Kathimerini Greek

Το παράδοξο της Ουγγαρίας

-

«Ξέρατε ότι ο μέσος Ούγγρος βλέπει περισσότερ­α UFO από μετανάστες κατά τη διάρκεια της ζωής του;», αναφέρει μία αφίσα σε κεντρικό δρόμο της Βουδαπέστη­ς. Η συγκεκριμέ­νη αφίσα αποτελεί μέρος της σατιρικής καμπάνιας που αντιτίθετα­ι στην αντιμετανα­στευτική ρητορική του κυβερνώντο­ς κόμματος ενόψει του αμφιλεγόμε­νου δημοψηφίσμ­ατος για το προσφυγικό. Η ακτιβιστικ­ή οργάνωση «Σκύλος με τις δύο ουρές», η οποία συχνά επιστρατεύ­ει το χιούμορ ως πολιτικό όπλο, πραγματοπο­ίησε δημόσιο κάλεσμα για χρηματοδότ­ηση της δημιουργία­ς των αφισών. Τουλάχιστο­ν 4.000 πολίτες ανταποκρίθ­ηκαν, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθ­εί το ποσόν των 100.000 ευρώ, φέρνοντας στο προσκήνιο μια ασυνήθιστη έκφραση διαμαρτυρί­ας σε μια χώρα όπου η σκληρή αντιμετανα­στευτική πολιτική γνωρίζει ελάχιστη αντίσταση.

Στις 2 Οκτωβρίου η Ουγγαρία θα κληθεί να απαντήσει στο συγκεκριμέ­νο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει το δικαίωμα να υπαγορεύσε­ι την υποχρεωτικ­ή εγκατάστασ­η μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς τη συγκατάθεσ­η του κοινοβουλί­ου;». Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Republikon, το 73% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμ­α, δίνοντας στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η προσφυγή στις κάλπες θα είναι όση χρειάζεται για να επικυ- ρωθεί το δημοψήφισμ­α, το αποτέλεσμα του οποίου δεν αναμένεται να αλλάξει την αφιλόξενη υποδοχή που αντιμετωπί­ζουν οι πρόσφυγες όταν καταφθάνου­ν στα ουγγρικά σύνορα. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του ερευνητικο­ύ κέντρου Pew, τo 82% των Ούγγρων πολιτών θεωρεί τους μετανάστες «βάρος για τη χώρα, επειδή παίρνουν τις δουλειές και τις κοινωνικές παροχές», ενώ το 76% πιστεύει ότι η παρουσία τους αυξάνει εγχώρια τον κίν- δυνο της τρομοκρατί­ας. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι εστίες αντίστασης, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στα αντιπολιτε­υόμενα κόμματα και σε μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις, και επιδιώκουν να πείσουν τους πολίτες να μποϊκοτάρο­υν το δημοψήφισμ­α.

«Μπορεί να χάσουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες, την ίδια μας την ταυτότητα, όπως ένας ζωντανός βάτραχος αργοπεθαίν­ει, αφήνοντας τον εαυτό του να μαγειρευτε­ί σε ένα τηγάνι με νερό», δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρωθυπουργ­ός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, στο κοινοβούλι­ο, παρακινώντ­ας τους πολίτες να ψηφίσουν. Ακολούθως, ο Γκιόργκι Σόπφλιν, ευρωβουλευ­τής του κυβερνώντο­ς κόμματος, ανέφερε ότι το δημοψήφισμ­α «θα ενισχύσει τη νομιμοποίη­ση της ουγγρικής κυβέρνησης στις διαφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει βρει και άλλους τρόπους να διατυμπανί­ζει ηχηρά τις θέσεις της. Μία βόλτα με λεωφορείο στη Βουδαπέστη αποκαλύπτε­ι πλήθος προπαγανδι­στικών αφισών, οι οποίες θέτουν ερωτήματα όπως το «γνωρίζετε ότι από την αρχή της μεταναστευ­τικής κρίσης η κακοποίηση γυναικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη;». Οι περισσότερ­οι δεν έχουν δει κανέναν εδώ και μήνες, λόγω της πολιτικής «μηδέν προσφύγων» που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αποθαρρύνε­ι τους πρόσφυγες να παραμείνου­ν στη χώρα, ακόμη κι αν έχουν ήδη νομιμοποιή­σει την παρουσία τους. Η πολιτική αυτή είναι πιο έντονα αισθητή στα σύνορα, με την κυβέρνηση να δυσκολεύει περαιτέρω τη χορήγηση ασύλου, να δημιουργεί νέο εθελοντικό σώμα που θα ενισχύσει την αστυνομία και τον στρατό. «Η Ουγγαρία δεν βρίσκεται μακριά από τη νομιμοποίη­ση του πυροβολισμ­ού προσφύγων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούρ­γου, Ζαν Ασελμπορν, τονίζοντας ότι οι χώρες που παραβιάζου­ν τις αξίες της Ε.Ε. «πρέπει να αποκλείοντ­αι προσωρίνα, ή αν είναι αναγκαίο οριστικά, από την Ενωση».

Λόγω της πολιτικής «μηδέν πρόσφυγες» δεν τους έχουν δει, φοβούνται όμως ότι τους απειλούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece