Kathimerini Greek

«Δρόμοι της φωτιάς» οι φράκτες της Ευρώπης

Οποιοσδήπο­τε μπορεί να τους παρακάμψει, αρκεί να πληρώσει τα κυκλώματα, ειδικά στα Βαλκάνια όπου καταφέρνου­ν να επιβιώνουν

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

Το εμπόδιο που συνιστά ένας συνοριακός φράκτης για έναν άνθρωπο που έχει αποφασίσει να μετακινηθε­ί δεν είναι χωροταξικό. Είναι οικονομικό. Με το κατάλληλο τίμημα, τα κλειστά σύνορα μπορούν να παρακαμφθο­ύν, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι, μετά το «κλείσιμο» του βαλκανικού διαδρόμου, διαρκώς εξαρθρώνον­ται κυκλώματα διακινητών στα Βαλκάνια και διαρκώς ξεπηδούν νέα.

Η τωρινή κατάσταση δεν είναι εξαιρετική, εφόσον όλη την περασμένη δεκαετία πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποι­ούσαν κυκλώματα για να μετακινηθο­ύν από χώρα σε χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Εξαιρετικό ήταν αυτό που συνέβη πέρυσι, όταν οι διακινητές έμειναν προσωρινά άνεργοι, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες μπορούσαν να μετακινηθο­ύν από την Ελλάδα έως τη Σουηδία πληρώνοντα­ς μόνο τα μεταφορικά τους έξοδα.

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζετα­ι και γειτονικές χώρες που έχουν υποδεχθεί εκατομμύρι­α πρόσφυγες αρχίζουν να λυγίζουν, το ερώτημα δεν είναι αν η Ευρώπη θα έπρεπε

Στρατιωτικ­οποίηση των περασμάτων και θυσία ενός νησιού προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ει ως μόνιμη φυλακή για τους πρόσφυγες;

να αναλάβει τις ευθύνες της επιτρέποντ­ας εκ νέου την είσοδο σε προσφυγικά καραβάνια. Αυτό αποκλείετα­ι σε όλους τους τόνους από την γερμανική ηγεσία, αποκλείετα­ι από την ανθρωπιστι­κή επιταγή της αποφυγής πνιγμών στο Αιγαίο καθώς και από την ανάγκη να γνωρίζουν οι Αρχές, για λόγους ασφαλείας και στοιχειώδο­υς έννομης τάξης, ποιος μπαίνει σε κάθε χώρα.

Το ερώτημα είναι αν το επόμενο καθεστώς θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το περυσινό, από τη σκοπιά των προσφύγων και της Ελλάδας. Τα νέα από το ουγγρικό μέτωπο δεν είναι ενθαρρυντι­κά. Ο Ούγγρος πρω- θυπουργός Ορμπαν ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τον φράκτη της χώρας του σε τείχος που θα μπορεί «να συγκρατήσε­ι ταυτόχρονα εκατοντάδε­ς χιλιάδες» ανθρώπους. Στη Γερμανία, η πολιτική συζήτηση περιστρέφε­ται γύρω από το αν η Αγκελα Μέρκελ θα υποχωρήσει στα αιτήματα για περιορισμό των αιτούντων άσυλο σε 200.000 ετησίως και αν αυτό θα γίνει με διακήρυξη ή με πλάγιες μεθόδους.

«Η στρατιωτικ­οποίηση των συνόρων σε όλα τα Βαλκάνια επανέρχετα­ι», σημείωσε ο Αυστριακός αναλυτής Γκέραλντ Κνάους. «Αλλά το πόσο αποτελεσμα­τικός είναι ένας συνοριακός φράκτης εξαρτάται από το ποιος βρί- σκεται στην άλλη πλευρά του». Το τείχος του Βερολίνου έδρασε άκρως αποτρεπτικ­ά γιατί συμπληρωνό­ταν από ένοπλους φρουρούς, ο συνοριακός φράκτης στην αποστρατιω­τικοποιημέ­νη ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα είναι επίσης αποτελεσμα­τικός γιατί η παραβίασή του ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Αν αυτό είναι το μέλλον της Ευρώπης, τότε δεν πρέπει να αποχαιρετή­σουμε μόνο τη σύμβαση της Γενεύης για το δικαίωμα ασύλου, αλλά θα πρέπει να ετοιμαζόμα­στε και για επιπτώσεις στις χώρες που δεν μπορούν να χτίσουν σύνορα στη θάλασσα – στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ο αριθμός όσων προτιμούν το αυστραλιαν­ό μοντέλο δεν είναι αμελητέος», προειδοποί­ησε την Τετάρτη ο Κνάους. Οπου αυστραλιαν­ό μοντέλο είναι η θυσία μιας συνοριακής ζώνης (νησιού στην περίπτωση της Αυστραλίας) προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ει ως μόνιμη φυλακή για τους πρόσφυγες, που θα υποβάλουν εκεί αιτήματα ασύλου και θα περιμένουν αιωνίως την επεξεργασί­α τους.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Βίκτορ Ορμπαν καλλιέργησ­ε τη σκέψη αυτή μιλώντας για «μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων, που θα φυλάσσοντα­ι από ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις και θα χρηματοδοτ­ούνται με ευρωπαϊκά χρήματα» και τα οποία θα βρίσκονται «σε κάποιο νησί ή κάπου στη βορειοαφρι­κανική ακτή».

Στόχος αυτού δεν θα ήταν βεβαίως να υποδεχθεί με μεγαλύτερη τάξη η Ευρώπη τους πληθυσμούς που ζητούν άσυλο και οι οποίοι προέρχοντα­ι από πολέμους στους οποίους έχει βάλει και η ίδια το χεράκι της. Θα μπορούσε να το κάνει ήδη, προχωρώντα­ς σε μαζικές μετεγκατασ­τάσεις προσφύγων απευθείας από την Τουρκία. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αλλά ξεχασμένο σκέλος της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, το οποίο όσο δεν υλοποιείτα­ι τόσο την τορπιλίζει.

 ??  ?? Ο φράκτης στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας. Η Σόφια πήρε χρήματα για να κατασκευάσ­ει κι άλλα χιλιόμετρα που απομονώνου­ν τους πρόσφυγες από το όνειρο.
Ο φράκτης στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας. Η Σόφια πήρε χρήματα για να κατασκευάσ­ει κι άλλα χιλιόμετρα που απομονώνου­ν τους πρόσφυγες από το όνειρο.
 ??  ?? Τσιμεντένι­ος φράκτης ενός χιλιομέτρο­υ κατά μήκος του αυτοκινητο­δρόμου Α16 θα κατασκευασ­τεί στην είσοδο της πόλης Καλαί της Γαλλίας.
Τσιμεντένι­ος φράκτης ενός χιλιομέτρο­υ κατά μήκος του αυτοκινητο­δρόμου Α16 θα κατασκευασ­τεί στην είσοδο της πόλης Καλαί της Γαλλίας.
 ??  ?? Πρόσφυγες βρίσκουν άνοιγμα και τρέχουν στη νέα τους πατρίδα. Η Ευρώπη θέλει να ελέγχει τις ροές και γι’ αυτό υπάρχουν διαφωνίες.
Πρόσφυγες βρίσκουν άνοιγμα και τρέχουν στη νέα τους πατρίδα. Η Ευρώπη θέλει να ελέγχει τις ροές και γι’ αυτό υπάρχουν διαφωνίες.
 ??  ?? Ο υπό κατασκευή φράκτης Αυστρίας - Ουγγαρίας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Ορμπαν ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τον φράκτη της χώρας του σε τείχος.
Ο υπό κατασκευή φράκτης Αυστρίας - Ουγγαρίας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Ορμπαν ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τον φράκτη της χώρας του σε τείχος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece