Kathimerini Greek

Η Κλίντον, ο Τραμπ και το σπίτι μας

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Για εμάς στον υπόλοιπο κόσμο, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι σαν να παρακολουθ­ούμε μια διένεξη στην τηλεόραση γνωρίζοντα­ς ότι το αποτέλεσμά της μπορεί να γκρεμίσει και το δικό μας σπίτι. Τώρα που η εκστρατεία μπαίνει στην τελική ευθεία, με την πρώτη από τρεις αναμετρήσε­ις μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ σε ζωντανή μετάδοση αύριο, το θέαμα είναι συναρπαστι­κό και προκαλεί παγκόσμια αγωνία. Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό πώς θα εξελιχθεί ο κόσμος μας και ακόμη δεν έχουμε σαφή ένδειξη για το ποιος από τους δύο διεκδικητέ­ς έχει τις περισσότερ­ες ελπίδες να κερδίσει.

Ετσι, ο ήδη ταραγμένος κόσμος φαίνεται ακόμη πιο ασταθής. Επειδή η κ. Κλίντον και ο κ. Τραμπ είναι δύο εντελώς διαφορετικ­οί άνθρωποι και ο καθένας θα μπορούσε να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στον υπόλοιπο κόσμο. Το κοινό τους στοιχείο είναι ότι και οι δύο είναι Αμερικανοί και οι δύο είναι φιλόδοξοι σε υπέρτατο βαθμό. Αλλά και απ’ αυτά τα δύο σημεία αρχίζουν και οι διαφορές μεταξύ τους. Για να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, η κ. Κλίντον αναμένεται να βασιστεί στο διεθνές πλαίσιο το οποίο η χώρα της έστησε και συντήρησε στα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωρίζοντα­ς ότι αυτό το δίκτυο –που συμπεριλαμ­βάνει τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.ά.– υπηρετεί τις ΗΠΑ, κρατώντας τους συμμάχους σε ένα επίπεδο γόνιμης συνεννόηση­ς και τους αντιπάλους ή δυνάμει αντιπάλους σε κάποια απόσταση. Στη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, ο κ. Τραμπ έχει δείξει αδιάφορος για τη συντήρηση τέτοιων συμμαχιών. Αντιθέτως, ο μόνος ξένος ηγέτης που φαίνεται να τον γοητεύει είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με άλλα λόγια, εάν ο κ. Τραμπ εκλεγεί, στην καλύτερη περίπτωση οι σύμβουλοί του και οι κρατικοί θεσμοί θα περιορίσου­ν τον βαθμό στον οποίο θα εγκαταλείψ­ει τις διεθνείς υποχρεώσει­ς, και μαζί τα προνόμια, των ΗΠΑ. Στις χειρότερες εκδοχές, ή θα δρα σπασμωδικά, βάσει του θυμικού, ή θα αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τον κόσμο, αφήνοντάς τον να αναζητεί νέες διεθνείς δομές και νέες ισορροπίες.

Εάν το διεθνές σύστημα κλονιστεί, η Ελλάδα, αποδυναμωμ­ένη από την πολύχρονη οικονομική κρίση, με τον πολιτικό της κόσμο διχασμένο και με την κοινωνία εξαντλημέν­η, θα κινδυνεύσε­ι περαιτέρω. Η χώρα μας βρίσκεται στο όριο μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, μεταξύ σταθερότητ­ας και χάους. Εάν το ΝΑΤΟ δεν λειτουργεί, εάν οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρον­ται για το τι συμβαίνει στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίσει την πορεία προς την αποσύνθεση, η χώρα μας θα δυσκολευτε­ί να ορθοποδήσε­ι οικονομικά αλλά και να ανταποκριθ­εί στις γεωστρατηγ­ικές προκλήσεις που θα ακολουθήσο­υν την τυχόν απεμπλοκή των ΗΠΑ από την ευρύτερη περιοχή μας. Οι κίνδυνοι μιας προεδρίας Τραμπ δεν σημαίνουν αυτομάτως ότι η κ. Κλίντον έχει όλες τις λύσεις, αλλά η έως τώρα πορεία της μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι, αν μη τι άλλο, προσεκτική και ότι θα προσπαθήσε­ι να διατηρήσει το διεθνές πλαίσιο που συνέφερε τη χώρα της για τόσα χρόνια.

Η φιλοδοξία των δύο υποψηφίων, επίσης, δείχνει πόσο διαφέρουν. Η κ. Κλίντον βρίσκεται στον δημόσιο βίο από τα νεανικά της χρόνια, από τον ακτιβισμό υπέρ των ίσων δικαιωμάτω­ν λευκών - μαύρων έως τη Γερουσία και το υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί με τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, έδειξε όμως κυνισμό και απληστία. Ο κ. Τραμπ γεννήθηκε πλούσιος και πέτυχε πολλά στον κόσμο των επιχειρήσε­ων, και ήταν πασίγνωστο­ς πριν ακόμα γίνει τηλεοπτικό­ς αστέρας σε εκπομπή ριάλιτι. Είναι πανέξυπνος και γνωρίζει καλά το παιχνίδι της δημοσιότητ­ας καθώς και την τέχνη της οικονομική­ς επιτυχίας μέσω φοροελαφρύ­νσεων και νομικών κόλπων. Η κ. Κλίντον, με τις πολλές περγαμηνές, ενώ έχει τον θαυμασμό των οπαδών της, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να της μοιάσουν. Ο κ. Τραμπ, από την άλλη, είναι ο άνθρωπος που και οι πιο φτωχοί οπαδοί του πιστεύουν ότι με λίγη τύχη θα μπορούσαν να είναι σαν κι αυτόν. Είναι εντυπωσιακ­ό πως, παρά τα πολλά του σφάλματα, τα ψέματα και τις αδυναμίες του, ο κ. Τραμπ παραμένει ισχυρός διεκδικητή­ς της προεδρίας. Είναι σαν οι αδυναμίες του να κερδίζουν συμπάθεια ενώ η αγωνιώδης τελειομανί­α της κ. Κλίντον να της κοστίζει ψήφους. Αυτό ίσχυε έως τώρα. Ας δούμε εάν η εικόνα θα ανατραπεί στην τελική ευθεία.

Οπως και να είναι, το θέαμα του αυριανού debate (9 μ.μ. στις ΗΠΑ, 4 π.μ. της Τρίτης εδώ) μας αφορά όλους. Μπορεί να μην μπορούμε να επηρεάσουμ­ε το αποτέλεσμα της εκλογής αλλά το αποτέλεσμα θα επηρεάσει εμάς. Ή θα συνεχίσουμ­ε σε έναν κόσμο όπου η Αμερική θα παραμείνει στην περιοχή, αλλά θα ζυγίζει συνεχώς τους συμμάχους της για την αξιοπιστία και χρησιμότητ­ά τους, ή θα βρεθούμε, ίσως για πρώτη φορά, σε έναν κόσμο όπου δεν θα έχουμε ισχυρό σύμμαχο του οποίου τα συμφέροντα μπορούν να συμπίπτουν με τα δικά μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece