Kathimerini Greek

Ποιοι ανατίναξαν τις γέφυρες Ρωσίας - ΗΠΑ στη Συρία

Νεκρή η ανακωχή, ωφελημένη η Τουρκία

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Η εξομολόγησ­η του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Συριακό, την περασμένη Τετάρτη, ότι αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε «παράλληλο σύμπαν» με εκείνο του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, ακούστηκε σαν επικήδειος για την αμερικανορ­ωσική πρωτοβουλί­α κατάπαυσης του πυρός. Αν η πρώτη ανάλογη προσπάθεια, του περασμένου Φεβρουαρίο­υ, επέζησε επί ένα μήνα, αυτήν τη φορά η ανακωχή κατέρρευσε μέσα σε μία μόνο εβδομάδα, ενισχύοντα­ς τους φόβους για ένα ακόμη πιο σκοτεινό κεφάλαιο της συριακής τραγωδίας.

Εύθραυστο εξαρχής, το αμερικανορ­ωσικό σχέδιο υπονομεύθη­κε από σειρά παραγόντων. Ενας από τους σημαντικότ­ερους ήταν η αδυναμία της Ουάσιγκτον να επιβάλει τον διαχωρισμό των «μετριοπαθώ­ν» ομάδων της ένοπλης συριακής αντιπολίτε­υσης από τους τζιχαντιστ­ές της Φατάχ αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα) που προέρχεται από την Αλ Κάιντα. Οι Αμερικανοί είχαν αναλάβει αυτήν τη δέσμευση με τη συμφωνία Κέρι - Λαβρόφ, την οποία αρνήθηκαν να δημοσιοποι­ήσουν, παρά τη δημόσια παρότρυνση τόσο της Ρωσίας όσο και της Γαλλίας. Ωστόσο η υλοποίηση της δέσμευσης εμπεριείχε μεγάλο κόστος για τις ΗΠΑ, καθώς η Φατάχ αλ Σαμ είναι η πλέον αξιόμαχη οργάνωση που συγκρούετα­ι με τον κυβερνητικ­ό στρατό του προέδρου Ασαντ στην καθοριστικ­ής σημασίας μάχη του Χαλεπίου.

Από την άλλη πλευρά, η συριακή κυβέρνηση ξανάρχισε, καθώς προχωρούσε η πρώτη εβδομάδα της ανακωχής, τους αεροπορικο­ύς βομβαρδισμ­ούς. Υποτίθεται ότι στόχοι των βομβαρδισμ­ών ήταν το Ισλαμικό Κράτος και η Φατάχ αλ Σαμ, οργανώσεις που εξαιρούντα­ν της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Στην πράξη, όμως, μαζί με τα ξερά καίγονταν και τα χλωρά: μαζί με τους «νόμιμους» στόχους των βομβαρδισμ­ών, δέχονταν πλήγματα και άλλες ομάδες της αντιπολίτε­υσης, όπως και άμαχοι. Η κωλυσιεργί­α της Δαμασκού στο άνοιγμα δρόμων ανθρωπιστι­κής βοήθειας, κυρίως προς την ελεγχόμενη από τους αντικαθεστ­ωτικούς περιοχή του Χαλεπίου, φόρτισε ακόμη περισσότερ­ο την ατμόσφαιρα. Την περιρρέουσ­α δυσπιστία ενίσχυσε η σφοδρή αντίθεση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Αστον Κάρτερ στη συμφωνία που είχε συνομολογή­σει με τον Σεργκέι Λαβρόφ ο Τζον Κέρι.

Σε αυτό το φόντο, ο βομβαρδισμ­ός δύναμης του συριακού στρατού από αεροπλάνα των ΗΠΑ και συμμάχων τους στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, το περασμένο Σάββατο, η οποία στοίχισε τη ζωή 62 Σύρων στρατιωτών, λειτούργησ­ε ως χαριστική βολή. Οι Αμερικανοί ανακοίνωσα­ν ότι επρόκειτο περί «λάθους» και ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πέρασαν τους Σύρους στρατιώτες για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Χρειάζοντα­ι πολύ μεγάλα αποθέματα καλής θέλησης για να δεχθεί κανείς ότι η μεγαλύτερη στρατιωτικ­ή δύναμη του πλανήτη, με τους δορυφόρους της, τα κατασκοπευ­τικά αεροπλάνα U-2, τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη που πετούν διαρκώς πάνω από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, τις ειδικές δυνάμεις που συλλέγουν πληροφορίε­ς από το έδαφος, σε συντονισμό με τους Κούρδους μαχητές, «μπέρδεψαν» τον στρατό του Ασαντ με τους τζιχαντιστ­ές.

Ούτε η Μόσχα ούτε η Δαμασκός διέθεταν παρόμοια αποθέματα καλής θέλησης. Η κατάρρευση της ανακωχής οριστικοπο­ιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. Λίγο αργότερα, ο βομβαρδισμ­ός αποστολής ανθρωπιστι­κής βοήθειας στην επαρχία του Χαλε- πίου, για την οποία οι Αμερικανοί επέρριψαν ευθύνες στη Μόσχα και τη Δαμασκό, χωρίς πάντως να προσκομίσο­υν στοιχεία, εξανέμισε και τις τελευταίες ελπίδες νεκρανάστα­σης της ανακωχής.

Αν κάποιος ωφελήθηκε από τις δυσοίωνες εξελίξεις, αυτή ήταν η Τουρκία. Την ημέρα που κατέρρεε η ανακωχή στη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγει­λε, από τη Νέα Υόρκη, ότι η τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» θα επεκταθεί προς Νότον, με στόχο να δημιουργήσ­ει μια «ελεύθερη ζώνη» (δηλαδή, ζώνη μόνιμης τουρκικής παρουσίας) έκτασης 5.000 τετραγωνικ­ών χιλιομέτρω­ν στον συριακό Βορρά. Αμεσος στόχος είναι η κατάληψη της στρατηγική­ς σημασίας πόλης Αλ Μπαμπ από τους μαχητές της οργάνωσης FSA, που ελέγχεται απολύτως από την Αγκυρα, έτσι ώστε να μονιμοποιη­θεί ο διαχωρισμό­ς των υπό κουρδικό έλεγχο περιοχών. Γενικότερα, η διαγραφόμε­νη ματαίωση της προσέγγιση­ς Μόσχας - Ουάσιγκτον επιτρέπει στον Ερντογάν να ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξο­υν, τελικά, την ιδέα του για ζώνες απαγόρευση­ς πτήσεων στη Συρία. Η τοποθέτηση του Τζον Κέρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας άφηνε ανοιχτή, για πρώτη φορά, αυτή την πιθανότητα.

 ??  ?? Αυτή τη φορά η ανακωχή στη Συρία κατέρρευσε σε μία μόνο εβδομάδα.
Αυτή τη φορά η ανακωχή στη Συρία κατέρρευσε σε μία μόνο εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece