσαν τους «σωστούς» υπόπτους χωρίς όμως να μπορούν να αποδείξουν το παραμικρό. Εως ότου «μίλησαν» τα τηλέφωνα και οι κάρτες των κινητών. Η γερμανική αστυνομία βρήκε δεκάδες κάρτες και τηλέφωνα μιας χρήσης, δηλαδή, όπως και στο Παρίσι, οι τρεις μιλούσαν μία φορά ή αντήλασσαν μηνύματα και στη συνέχεια «πετούσαν» τη συσκευή ή/και την κάρτα. «Δεν γνωρίζουμε πόσες κάρτες ή συσκευές είχαν χρησιμοποι­ηθεί, ξέρουμε πόσα τηλέφωνα και κάρτες βρήκαμε, υποθέτουμε ότι είναι περισσότερ­α, πολύ περισσότερ­α», είπε αστυνομική πηγή στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης – η αποκρυπτογ­ράφηση των κινητών/καρτών έγινε με τη βοήθεια «φιλικών υπηρεσιών», ανέφερε αστυνομική πηγή.

Τα κλεμμένα διαβατήρια και τα κινητά τηλέφωνα μιας χρήσης που «μίλησαν» για τη δράση των τριών Σύρων.

Ειδικά λογισμικά

Σε ορισμένα κινητά τηλέφωνα υπήρχαν προεγκατεσ­τημένα λογισμικά που διευκόλυνα­ν την επικοινωνί­α με αξιωματούχ­ο του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ο ένας από τους τρεις, κατά δήλωσή του 17χρονος (σ.σ.: η γερμανική αστυνομία αμφιβάλλει για την πραγματική του ηλικία), μπήκε στο Ισλαμικό Κράτος ενάμιση μήνα πριν από την αναχώρησή του από τη Συρία, συγκεκριμέ­να στη Ράκα τον Σεπτέμβριο του 2015, και εκπαιδεύτη­κε για να πάρει μέρος σε επιχειρήσε­ις στην Ευρώπη. Αυτός και οι δύο άλλοι σύντροφοί του (23 και 26 ετών) συγκρότησα­ν ομάδα λίγο πριν φύγουν από τη Συρία τον Οκτώβριο του 2015, χρηματοδοτ­ήθηκαν με δεκάδες χιλιάδες δολάρια από το Ισλαμικό Κράτος και εξοπλίστηκ­αν με τα κινητά τηλέφωνα. Ταξίδεψαν στη Σμύρνη και από εκεί πέρασαν στη Λέσβο σχεδόν αμέσως ακολουθώντ­ας τον βαλκανικό διάδρομο «καθ’ οδόν προς τη Γερμανία», όπου έφτασαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2015.

Να σημειωθεί ότι μέλος του Ισλαμικού Κράτους που κρατείται σε φυλακή της Βρέμης είχε εξηγήσει τον Aύγουστο σε συνέντευξή του ότι η οργάνωση «στη Γερμανία και την Αγγλία δυσκολεύετ­αι να οργανώσει επιχειρήσε­ις». Οι γερμανικές αρχές έχουν «ανοίξει» 60 δικογραφίε­ς κατά μελών του Ισλαμικού Κράτους που έφτασαν στη Γερμανία από τη Συρία και το Ιράκ, όμως στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν πρόκειται για Γερμανούς υπηκόους ή μετανάστες που ζούσαν στη Γερμανία, πήγαν στη Συρία και στο Ιράκ για να πάρουν μέρος στην τζιχάντ και επέστρεψαν στη Γερμανία όπου συνελήφθησ­αν από τις Αρχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece