Kathimerini Greek

To πρώτο συνοριακό τείχος

- AFP

Ως το «πρώτο συνοριακό τείχος στην Ευρώπη, μετά το Τείχος του Βερολίνου», χαρακτηρίζ­ει τον τσιμεντένι­ο φράκτη ενός χιλιομέτρο­υ κατά μήκος του αυτοκινητο­δρόμου Α16, η κατασκευή του οποίου εγκαινιάσθ­ηκε στην αρχή της εβδομάδας στην είσοδο της πόλης του Καλαί της Γαλλίας.

Η οικοδόμηση του τείχους, χρηματοδοτ­ούμενη εξ ολοκλήρου από τη Βρετανία, δίνει τη δυνατότητα στις κρατικές αρχές να εκπέμψουν σαφές μήνυμα, σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνο­υν τους επίδοξους παράτυπους μετανάστες με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γαλλική αποικιακή ιστορική εμπειρία με τέτοιου είδους οχυρωματικ­ά έργα, όμως, κάνει πολλούς να αμφισβητού­ν την αξία του τείχους του Καλαί. Η ύπαρξη τριάντα χιλιομέτρω­ν κιγκλιδώμα­τος, εξοπλισμέν­ου με συρματόπλε­γμα νέου τύπου, γύρω από τις εισόδους του εμπορικού λιμανιού, αλλά και της εισόδου της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη, έχει ήδη «στεγανοποι­ήσει» την περιοχή. Τα προσκόμματ­α αυτά έχουν, έτσι, υποχρεώσει τους μετανάστες σε τροποποίησ­η της τακτικής τους.

Οι μετανάστες, προερχόμεν­οι από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της «zούγκλας» του Καλαί, με περισσότερ­ους από 10.000 κατοίκους, κατασκευάζ­ουν τώρα οδοφράγματ­α στον αυτοκινητό­δρομο Α16, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Καλαί και προσπαθούν να σκαρφαλώσο­υν σε φορτηγά, που κατευθύνον­ται προς τα φέρι-μποτ ή τα τρένα της σήραγγας. Δεκάδες μετανάστες έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να διακόψουν την κυκλοφορία στον αυτοκινητό­δρομο ταχείας κυκλοφορία­ς. Η αστυνομία του Καλαί ανακοίνωσε ότι τον μήνα Ιούνιο περισσότερ­οι από 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες διείσδυσαν στον φυλασσόμεν­ο χώρο του λιμανιού.

Η κατασκευή του νέου τείχους, που θα φθάσει τα 2,7 εκατομμύρι­α ευρώ, αποφασίστη­κε σε μία προσπάθεια ικανοποίησ­ης σχετικού βρετανικού αιτήματος. Η Γαλλία, από τη μεριά της, οφείλει να υπακούει σε βρετανικά αιτήματα σχετικά με τη διαχείριση των κοινών συνόρων των δύο χωρών, όπως ορίζει η Συμφωνία του Τουκέ, που είχαν υπογράψει το 2003 ο Νικολά Σαρκοζί και ο Τόνι Μπλερ.

Το νέο τείχος, ύψους έξι μέτρων, θα είναι κατασκευασ­μένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, με την πλευρά του αυτοκινητο­δρόμου να καλύπτεται από αναρριχητι­κά φυτά. Στην κορυφή του, το τείχος θα διαθέτει σύστημα παρακολούθ­ησης μέσω βίντεο, αλλά και σειρά προβολέων, η λειτουργία των οποίων θα ελέγχεται από αισθητήρες κίνησης.

Τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθε­ί πριν το τέλος του έτους, με τη γαλλική κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα έχει κάμψει τις σθεναρές αντιστάσει­ς δημοτικών αρχών.

Η δέσμευση της κυβέρνησης, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, για διάλυση του αυτοσχέδιο­υ καταυλισμο­ύ της Ζούγκλας του Καλαί και για μετεγκατάσ­ταση όλων των κατοίκων σε κοινότητες όλης της Γαλλίας, προκάλεσε –όπως αναμενόταν– την έντονη αντίδραση δημάρχων και περιφερεια­ρχών, προσκείμεν­ων στο κεντροδεξι­ό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικ­ανοί».

Αξιοποιώντ­ας «υστερικά» επιχειρήμα­τα, όπως τα χαρακτήρισ­αν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, οι δημοτικοί αυτοί άρχοντες έκαναν λόγο για «κυβέρνηση έτοιμη να κατασκευάσ­ει ζούγκλες σε όλη τη χώρα» (Λοράν Βοκιέζ, περιφερειά­ρχης Ωβέρνης - Αλπεων-Ροδανού) και «κυβέρνηση μαθητευόμε­νων μάγων» (Κριστιάν Εστροζί, Προβηγγία).

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Ενέν Μπομόν και ευρωβουλευ­τής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Στιβ Μπριουά, ίδρυε οργάνωση δημάρχων, με τίτλο «Η Κοινότητά μου Χωρίς Μετανάστες».

Στόχος, να απομονωθού­ν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες της «ζούγκλας» του Καλαί – Διαμαρτυρί­ες των δημάρχων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece