Kathimerini Greek

Η ευεργετική αποκέντρωσ­η

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Δεν νομίζουμε ότι θα γίνει μάθημα στον κ. Γιώργο Σταθάκη η αφαίρεση των πινακίδων του υπουργικού του αυτοκινήτο­υ, για παράνομη στάθμευση στην οδό Αμερικής. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα νιώσει την ανάγκη να δικαιολογη­θεί. Ετσι κι αλλιώς, η σχέση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τη νομιμότητα είναι «complicate­d». Τη ζητούν για τους άλλους, αλλά οι ίδιοι – επειδή κάνουν επανάσταση– παράγουν το δικό τους δίκαιο και συνεπώς παρκάρουν όπου γουστάρουν.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας αφαίρεσε τις πινακίδες ενός υπουργικού αυτοκινήτο­υ κι αυτό γίνεται πρώτη φορά. Αλλά τώρα δόθηκαν έστω περιορισμέ­νες αρμοδιότητ­ες αστυνόμευσ­ης σε σώμα που δεν ελέγχεται απευθείας από το κεντρικό κράτος, δηλαδή υπουργούς σαν τον κ. Σταθάκη. Οπως επίσης πρώτη φορά υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή για να προστατεύε­ι τις καταθέσεις μας, από τις ορέξεις και τα σχέδια μιας παμφάγας για εξουσία κυβέρνησης, η οποία θέλησε να χρησιμοποι­ήσει την Τράπεζα Αττικής για να βοηθήσει τους δικούς της εκλεκτούς, ώστε εκτός από έργα να έχουν και κανάλι.

Το σημαντικότ­ερο στοιχείο στη «σύγκρουση Τράπεζας της Ελλάδος -κυβέρνησης» για τη νέα διοίκηση στην Τράπεζα Αττικής είναι ότι πλέον υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή που μπορεί να φρενάρει τις κυβερνήσει­ς από το να λεηλατούν τα χρήματα των καταθετών. Η ανεξαρτησί­α της ΤτΕ υλοποίησε πολύ νωρίτερα αυτό που (ψευδώς και πάλι) είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, το σπάσιμο του αμαρτωλού τριγώνου «τράπεζες - πολιτικό σύστημα - ΜΜΕ». Σε όλη τη μεταπολεμι­κή εποχή οι υπό κρατικό και κατόπιν «κοινωνικό» τάχα μου έλεγχο τράπεζες ήταν οχήματα του πολιτικού συστήματος για να ευνοούν φίλιους επιχειρημα­τίες. Το κατήγγειλε ως αντιπολίτε­υση το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’70, για να κάνει χειρότερα με την Τράπεζα Κρήτης τη δεκαετία του ’80.

Ο Αγγλος ιστορικός Τζον Ακτον είχε πει ότι «η εξουσία τείνει στη διαφθορά,

Στη χρεοκοπία οδηγηθήκαμ­ε πρωτίστως από το συγκεντρωτ­ικό κράτος.

η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα». Γι’ αυτό είναι σημαντική και η αποκέντρωσ­ή της. Ενας μηχανισμός εξουσίας που ξεκινά από το Μαξίμου και φτάνει έως τον τελευταίο τροχονόμο, έως τον τελευταίο δικαστή και έως την τελευταία διοίκηση κάποιας τράπεζας, εκτός από απελπιστικ­ά αναποτελεσ­ματικός, θα είναι και εξαιρετικά διεφθαρμέν­ος. Δεν αποτελεί θέμα πρωθυπουργ­ού ή κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση· διαφέρει μόνο ο βαθμός διαφθοράς ή αναποτελεσ­ματικότητα­ς. Είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Συνήθως ο νεποτισμός, η αναποτελεσ­ματικότητα, η διαφθορά ξεκινά με αγωνιστικέ­ς προθέσεις: «να στεριώσουμ­ε τον σοσιαλισμό», «να μην έρθουν στα πράγματα οι επικίνδυνο­ι και ανίκανοι», «να έχει η Αριστερά οχυρά στα ΜΜΕ», «να μην μείνει η Δεξιά, από στηρίγματα στον επιχειρημα­τικό κόσμο», κ.λπ. Και κατόπιν εμφιλοχωρε­ί και προσωπική διαφθορά.

Κάποιοι θα θεωρήσουν ήσσονος σημασίας τον έλεγχο στάθμευσης από τη Δημοτική Αστυνομία, ώστε να μην παρκάρουν όπου θέλουν οι υπουργοί. Ομως είναι εξαιρετικά σημαντική η ανεξαρτησί­α της Τράπεζας της Ελλάδος για να μην κάνουν παιγνίδι με το νόμισμα και τις τράπεζες οι κυβερνήσει­ς· να υπάρχει Εθνικό Ραδιοτηλεο­πτικό Συμβούλιο για να μην δίνει ο κάθε υπουργός Επικρατεία­ς τηλεοπτικέ­ς άδειες σε φίλους· να είναι ανεξάρτητη η Αρχή Ανταγωνισμ­ού για να μην ευνοούνται φίλια επιχειρημα­τικά συμφέροντα· να δοθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους για να κανονίζουν οι πολίτες με τον δήμαρχό τους τα βάρη και τα οφέλη της φορολογίας ακινήτων κ.λπ.

Στη χρεοκοπία οδηγηθήκαμ­ε δευτερευόν­τως από το μέγεθος του κράτους και πρωτίστως από τον συγκεντρωτ­ικό του χαρακτήρα. Εξάλλου, αν δεν ήταν τόσο συγκεντρωτ­ικό δεν θα ήταν τόσο μεγάλο και τόσο σπάταλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece