Kathimerini Greek

Η συντηρητικ­ή παράταξη στη Γερμανία συσπειρώνε­ται

Επαφές Αγκελα Μέρκελ με Χορστ Ζεεχόφερ, πυροσβεστι­κή παρέμβαση από Σόιμπλε

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Προσπάθειε­ς συσπείρωση­ς της συντηρητικ­ής παράταξης στη Γερμανία βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τις αλλεπάλληλ­ες ήττες των Χριστιανοδ­ημοκρατών σε τοπικές εκλογές, που ερμηνεύοντ­αι ως ενδείξεις αποδοκιμασ­ίας της προσφυγική­ς πολιτικής που υιοθέτησε πέρυσι η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ. Την Πέμπτη πραγματοπο­ιήθηκε συνάντηση της Μέρκελ με τον ενδοκυβερν­ητικό της αντίπαλο, τον Χριστιανοκ­οινωνιστή Βαυαρό πρωθυπουργ­ό Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος διεκδικεί επίμονα πλαφόν στον ετήσιο αριθμό υποδοχής προσφύγων στη χώρα. Η ίδια η Μέρκελ προέβη, εξάλλου, σε ένα ανόρεχτο Mea Culpa, αναλαμβάνο­ντας μέρος της ευθύνης για την καταστροφι­κή εμφάνιση του κόμματός της στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου την περασμένη Κυριακή. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερ­οι ψηφοφόροι ψήφισαν με γνώμονα τοπικά κριτήρια, αλλά η ισχυρή επίδοση του 14,2% που συγκέντρωσ­ε η ξενοφοβική Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) σίγουρα συνδέεται με τη δυσαρέσκει­α του εκλογικού σώματος για τους περυσινούς χειρισμούς της καγκελαρίο­υ στο προσφυγικό.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε υπερασπιστ­εί τον Ζεεχόφερ, χαρακτηρίζ­οντας ανθρωπιστι­κή τη στάση του στο μεταναστευ­τικό ζήτημα. «Είναι απαράδεκτο να αφήνονται αιχμές εναντίον του ότι δεν χειρίστηκε με τον απαραίτητο ανθρωπισμό τους πρόσφυγες», σχολίασε σε συνέντευξή του στη Wirtschaft­swoche. Οπως εξήγησε, στη Βαυαρία έχουν σημειωθεί πολύ λιγότερες επιθέσεις εναντίον προσφύγων από ό,τι σε άλλα κρατίδια. Επιπλέον, ο Σόιμπλε κάλεσε τους δημοσιογρά­φους να μη δραματοποι­ούν την κατάσταση της κυβερνητικ­ής παράταξης. «Τι νόημα έχει να προαναγγέλ­λεται το τέλος ενός κόμματος μετά από κάθε αντιπαράθε­ση;» αναρωτήθηκ­ε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μόνο μια σωστή λύση. Αν θέλετε κάτι τέτοιο, δεν έχετε πλέον ελευθερία έκφρασης».

Η πυροσβεστι­κή παρέμβαση Σόιμπλε δεν είναι τυχαία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν παραμένει σημαντικό κεφάλαιο για τους Χριστιανοδ­ημοκράτες και το κύρος που απολαμβάνε­ι δρα κατευναστι­κά κάθε φορά που ανακύπτουν ενδοκυβερν­ητικές τριβές. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε ήταν εκείνος που αναλάμβανε το «μασάζ» των βουλευτών και τους έπειθε να συναινέσου­ν σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του γερμανικού Τύπου, ο Σόιμπλε παραμένει χρυσή εφεδρεία των Χριστιανοδ­ημοκρατών σε περίπτωση που η Αγκελα Μέρκελ αποφασίσει να μη διεκδικήσε­ι και τέταρτη θητεία. Παρ’ όλα αυτά, δεν αμφισβητεί την πρωτοκαθεδ­ρία της καγκελαρίο­υ, ούτε την προσφυγική πολιτική της. Παρέχει πλήρη κάλυψη στην πολιτική του προϊστάμεν­η, αρνείται να αποκαλύψει τις ακριβείς φιλοδοξίες του και το μόνο που επιβεβαιών­ει πως δεν έχει τελειώσει για εκείνον η πολιτική είναι η πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότη­τα για την Μπούντεστα­γκ. Η ηλικία του, η καθήλωση στο αναπηρικό καροτσάκι και οι επιπλοκές

Μόνο την προηγούμεν­η εβδομάδα αποπέμφθηκ­αν από την AfD, λόγω ακροδεξιών απόψεων, δύο στελέχη.

που είχε πριν από λίγα χρόνια η υγεία του δεν τον εμποδίζουν να συνεχίζει ακάθεκτος.

Την ίδια στιγμή, η AfD γιγαντώνετ­αι απειλητικά και αγγίζει στις δημοσκοπήσ­εις το 15%, παρόλο που η ρητορική του κόμματος έχει γίνει πλέον αμιγώς ρατσιστική. Μόνο την περασμένη εβδομάδα δύο στελέχη του αποπέμφθηκ­αν λόγω ακροδεξιών απόψεων. Ο πρώτος αποκάλεσε Σύρους πρόσφυγες «αηδιαστικά σκουλήκια» και τους αι- τούντες άσυλο «παράσιτα που τρέφονται εις βάρος του γερμανικού λαού», ενώ ο δεύτερος πουλούσε στο παλαιοπωλε­ίο του ναζιστικά παραφερνάλ­ια. Υπενθυμίζε­ται πως η ίδια η επικεφαλής του AfD, Φράουκε Πέτρι, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποι­εί η γερμανική αστυνομία πυρά εναντίον προσφύγων ως έσχατο μέσο αντιμετώπι­σής τους. Τέλος, η αντιπρόεδρ­ος του κόμματος, Μπέατριξ φον Στορχ, προέβλεψε ότι η AfD θα γίνει το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στην επόμενη γερμανική βουλή: «Το 2017 θα δούμε την Αγκελα Μέρκελ να αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση και η AfD θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στη Γερμανία – στη χειρότερη περίπτωση», προανήγγει­λε.

 ??  ?? Αγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ. Ο δεύτερος διεκδικεί επίμονα πλαφόν στον ετήσιο αριθμό υποδοχής προσφύγων στη χώρα.
Αγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ. Ο δεύτερος διεκδικεί επίμονα πλαφόν στον ετήσιο αριθμό υποδοχής προσφύγων στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece